Hoe activeer je een slapende VvE?
Wil jij een appartement kopen? Dan is een van de dingen waarin je je verdiept de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het kan gebeuren dat je er achterkomt dat de VvE slapend is. En dat is niet zo gunstig. Maar waarom precies? En hoe activeer je de vereniging
Wat is een slapende VvE?
Een slapende VvE spaart niet voor toekomstig onderhoud van het complex. Ook is er geen begroting of onderhoudsplan aanwezig. Verder komen de bewoners van het pand niet bijeen voor vergaderingen.
Normaal gesproken hoort een Vereniging van Eigenaren al deze zaken wel te doen. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de gedeelde ruimtes. Bovendien is het voor VvE’s sinds 2008 verplicht om een reservefonds aan te leggen. Daarvoor moet elke bewoner maandelijks servicekosten afdragen.
Wat is het belang van een actieve VvE?
Een actieve Vereniging van Eigenaren is belangrijk om een verwaarloosd complex te voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar voorkomt ook onverwachte, hoge rekeningen voor spoedreparaties. De gemeente kan zelfs de vereniging verplichten om onderhoud uit te voeren. En zulke financiële verrassingen wil natuurlijk niemand.
Verder zorgt een VvE normaal gesproken voor een opstalverzekering. Daarmee is het complex goed verzekerd tegen eventuele schade. En hier houdt het nog niet bij op.
Beïnvloedt een slapende VvE je hypotheek?
Als jij een hypotheek wilt afsluiten voor een appartement met een slapende VvE, zal een geldverstrekker jouw aanvraag afwijzen. Achterstallig onderhoud zorgt er namelijk voor dat de woningwaarde van het appartementencomplex daalt. Dus je kunt alleen een appartement kopen als de vereniging actief is.
Met welke stappen activeer je een VvE?
Je kunt een VvE weer activeren. Hier gaat wel tijd en energie in zitten. Maar uiteindelijk kun je er zo voor zorgen dat de vereniging weer aan de formele eisen voldoet. Dit doe je door de onderstaande stappen te doorlopen
Zoek alle belangrijke gegevens bijeen
De eerste stap is het verzamelen van alle belangrijke gegevens over de VvE om een nieuwe administratie op te zetten. Hierbij gaat het om de splitsingsakte, het splitsingsreglement en overzicht van de financiën. Is er een huishoudelijk reglement en zijn er al contracten afgesloten door de VvE? Dan zijn ook die belangrijk.
Houd een eerste vergadering met de bewoners
Als alle informatie compleet is, kan er een vergadering ingepland worden met de bewoners van het gebouw. Stel van tevoren een agenda op met alle punten die besproken moeten worden. Tijdens zo’n vergadering kan een vereniging namelijk alleen beslissingen nemen over zaken die op de agenda staan.
Tijdens de meeting wijzen jullie een bestuurder aan. Zorg er verder voor dat er een inschrijving bij de Kamer van Koophandel komt. Ook moet er een bankrekening worden geopend. Tot slot moet er besloten worden wie de begroting en het meerjarenonderhoudsplan op zich neemt.
Stel een plan van aanpak op
Hierna kan gewerkt worden aan het plan van aanpak voor de begroting en het onderhoudsplan. Verder is het belangrijk dat de opstalverzekering afgesloten wordt. Als het kostenplaatje compleet is, kan ook de hoogte van de servicekosten worden vastgesteld.
Plan een tweede vergadering in
Als al deze zaken zijn uitgewerkt, moet er nog een vergadering plaatsvinden. Zo kunnen alle afspraken met alle bewoners van het complex besproken worden. Aan het einde van de vergadering is het plan compleet en is de VvE weer actief.
Blijf actief
Hierna is het zaak dat de vereniging ook actief blijft. Daarvoor moet er minstens een keer per jaar worden vergaderd.
Ben jij benieuwd waarop je nog meer moet letten tijdens de appartementenjacht? Lees dan dit eBook. Daarmee ga je goed voorbereid op pad.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen