nul-op-de-meter? (deel 2

Hoe maak ik een woning nul-op-de-meter? (deel 2) In dit vervolg zal ik dieper ingaan op de installaties van een nul-op-de-meter woning.

Geplaatst door: Brink Climate Systems

Hoe maak ik een woning nul-op-de-meter? (deel 2)

Hoe maak ik een woning nul-op-de-meter? (deel 2) 

Deze vraag wordt regelmatig gesteld als ik als adviseur installatieconcepten aan tafel zit. 'Nul-op-de-meter' is hip en verkoopt, maar er zijn ook valkuilen! In mijn vorige blog heb ik stilgestaan bij de basis: 'warmtevraag beperken'. In dit vervolg zal ik dieper ingaan op de installaties van een nul-op-de-meter woning.

Als uitgangspunt nemen we dat stap 1 van de trias energetica correct is opgevolgd. Ofwel: de woning is (zeer) goed geïsoleerd en alle naden en kieren zijn zorgvuldig afgedicht. Nu komen we aan bij stap 2: ‘Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen’.

Wat is “All electric”?
All electric is verreweg de meest geroepen term om nul-op-de-meter te realiseren. Maar elektriciteit is in beginsel geen duurzame bron, hoe zit dat precies? Eenvoudig: doordat alle benodigde energievraag elektrisch wordt opgewekt, kan de benodigde elektrische energie worden opgewekt met 'fotovoltaïsche cellen', in de markt beter bekend als PV-panelen.

Hoe gaan we dit aanpakken?
Er zijn legio mogelijkheden om tot een succesvol installatieconcept te komen. Ik heb in deze blog twee mogelijke opties uitgewerkt.

Optie 1: “Keep it simple”

Sommige opdrachtgevers hebben de voorkeur voor een (zeer) eenvoudig installatieconcept. Bijvoorbeeld: balansventilatie met warmteterugwinning gecombineerd met een elektrische naverwarmer (een vorm van luchtverwarming). Dit installatieconcept is succesvol toegepast in de wijk Groevenbeek Noord te Ermelo (zie foto). Warmtapwater wordt opgewekt met een elektrische boiler. Om nul-op-de-meter te kunnen realiseren zijn op het dak PV-panelen geplaatst (23 per woning!).

Optie 2: Maak gebruik van een warmtepomp

Wat moeten we doen als dat op het dak minder ruimte beschikbaar is voor PV-panelen? Ik kan me voorstellen dat dit vanwege het ontwerp, oriëntatie of vanwege een bestaande situatie regelmatig voorkomt. In dat geval is het verstandig om gebruik te maken van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?
Er zijn verschillende informatiebronnen te vinden waar het principe van een warmtepomp wordt toegelicht. Hier volgt een (zeer) verkorte versie. De meest voorkomende soorten warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. Bij condensatie komt warmte vrij die vervolgens kan worden gebruikt om de woning en eventueel een boiler met tapwater te verwarmen.

De techniek van een warmtepomp is gebaseerd op natuurkundige principes. In het eerste geval moet het kookpunt van de vloeistof worden verlaagd en in het tweede geval weer worden verhoogd. Het kookpunt van een vloeistof kan worden verhoogd door ook de druk te verhogen. Dit gebeurd met een compressor (de pomp). Het kookpunt kan worden verlaagd door de druk te laten zakken. Dit gebeurd meestal door middel van een smoorventiel. De meest bekende vorm van een ‘warmtepomp’ is een koelkast.

Waarom is een warmtepomp interessant?
Een warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuur-omgevingswarmte uit de bodem of de lucht. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij condensatie is groter dan de hoeveelheid energie die nodig is om een warmtepomp te laten functioneren. Bij een warmtepomp wordt vaak gesproken over “C.O.P.” ofwel “coëfficiënt of performance”. Simpel gezegd: met een C.O.P. van 4 kan een warmtepomp uit 1 kWh elektriciteit totaal 4 kWh aan warmte genereren. Kortom: voor dezelfde hoeveelheid warmtevraag zijn uiteindelijk minder PV-panelen nodig.

Zijn er verder nog aandachtspunten?
Die zijn er zeker. Om te beginnen levert een warmtepomp (bij een optimaal rendement) warm water van ten hoogste 40-45°C. Het afgiftesysteem (lucht-, vloer- en/of wandverwarming) moet hierop worden afgestemd.
Vervolgens de opwekking van warmtapwater. In combinatie met een warmtepomp kan uiteraard ook warmer water gegenereerd worden, maar dan gaat het rendement (C.O.P.) naar beneden. Goed om rekening mee te houden!

Salderingsregeling gaat veranderen!
De energieleverancier functioneert bij een nul-op-de-meter woning als een soort accu. Overdag wordt elektriciteit opgewekt en (indien niet gebruikt) teruggeleverd; ’s avonds wordt de benodigde elektriciteit gevraagd van het net. Omdat de prijs van elke ‘teruggeleverde’ kWh elektriciteit gelijk is aan de prijs van elke ‘gevraagde’ kWh elektriciteit, is nul-op-de-meter 'eenvoudig' te realiseren. Dit gaat in de toekomst veranderen!
Wanneer en hoe is nog niet zeker, maar er zullen ongetwijfeld betere en betaalbare oplossingen komen die inspelen op dit probleem. Zo zijn er al apparaten die rechtstreeks worden aangesloten op PV-panelen en automatisch inschakelen als er voldoende elektriciteit wordt opgewekt. Ook zijn er al accu’s op de markt met een opslagcapaciteit van rond de 7 kWh. In sommige gevallen voldoende om in de zomer een dag/nacht-cyclus te kunnen overbruggen, maar nog lang niet voldoende voor de zomer/winter-cyclus.

Bedrijvengids Geplaatst door
Brink Climate Systems

Brink Climate Systems

R.D. Bugelstraat 3, 7951 DA  STAPHORST

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.