Aarde 2.0: wat kun je zelf doen?
De laatste maanden lezen we steeds meer over hoe en waar het allemaal misgaat met de aarde. En de feiten zijn schokkend. Wat kunnen we hier zelf, als consument of VvE, aan doen?
De kracht van de individu is veel groter dan de meeste mensen denken. Wij zijn als individu in staat om, bijvoorbeeld via sociale media, een groep te vormen die grote bedrijven in korte tijd kunnen doen omvallen of hun beleid te doen wijzigen. Daarbij komt dat de grootste producenten van zonnepanelen op dit moment oliemaatschappijen zijn. Dus wat aan de ene kant 'vies' geld is, kan aan de andere kant toch nog goed besteed worden. Maar wat kun je als consument of VvE doen, al is het maar op kleine schaal? Om te beginnen kun je bij elke aankoop die je doet bij jezelf nagaan of dit een goede, duurzame, beslissing is. Als VvE heb je weer wat meer invloed dan als individu, aangezien bij een VvE 'grotere' beslissingen genomen worden die meer impact hebben op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik en isolatie. Welke keuzes kun je concreet maken bij het beheer van een gebouw.
Materiaalkeuze
Bij het kiezen van een materiaal zijn er een aantal zaken waar we op moeten letten. Hoe schadelijk is het bijvoorbeeld voor het milieu? En hoe goed is het te recyclen? We zien bijvoorbeeld dat steeds meer fabrikanten met zogenaamde Cradle to Cradle oplossingen komen. Dit betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen. Zo heb je dus totaal geen afval. Maar uiteraard is dit niet voor elk materiaal mogelijk. Vraag jezelf altijd af wat het meest milieuvriendelijke materiaal is voor de taak die het moet vervullen. Kijk dus wat de functie van het materiaal is en welke keuzes we hierbinnen kunnen maken.
Isolatie en ventilatie
Door alle buitenwanden van je pand te isoleren kan je al wel tot 40%(!) van de stookkosten verlagen. Dat is gelijk een dankbare investering! Ga je echter isoleren, kijk ook naar de ventilatie. Die twee horen namelijk bij elkaar als yin en yang. Hoe beter het pand namelijk geïsoleerd is, hoe meer invloed dit op de luchtkwaliteit heeft. Ventileren zorgt weer voor gezonde lucht. En hier zijn hele handige oplossingen voor. Bijvoorbeeld de Fresh-r; een unit die niet alleen de lucht ververst maar dit zo slim doet dat hij de buitenlucht gelijk op dezelfde temperatuur brengt als de kamertemperatuur. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk in de stookkosten scheelt!
Waterzijdig inregelen
Het inregelen van je cv-installatie is simpel en goedkoop, alleen kun je dit meestal niet zelf. Vraag specifiek om een offerte voor waterzijdig inregelen van de installatie. Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van je cv-installatie. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Meestal heb je deze investering al binnen 24 maanden terugverdiend, daarnaast is de besparing op de stookkosten natuurlijk ook erg goed voor het milieu!
Informeer je goed
Onderzoek altijd goed de markt als je een investering gaat doen, de meest aangeboden producten zijn zeker niet altijd de beste of de zuinigste! Zo zijn de mogelijkheden met infraroodverwarming eindeloos en heeft deze vorm van verwarming bovendien geen onderhoud nodig. Infraroodwarmte richt zich direct op mensen en objecten. Doordat je niet in eerste instantie lucht verwarmt, maar direct de objecten, bespaar je circa 30 procent op de energiekosten ten opzichte van een traditioneel verwarmingssysteem. Kijk bovendien altijd goed naar de levensduur van de artikelen. Dit gaat meestal hand in hand met minder onderhoud.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen