Ik mag toch wel roken op mijn eigen balkon, buurman?

In 1991 kwam de tabaksindustrie met de slogan ‘Roken? We lossen het samen wel op.’ Maar hoe pak je dat aan in een appartementencomplex? Zijn er specifieke regels, wetten en richtlijnen voor? En welke rol kan de VvE spelen?

Gepubliceerd: 29 augustus 2018

Stel, de buurman geniet altijd van zijn sigaretje op het balkon. Maar als de wind verkeerd staat, kringelt de rook zo je appartement in. Of je buurman rookt binnenshuis, maar de ventilatie in het complex is zo beroerd dat je de rooklucht binnen ruikt. Prima dat je buurman rookt, maar daar wil jij dan geen last van ondervinden. Hoe los je dit samen op?

Afspraak is afspraak

Als VvE kun je ervoor kiezen om in het huishoudelijk reglement op te laten nemen dat roken in de gemeenschappelijke ruimten verboden is. Dit kan al aardig wat overlast voorkomen en maakt voor alle bewoners duidelijk hoe het ervoor staat. Tom Voeten van Clean Air Nederland adviseert daarnaast om als toevoeging mee te nemen dat er hoe dan ook geen overlast mag ontstaan. Voeten: “Wij kennen een situatie waarbij de voordeuren van de appartementen uitkwamen op het trappenhuis. In het trappenhuis gold een rookverbod, maar op het moment dat de voordeur van een eigenaar die rookte openging, trok er een rookwalm door het trappenhuis, waarvan andere bewoners last hadden. Dan is er sprake van overlast. Door de toevoeging in het Huishoudelijk Reglement heb je dan wel een goed argument om het gesprek met iemand aan te gaan en mocht het nodig zijn maatregelen te treffen.”

Wetten & regels

Het invoeren van een anti-rookbeleid in de gemeenschappelijke ruimten is geen probleem. Je kunt echter bewoners niet verbieden om te roken in het eigen appartement. Op grond van de Tabaks- en rookwarenwet mogen mensen in de eigen woning roken. Wie last heeft van de buurman of buurvrouw die op het balkon een sigaretje rookt, zal er samen uit moeten zien te komen. Door de Tabaks- en rookwarenwet, zijn de juridische mogelijkheden gering. Beter dus om de lucht onderling te klaren.

Wat als er niet met de buren te praten valt?

Voeten: “Per 1 juli 2017 is de zogenaamde Aso-wet in werking getreden. Dat is een regelgeving bedoelt om burgers die in hun woonomgeving overlast veroorzaken in het ergste geval uit huis te laten plaatsen. De burgermeester heeft met deze wet de mogelijkheid om sancties te treffen. Dat wil overigens niet zeggen dat iemand om het roken van een sigaretje uit zijn of haar woning kan worden gezet. Er moet dan toch echt wel sprake zijn van continue overlast, die al langer loopt en waarbij diverse bemiddelingspogingen zijn ondernomen, welke zijn vastgelegd in een dossier. Wij krijgen regelmatig te maken met schrijnende gevallen, ik denk daarom dat wanneer je de regels rondom roken in het appartementencomplex vanuit de VvE goed regelt, je veel problemen kunt voorkomen.”

Mechanisch afzuigsysteem in orde?

Wie in de winter binnenshuis last heeft van sigarettenrook van rokende buren, heeft wellicht te maken met een slecht werkend, vervuild of verouderd mechanisch afzuigsysteem. Indien meer eigenaren hier last van hebben, kan er vanuit de VvE worden gekeken of er maatregelen nodig zijn en zo ja, welke. Een compleet systeem vervangen kan voor aardig wat, onvoorziene, onkosten zorgen. Een grondige reinigingsbeurt is een goed begin. Het advies luidt om bij een mechanisch ventilatiesysteem minstens eens in de zes jaar de ventilatiekanalen schoon te maken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.