Aandachtspunten bij het verbouwen van een badkamer
De badkamer verbouwen is geen klus die we regelmatig doen.
Badkamers gaan gemiddeld zo'n 20-30 jaar mee, wat theoretisch inhoud dat je een, twee, hoogstens driemaal in je leven voor een dergelijke verbouwing komt te staan. Omdat je zo lang met een badkamer doet, is het belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat je wel en niet wil. Omdat de beschikbare ruimte in een badkamer vaak niet al te groot is, en de eisen die we tegenwoordig stellen plus het huidige badkamermeubilair toch aanmerkelijk anders zijn dan pakweg 20 jaar geleden, is een goede voorbereiding een must.
De praktische kant
Een goed plan maak je door op een rijtje te zetten wat je van de nieuwe badkamer verwacht. Met hoeveel personen ga je er gebruik van maken en hoe gaat de ruimte benut worden. Moeten de wasmachine en droger er ook in passen, leidingen verlegd worden en wil je of kan er een bad in? Bedenk daarbij dat vanaf het slopen van de oude badkamer tot de laatste hand aan de nieuwe badkamer er al gauw zo'n twee weken verstrijken. Waar ga je douchen? Kan je terecht bij anderen of behelp je met een teil? Vroeger hadden ze niet anders dus voor enkele dagen of weken is dat best te doen.
De indeling van de badkamer
Gaat je voorkeur uit naar een bad, douche of beide? Niet alle badkamers hebben de mogelijkheid voor een bad én een douche. Wil je graag beiden kan je ervoor kiezen te gaan douchen in het bad. Baden met rechte wanden en een platte bodem, eventueel met een lagere instap aan een zijde, zijn prima baden die tevens als douchebak dienst kunnen doen. Een andere oplossing is een hoekbad. Hoekbaden zijn niet alleen ruimtebesparend, de vorm geeft je tijdens het douchen ook meer ruimte voor je armen.
Bijkomende zaken
Zodra je eruit bent waar de grootste elementen in de badkamer komen, kijk je hoeveel ruimte er overblijft voor de wastafel. Kan deze in een meubel geïntegreerd worden of zul je moeten volstaan met een solitair model? Nadat alle grote zaken op tekening zijn plaats hebben, is het de beurt aan de afwerking. Tegels liggen het meest voor de hand en er zijn mooie kant-en-klare combinaties die ervoor zorgen dat alles een mooi geheel vormt. Wil je echter iets aparts, kan je de muren ook afwerken met stuc, glas, kunststof of steen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen