Bouwkundige keuring:
Bouwkundige keuring: voor of na bod laten doen?
Heeft u uw droomhuis gevonden of bent u recentelijk verhuisd, maar merkt u dat het één en ander niet helemaal goed zit als het gaat om de technische staat van de woning? Dan was een bouwkundige keuring toch wel erg handig geweest om die verborgen gebreken van tevoren op te sporen. Maar wat is wijsheid: een bouwkundige keuring voor of na het bod laten doen?
Wat is een bouwkundige keuring precies?
Om te beginnen is het erg handig om te weten wat een bouwkundige keuring precies is. Tijdens een bouwkundige keuring gaan specialisten de woning, of bijvoorbeeld een bouwkundige keuring voor een bedrijfspand, van A tot Z controleren op eventuele gebreken. Uiteindelijk levert dit onderzoek een duidelijk en overzichtelijk bouwkundig rapport op met daarin beschreven wat er gekeurd is, hoe dit opgelost kan worden en een kostplaatje hiervan. Erg handig dus!
Is een bouwkundige keuring essentieel?
Maar is een bouwkundige keuring dan echt noodzakelijk? Ja! Een expert weet namelijk precies waar hij naar moet zoeken om de verborgen gebreken op te sporen. Mensen vergeten het snel, maar het is bijvoorbeeld erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de staat van het dak. Want niets is vervelender dan erachter komen dat er houtrot in de constructie van het dak zit nadat u de woning heeft gekocht. Maar wat is het juiste moment om de bouwkundige keuring uit te laten voeren?
Optie 1: Voor het bieden
De meest ideale situatie is een bouwkundige keuring uit laten voeren voordat u een bod doet. Op deze manier weet u precies wat het huis waard is en kunt u het bod baseren op de uitkomt van de keuring. Komen er gebreken uit de keuring? Dan zorgt dit voor een betere onderhandel positie. Er zit alleen één nadeel aan een bouwkundige keuring uit laten voeren voor het bieden. Want eigenlijk geeft u geld uit voor een huis waarvan u nog niet zeker bent of u überhaupt in aanmerking komt voor de koop. Houdt er alleen wel rekening mee dat er niet altijd tijd is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit komt omdat de huizenmarkt aantrekt en er vaak zelfs geen ruimte is voor een tweede bezichtiging.
Zijn de bouwkundige kosten aftrekbaar?
Toch is er een lichtpuntje in deze situatie. De bouwkundige keuring kosten zijn in sommige gevallen namelijk aftrekbaar. Een bouwkundige keuring is aftrekbaar van de belasting als het bouwkundig rapport aangevraagd wordt bij de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. Het zou ook kunnen dat een bouwkundige keuring verplicht is. Bijvoorbeeld als de noodzakelijke kosten minstens 10% van de verkoopwaarde bedragen, er naar aanleiding van het taxatierapport een bouwkundig onderzoek wordt geadviseerd of wanneer een appartement uit het bouwjaar 1940 of eerder nog niet gerenoveerd is. Als uw woning aan één of meerdere voorwaarden voldoet is de bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting.
Optie 2: Tijdens het onderhandelen
Ook kunt u ervoor kiezen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens de onderhandelingen. In dat geval loopt het bieden en het keuren samen. Wel betekent het dat u, net zoals bij optie 1, in sommige gevallen geld uitgeeft voor een woning die nog niet direct van u is. Ook is het goed om te weten dat u een wettelijke bedenktijd heeft van 3 dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Optie 3: Na het tekenen van een koopcontract
Of toch liever de bouwkundige keuring uit laten voeren nadat u het koopcontract getekend heeft? Als u nog geen bouwkundige keuring heeft gedaan, maar wel een bod wil uitbrengen, is het slim om dit op te nemen als ontbindende voorwaarde. Dit houdt in dat u een bod doet onder voorbehoud van bouwkundige keuring en eventuele financieringen. Zo kunt u bijvoorbeeld bieden onder voorbehoud dat uit de bouwkundige keuring geen noodzakelijk onderhoud blijkt waarvan de kosten hoger liggen dan 2500.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen