Barbecueën als appartementseigenaar: hoe kan het?
De lente is eindelijk losgebarsten en het is niet onlogisch dat de eerste warme zonnestralen je al snel doen smachten naar de barbecue.
De geur van een lekker stukje vlees, een cocktail in de hand en de zonnestralen op uw blote armen, zalig toch? Als u een tuin hebt, is dat natuurlijk allemaal geen probleem. Op een appartement is het al wat moeilijker. Soms is het zelfs verboden.
Barbecueën op het balkon van een appartement
Op een appartement met een balkon is barbecueën in principe wel mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat het mag. In veel gebouwen geldt er namelijk een barbecueverbod. Zo'n verbod is er natuurlijk om veiligheidsredenen en om de buren niet te storen. Niet alleen omtrent het balkon kunnen er dergelijke regels zijn opgesteld. Er kunnen bijvoorbeeld ook regels zijn met betrekking tot het gebruik van een barbecue in de gemeenschappelijke tuin.
Als het een en ander wel is toegestaan, zal de VvE wellicht duidelijke regels en richtlijnen hebben opgesteld. Houd je daar natuurlijk aan. En zelfs als er geen duidelijke regels zijn, moet je hoe dan ook rekening houden met je buren. Het is niet de bedoeling dat er rookoverlast ontstaat. Bij een kolenbarbecue kunt u bijvoorbeeld aluminiumfolie gebruiken om te voorkomen dat er veel vet op de kolen terechtkomt. Maar over het algemeen is een elektrische barbecue of een alternatieve BBQ met minder rookontwikkeling aan te raden.
Alternatief voor het barbecueën op het balkon van een appartement
Als u geen balkon hebt of als barbecueën op het balkon niet is toegestaan, kunt u ook een barbecue voor binnen overwegen. Het gaat dan vrijwel altijd om elektrische barbecues, maar er bestaan ook kolenbarbecues voor binnen. Deze barbecues zijn dan zo ontworpen dat vet niet bij de kolen kan, wat minder geurtjes en rook oplevert en wat tegelijkertijd ook gezonder is. Ook wordt de barbecue nooit (te) warm langs de buitenkant. Een voorbeeld hiervan is de LotusGrill, een tafelbarbecue die je binnen, op het balkon of buiten kan gebruiken.
Uiteraard hoeft u niet per se te barbecueën om het aangenaam te hebben. Gewoon binnen koken, een tafeltje op het balkon plaatsen en buiten smikkelen en smullen is minstens even leuk. Of neem er een van uw leuke bakboeken bij en geniet op het balkon of in het park van een glaasje melk en uw lekkere baksels.
Gezellig barbecueën in het park
Als u niet kan of mag barbecueën op het balkon klinkt het aanlokkelijk om het barbecuefeestje te verplaatsen naar het park. Houd er echter rekening mee dat ook dat niet zomaar is toegestaan. Elke stad heeft er wel eigen regels over. In Amsterdam is er sinds 2017 bijvoorbeeld een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. In andere parken is het wel nog toegestaan, eventueel op een speciaal daarvoor aangewezen plek. In andere steden zijn de regels soepeler en zijn er zelfs containers of speciale bakken waar u de gebruikte kolen in kan werpen.
Als barbecueën in het park is toegestaan, moet u natuurlijk altijd uw plek netjes achterlaten. Daarnaast is het vrijwel altijd verboden om rechtstreeks op het gras te barbecueën. Verder geldt er zo goed als altijd een verbod op open vuren. Tot slot beperk je ook in het park de overlast. Zorg voor niet te veel rookontwikkeling en maak er geen al te luidruchtig feestje van, zodat anderen ook nog van het park kunnen genieten.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen