Energie besparen met groendaken

Er blijft steeds minder ruimte over voor natuur in ons land. Groendaken kunnen dat tekort opheffen en komen - gelukkig - steeds vaker voor in Nederland.

Gepubliceerd: 07 september 2016

Ze zijn niet alleen erg mooi, maar hebben ook een positieve invloed op het milieu. Er bestaan groendakconstructies in combinatie met zonnepanelen die energie opwekken. En doordat een groendak een gebouw beter isoleert, draagt dat bij aan een forse besparing op de energierekening. En denk eens aan een moestuin op het dak, dat bewoners en restauranthouders van verse- en zelfgekweekte groenten voorziet.

Subsidie

Een aantal - maar helaas nog niet alle - Nederlandse gemeenten promoot toepassing van groendaken door subsidie te verlenen. Omdat de regelgeving en hoogte van subsidiebedragen per gemeente verschillen, kunt u uw gemeente vragen naar de meest recente subsidieregeling.

Extensieve en intensieve groendaken

Een extensief groendak is niet begaanbaar en het meest onderhoudsvrij van de twee. Het wordt hoofdzakelijk beplant met vetplanten, mossen, grassen of kruiden. Op de aanleg van een extensief groendak rust geen vergunningplicht en er zijn meestal nauwelijks aanpassingen aan de dakconstructie nodig.

Een intensief groendak lijkt qua uiterlijk en gebruik het meest op een daktuin, dakterras of dakpark, met het doel om extra gebruiksruimte te genereren. De begroeiing bestaat vooral uit bloeiende planten, kruiden, struiken en bomen. Zij vragen om intensief onderhoud en een aangepaste (dragende) dakconstructie. Voor de aanleg van dit soort groendaken moet wel vergunning aangevraagd worden.

Geschikte daken

Eigenlijk kan op elk dak een groendak toegepast worden, als het maar voorzien is van waterafvoer en het een waterdichte- en wortelwerende dakbedekking heeft met een stevige constructie. Vlakke- en hellende daken tot 65 graden zijn het meest geschikt. Bomen en struiken kunnen alleen geplaatst worden op daken van maximaal 45 graden. Voor daken met een helling van meer dan 65 graden, bestaat er iets unieks: groendakpannen. De naam zegt het al, dakpannen begroeid met planten.

Soorten beplanting

Sedums (vetplanten) vormen een goede basis, omdat ze licht van gewicht zijn en in staat om veel regenwater te absorberen. Een combinatie van sedums met gras en kruiden is ook mogelijk, net zoals een wilde bloemenmengsel, heide, turf, bomen en struiken. Er bestaat zelfs een combinatie planten dat de levenscyclus van bijen en vlinders ondersteunt, wat biodiversiteit stimuleert. De gewenste gebruiksdoeleinden van het dak bepalen uiteindelijk de soort beplanting waarvoor men kiest.

De voordelen van een groendak

- een groendak kan de waarde van een woning tot wel 15% verhogen;
- het groen neutraliseert schadelijke uitstoot en verbetert luchtkwaliteit;
- zonnepanelen brengen minimaal 5% meer rendement op;
- de gevolgen van hevige neerslag worden beperkt;
- door de isolerende eigenschappen, worden energiekosten verlaagd; 
- de beplanting absorbeert geluidsgolven, waardoor de akoestische isolatie verbetert;
- onderliggende dakbedekking gaat tot 3 keer langer mee;
- een groendak heeft een positief effect op de gezondheid van een mens.

De nadelen

- doordat het dak begroeid is, zijn lekkages lastiger op te sporen;
- de draagstructuur van een dak moet mogelijk worden aangepast;
- een intensief groendak vraagt om onderhoud.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.