Kopen appartement

Waar moet je op letten bij het kopen van een appartement?

Geplaatst door: Knab

Na enig rond zoeken op het internet kom je ineens jouw droomhuis tegen: een appartement in hartje centrum. Je aarzelt dus ook geen moment om een bezichtiging in te plannen. Best spannend. Want waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij het kopen van een appartement? In dit artikel zet Knab 4 punten voor je op een rij.

1. Onderhoud van het pand

Waar je bij een ‘normale’ woning alleen het pand hoeft te bezichtigen, moet je bij een appartement ook de gemeenschappelijke ruimtes controleren. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk, het trappenhuis, de lift en de parkeergarage. Weet je zelf niet zo goed waarop je moet letten? Dan kun je altijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Weet je tenminste zeker dat je geen gebreken over het hoofd ziet.

2. Splitsingsakte en -reglement

Bij een appartement krijg je een aandeel in het gebouw plus het exclusieve gebruiksrecht van een specifiek gedeelte: de woning. Wie welk deel krijgt, staat vastgelegd in de splitsingsakte. Dit document is openbaar en kun je opvragen bij het Kadaster. Het is zeker de moeite waard om dit eens goed onder de loep te nemen. Zo voorkom je namelijk misverstanden met je buren.

Heb jij je oog laten vallen op een nieuwbouwproject en is er daarom nog geen splitsingsakte- en/of vergunning? Dan moeten deze documenten zo snel mogelijk worden opgesteld door een notaris. Dit moet gebeuren voordat er delen van het gebouw verkocht worden. Vraag in dit geval dus regelmatig naar de stand van zaken.

Splitsingsreglement
Het splitsingsreglement hoort bij de splitsingsakte. Hierin staan de rechten en plichten van alle bewoners beschreven. Soms zijn er ook aanvullende bepalingen opgenomen, bijvoorbeeld dat je de woning niet mag verhuren of dat alle kozijnen in dezelfde kleur geschilderd moeten worden. Het is slim om het document goed door te nemen. Zo krijg je een goed beeld van hoe alles geregeld is.

3. Een actieve VvE

Koop je een appartement, dan word je automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Zo’n VvE behartigt de gezamenlijke belangen van alle bewoners van het pand en ziet toe op het beheer van gemeenschappelijke ruimtes. Belangrijk is dat je tijdens de bezichtiging checkt of de VvE van het pand actief is. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Ook is het goed voor de waarde van de woning en kun je zonder VvE vaak geen hypotheek krijgen.

Reservefonds
Een van de kenmerken van een actieve VvE is dat er elke maand geld wordt gestort in een reservefonds. Uit dit fonds worden de kosten voor groot onderhoud betaalt. Is de riolering verstopt? Of het dak lek? Dan hoeft je dus niet ineens een groot bedrag op te hoesten. Wel zo fijn.

Vanaf 2018 moeten VvE’s verplicht sparen voor onderhoud in een reservefonds. Toch is dit nog niet overal goed geregeld. Controleer daarom of het appartement dat je op het oog hebt zo’n fonds heeft en hoeveel geld er al in zit. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

Meerjarenonderhoudsplan
Heb je een appartement op het oog dat na 2005 is gebouwd? Dan is ook een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) verplicht. Hierin staat precies beschreven wanneer welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten daarvan zullen zijn.

4. Servicekosten

Om de VvE draaiende te houden, moet er dus geld worden gestort in een potje. Als bewoner van het pand moet je daarvoor elke maand een bijdrage leveren. Hoeveel dit is, wordt door de VvE zelf bepaald. Check goed hoe hoog de kosten zijn en belangrijker nog: of je deze maandelijkse kosten wel kunt ophoesten. Weiger je te betalen, dan kan dat je al snel een bezoekje van een incassobureau opleveren.

Schulden van de vorige bewoner
Heeft de vorige bewoner van het appartement alle servicekosten netjes betaald? Als je hiernaar vraagt, is de notaris verplicht je hierover te informeren. Openstaande schulden worden namelijk vaak verrekend met de koopprijs.

Ziezo, je weet nu precies waar je op moet letten tijdens het bezichtigen van jouw droomappartement. Benieuwd waar je allemaal nog meer mee te maken krijgt bij het kopen van een appartement? Blader dan dit e-book ‘Appartement Kopen’ eens door. Downloaden is helemaal gratis!

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.