Belangrijke verschillen!
Er zijn zeker verschillen tussen een ontruiming-, en veiligheidsplattegrond!
Het verschil tussen een ontruimingsplattegrond en een veiligheidsplattegrond
Elk bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te nemen voor een eventuele ontruiming. Werknemers dienen te weten welke passende maatregelen zij kunnen nemen in geval van nood. Hangt er bij u een brandmeldinstallatie? Dan bent u verplicht om een ontruimingsplan te hebben.
Aan een ontruimingsplan kan een veiligheidsplattegrond gekoppeld worden. Let op! Een veiligheidsplattegrond wordt vaak in verwarring gebracht met een ontruimingsplattegrond, maar dit is niet hetzelfde.
Een ontruimingsplattegrond (ook vluchtwegplattegrond genoemd) is een onderdeel van het ontruimingsplan. Het toont waar u bent, de vluchtroute en waar in het gebouw zich de brandblusmiddelen en brandmelders bevinden. Naast de ontruimingsplattegrond hangt een instructiekaart. Deze bevat een (uitgebreide) communicatie- en/of ontruimingsprocedure van de BHV-organisatie, en wordt voorzien van de juiste symbolen conform de NEN 1414.
Op een veiligheidsplattegrond staat veiligheidsinformatie over het gebouw en de voorzieningen die zorgen voor heldere communicatie over de veiligheidsaspecten in het gebouw. Dit is van belang bij een calamiteit. Denk aan: brandblusmiddelen, rookmelders, slow whoops, gevaren, verboden. Deze plattegrond dient bij een calamiteit beschikbaar te zijn voor de (Ploegleider) BHV en de brandweer. Het document dient te voldoen aan de NEN1414. Een veiligheidsplattegrond is een optionele keuze, en dus niet verplicht.
Ontruimings- of veiligheidsplattegrond nodig? BHVNederland kan voor u de plattegrond opstellen op een heldere en duidelijke visuele manier. Vraag bij ons informatie aan of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek:
info@bhvnederland.nl
085 201 47 33
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen