Complete ontzorging

Er zijn weinig aannemers of installateurs die garantie geven op prestatie. Want het is natuurlijk mooi dat een hr-ketel je appartement verwarmt, maar hoe weet je dat de ketel dit ook op de juiste manier doet?

Gepubliceerd: 28 april 2018

Met andere woorden: is de hr-ketel ook zo aangesloten dat hij op de best mogelijke manier presteert.

Bij Appartement & Eigenaar gaan we regelmatig bij VvE's langs en we zien dan ook dat in het overgrote deel van de gevallen niet de VvE zelf de oorzaak is van de achterstand in onderhoud van het gebouw. Vaak komt dit namelijk (mede) voort uit het feit dat offertes van onderhoudsbedrijven niet duidelijk zijn, bijvoorbeeld op het gebied van garanties en wat er onder meerwerk valt. Een gevolg hiervan kan zijn dat het lastig is om als VvE een besluiten te nemen op de vergadering, simpelweg omdat er teveel vragen zijn. En dat is onnodig!

Ontzorgen

Maar wat is dan de oplossing? Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die in service denken in plaatsen van producten verkopen. Hoe werkt dat? Denk bijvoorbeeld aan een installateur waarbij je als VvE geen verlichting met lampen en sensoren koopt maar simpelweg licht. Je gaat dan samen met de installateur om tafel om een plan op te stellen waarin specifiek benoemd staat op welke momenten op de dag je in je algemene ruimtes licht wil hebben en hoeveel. Vervolgens zoek je samen hierbij de armaturen uit en krijg je een offerte gebaseerd op de wensen van de VvE. Dit klinkt wellicht nog niet wereldschokkend, maar naast de installatie sluit je met de installateur ook een onderhouds- en prestatiecontract van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar af. Dit betekent dat de installateur de verplichting op zich neemt om voor die periode de afgesproken prestaties, namelijk de afgesproken hoeveelheid licht op de afgesproken tijden, te verzorgen. Iets waaraan je als VvE deze installateur dus ook kunt houden. Dat noemen we nog eens ontzorgen!

Samenwerking

Dit begint namelijk meer op een nauwe samenwerking met een installateur te lijken in plaats van enkel en alleen het afsluiten van een contract. Bijkomend voordeel voor de VvE is natuurlijk dat wanneer er iets kapot gaat, in dit geval een lamp, er geen discussie binnen de VvE meer is wie dit moet vervangen en wie wel of niet voor de kosten moet opdraaien. Deze (kleine) irritaties zijn dus niet meer nodig. En dat is natuurlijk iets waar elke VvE zal toejuichen!

De waarde van ontzorging

Indirect gaan de positieve gevolgen van een prestatiecontract dus vele malen verder dan alleen het ontzorgen van de VvE en het ontbreken van meerwerk op de eindfactuur. Ook dit zijn natuurlijk al twee hele belangrijke overwegingen om te kiezen voor een prestatiecontract. Uit de vele contacten die wij met VvE's hebben, horen wij echter regelmatig dat het simpele feit van het idee van ontzorging vaak al zwaarder weegt dan het besparen op kosten.

Waar moet een goed prestatiecontract aan voldoen?

De basis voor elk functionerend prestatiecontract is dat de prestatie duidelijk meetbaar moet zijn. Spreek bijvoorbeeld niet af: 'de lamp wordt vervangen als hij het niet meer doet'. Dit lijkt eenduidig; maar wat is de definitie hiervan? Een ledlamp kan bijvoorbeeld minder licht geven of helemaal geen licht meer. Dit maakt de prestatie niet meetbaar en dus niet eenduidig. Meetbaar in dit geval zou bijvoorbeeld zijn: op elke galerij van het gebouw is er op een hoogte van 1 meter over de gehele galerij altijd een lichtniveau van minimaal 500 lux. Dit is een meetbare waarde die elk moment van de dag gecontroleerd kan worden. Hierdoor heb je geen kans op discussie. Iedereen weet waar hij aan toe is en wat er verwacht mag worden. Ook voor de betrokken werkt dit erg fijn.

Waar vind ik deze bedrijven?

Het is écht mogelijk lange-termijn-afspraken met een bedrijf te maken waarbij een gelijkwaardige verhouding aanwezig is tussen prestatie en betaling. Maar dat klinkt natuurlijk erg simpel. Maar het is niet zo simpel om die bedrijven te vinden. Op dit moment kun je als VvE denken aan de volgende onderdelen van je gebouw waar je prestatiecontracten goed op zou kunnen afsluiten:
- Verlichting inclusief een lichtgarantie
- Zonnepanelen inclusief prestatiegarantie

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.