De hond van de buurman
Leuk, ‘een’ Freek Vonk als buurman, maar mag iedereen zomaar allerlei soorten dieren houden in een appartement? Zijn daar regels voor of bepaal je dat als VvE?
Stinkende konijnenhokken op het balkon, de kat die de bloembak van de bovenburen als kattenbak gebruikt, ratelslangen die kunnen ontsnappen, aquaria die kunnen overstromen... Huisdieren zijn voor de één een bron van plezier, maar voor de ander een bron van ergernis. Om gedoe te voorkomen is het slim om duidelijke afspraken te maken en deze goed vast te leggen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Appartement & Eigenaar won juridisch advies in.
Even voorstellen:
mr. Klaas Jan Schuurs – VvE Jurist bij Schuurs Advies
Kan de VvE regels opstellen met betrekking tot het houden van huisdieren?
Aan het woord is mr. Klaas Jan Schuurs. “Heel in het kort heeft een VvE twee belangrijke bronnen van regels: het splitsingsreglement en het huishoudelijke reglement. Voor het huishoudelijke reglement geldt dat de wet aangeeft dat de VvE regels kan stellen met betrekking tot het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en eventueel ook de privégedeelten. Deze regels kunnen óók inhouden dat er beperkingen op het gebruik van de privégedeelten worden opgenomen, zoals het houden van huisdieren bijvoorbeeld.”
In het huishoudelijke reglement kunnen dus voorwaarden opgenomen worden over het houden van huisdieren?
Schuurs: “Ja dat klopt. Dat kan variëren van het uitsluiten van bepaalde diersoorten tot een totaalverbod op het houden van huisdieren. Uiteindelijk gaat het om de beperking van overlast. Overlast is niet altijd geluid. Heeft iemand 10 konijnen op zijn balkon, dan kun je daar stankoverlast van hebben. Twee vissen in een bescheiden kom, daar zullen de buren echt geen last van hebben, maar als het om grote aquaria gaan die te pas en te onpas lekken, dan wordt het een heel andere afweging. Welke dieren, hoeveel dieren, waar ze gehouden mogen worden, of waar juist niet… Dat kan allemaal worden opgenomen in het huishoudelijke reglement.”
En daarnaast behoort een totaalverbod op huisdieren ook tot de mogelijkheden?
Schuurs: “Jazeker. Als er tijdens de vergadering wordt besloten dat men niet wil dat er huisdieren worden gehouden in het complex, dan is een verbod heel goed mogelijk. Er is nog niet zo lang geleden een uitspraak geweest met betrekking tot het verbod op het houden van huisdieren, waarin iemand wees op de Europese verdrag voor de rechten van de mens en dan met name artikel 8 inzake de eerbiediging van het privéleven. Maar ook daarop, op dat grondrecht, kunnen dus beperkingen worden gelegd. Het verbod op huisdieren bleef in dit geval dan ook in stand. Het belang van de vereniging en de eigenaren kan zwaarder wegen dan het individuele belang.”
Maar wat als je nou al een huisdier hebt en de VvE wil zo’n verbod?
Schuurs: “Dat maakt het voor de VvE lastiger, maar het is mogelijk. Wat je dan vaak ziet, is dat er gebruik wordt gemaakt van een overgangsregeling. De eigenaren die op dat moment nog een huisdier hebben mogen deze houden tot het dier komt te overlijden. Daarna mogen ze echter geen nieuw huisdier meer aanschaffen.”
Welke mogelijkheden heeft de VvE als er overlast door een huisdier wordt veroorzaakt?
Schuurs: “De VvE heeft hier twee mogelijkheden. Op het moment dat één of meerdere huisdieren overlast geven, kan de VvE de eigenaar hierop aanspreken. In het splitsingsreglement staat dat eigenaren elkaar geen onredelijke hinder mogen toebrengen. Op het moment dat dit wel gebeurt, kan de VvE de eigenaar een officiële waarschuwing geven en eisen dat er maatregelen genomen moeten worden. Vervolgens kan er een boete opgelegd worden.
De VvE kan er ook voor kiezen om rechtstreeks naar de rechter te stappen. In dat geval zal de rechter eisen dat de eigenaar maatregelen neemt, wat in kan houden dat het huisdier weg moet.”
Kat in de zak
Huisdierenliefhebber en van plan een appartement te kopen? Check het huishoudelijke reglement en laat je informeren over de bepalingen die daarin zijn opgenomen met betrekking tot het houden van huisdieren.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen