Appartementsrecht

Rechtbank ontzegt eigenaar het gebruik van zijn appartementsrecht.

Geplaatst door: Rijssenbeek Advocaten

Ontzeggen appartementsrecht

De vergadering van eigenaars kan besluiten een eigenaar/gebruiker het gebruik van zijn appartementsrecht te ontzeggen, indien sprake is van ernstige overlast.

De modelreglementen 1973 (artikel 24), 1983 (artikel 27), 1992 (artikel 27) en 2006 (artikel 39) bieden die mogelijkheid. Aangezien een besluit tot ontzegging verstrekkende gevolgen heeft en inbreuk maakt op het meest omvattende recht in Nederland: ‘het eigendomsrecht’, is die procedure met waarborgen omkleed. Afgezien van het gegeven dat de VvE een behoorlijk dossier aan klachten, politiemeldingen en overige bewijsstukken moet opbouwen, geldt dat de betreffende eigenaar voldoende in de mogelijkheid moet zijn gesteld om zich te verweren tegen de ontzegging.

In een recente (nog niet gepubliceerde) uitspraak van de Rechtbank Limburg van 7 oktober 2015, is op vordering van een VvE een eigenaar het gebruik van zijn appartementsrecht ontzegd. Daaraan is een (eveneens nog niet gepubliceerde) beschikking van de kantonrechter van de Rechtbank Limburg van 14 oktober 2014 vooraf gegaan, waarin het verzoek van de eigenaar tot vernietiging van het ontzeggingsbesluit werd afgewezen. Daarbij was van belang dat de VvE een behoorlijk dossier met bewijsstukken kon overleggen waaruit bleek dat de eigenaar, die met psychische klachten te kampen had, zich ernstig misdroeg. Ook had de VvE op correcte wijzen alle stappen doorlopen die volgens het modelreglement vooraf moeten gaan aan een ontzeggingsbesluit. Overigens zal ook een rol hebben gespeeld dat de eigenaar zijn ernstige misdragingen erkende tegenover de rechter.

Uw VvE

Indien uw VvE te maken heeft met een eigenaar of gebruiker die zich ernstig misdraagt, dan is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen met dossieropbouw, zoals het verzamelen van klachten, foto’s en filmmateriaal en tevens eigenaars te adviseren de klachten te melden bij de politie. Let wel, overlast is altijd subjectief. De rechter zal de overlast altijd aan de hand van objectieve maatstaven beoordelen. Dat is ook de reden dat een ontzeggingsbesluit slechts in uitzonderlijke gevallen stand zal houden.

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben, neem dan contact met mr. Paul Bekkers via www.rijssenbeek.nl.

mr. Paul Bekkers is als advocaat verbonden aan Rijssenbeek Advocaten. Rijssenbeek Advocaten is de specialist in Nederland op het gebied van VvE-recht en de aanverwante rechtsgebieden. Klik hier voor een overzicht van zijn artikelen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Rijssenbeek Advocaten

Rijssenbeek Advocaten

Postbus 1219, 6801 BE  ARNHEM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.