Dak van de toekomst: circulaire daken

Door de oplopende CO2-uitstoot in de wereld en de klimaatveranderingen die daarbij horen, is het steeds belangrijker om bouwmaterialen en dus ook dakmaterialen te hergebruiken.

Geplaatst door: GR8 Roofs B.V.

Circulair bouwen
Door de oplopende CO2-uitstoot in de wereld en de klimaatveranderingen die daarbij horen, is het steeds belangrijker om bouwmaterialen en dus ook dakmaterialen te hergebruiken. Bij circulaire bouwen gaan we er vanuit dat de bouwmaterialen van nu, de grondstoffen zijn van nieuwe bouwmaterialen. Circulair bouwen houdt ook rekening met het verminderen van afval, het minimaliseren van vervuiling en het optimaal benutten van natuurlijke hulpbronnen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de toepassing van efficiënte isolatie, zonne-energie, regenwateropvangsystemen en groene daken.
Daarnaast speelt ontwerp een belangrijke rol in circulair bouwen. Gebouwen worden ontworpen om flexibel te zijn en aanpasbaar aan veranderende behoeften, zodat renovatie en hergebruik gemakkelijker wordt. Hierdoor kunnen gebouwen een langere levensduur hebben en hoeft er minder vaak een nieuw gebouw te worden gerealiseerd.
Circulair bouwen draagt bij aan een duurzamere en meer verantwoorde bouwsector. Het zorgt voor minder afval, vermindering van CO2-uitstoot en een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast biedt het economische voordelen, zoals het creëren van nieuwe banen in de bouwsector en het stimuleren van innovatie op het gebied van duurzame bouwmaterialen en technologieën. In 2050 wil Nederland zelfs een volledige circulaire bouweconomie hebben.

Circulaire daken
Ook de daken branche blijft niet achter als het gaat om circulariteit. Het is belangrijk om goed na te denken over de opbouw van het systeem, want de opbouw bepaald of een dak nog makkelijk van elkaar af te halen is. Dit bepaald of je de verschillende producten kunt gaan gebruiken om te hergebruiken of als grondstof voor nieuwe dakproducten.
Circulaire platte daken verwijzen naar het gebruik van duurzame materialen en methoden bij de constructie en het onderhoud van platte daken. Het concept van circulariteit draait om het creëren van een gesloten kringloop, waarbij grondstoffen en materialen worden hergebruikt en afval wordt geminimaliseerd.
Bij circulaire platte daken wordt er gestreefd naar het verminderen van de ecologische impact van de bouw- en dakbedekkingsindustrie. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van gerecyclede materialen, zoals gerecyclede dakbedekking, isolatiematerialen en dampschermen. Door recycling wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt voorkomen dat materialen op de stortplaats belanden.
Een ander aspect van circulariteit is de levensduur en het onderhoud van deze daken. Door hoogwaardige materialen en innovatieve technieken te gebruiken, kunnen circulaire platte daken een lange levensduur hebben. Hierdoor hoeven ze minder vaak te worden vervangen, wat resulteert in minder afval en lagere kosten op de lange termijn.
Daarnaast moet ook worden gedacht aan de mogelijkheid van demontage en hergebruik van de materialen aan het einde van de levensduur van het dak. Door het ontwerp en de constructie van circulaire platte daken op zo'n manier te plannen dat het gemakkelijk is om materialen te demonteren en te hergebruiken, kan de hoeveelheid bouwafval nog verder worden verminderd. Een mechanisch bevestigd en een losliggend dakopbouw is uitermate geschikt om te gebruiken voor een circulaire dak aangezien je de verschillende dakproducten makkelijk kunt loskoppelen.

Circulaire dakproducten
Steeds meer dakproducten kunnen geheel of gedeeltelijk circulaire gebruikt worden. Zo worden vaak bij de toplagen de wapening volledig gerecycled en de bitumen al voor een 25%. Deze percentage gaat snel omhoog door de nieuwste technieken die worden toegepast.
Ook tijdens de uitvoering worden de reststukken isolatie en dakbedekking apart gehouden en opnieuw terug gegeven aan de producenten, zodat ze deze kunnen gebruiken voor nieuwe producten.

Terugnamegarantie
Steeds meer producenten van dakproducten geven een terugnamegarantie af voor de dakproducten die ze geleverd hebben. Dat wil zeggen dat als de dakproducten volgens de voorschriften zijn aangebracht en onderhouden de producenten de producten terug in willen nemen nadat de levensduur van het dak voorbij zijn. Ze gebruiken deze ingenomen producten dan als grondstof voor nieuwe dakmaterialen, waardoor en dus een circulair dakproduct ontstaat en we dus zorgen voor een beter leefklimaat.

Streef jij naar een verminderde ecologische voetafdruk en minimalisering van afval? Het concept van circulariteit wordt steeds belangrijker in de bouwindustrie en circulaire platte daken zijn een stap in de richting van een meer duurzame toekomst.
Wij vertellen je er graag meer over!

GR8 Roofs B.V.
085-760 32 88
info@gr8roofs.nl

Bedrijvengids Geplaatst door
GR8 Roofs B.V.

GR8 Roofs B.V.

Le Havre 136, 5627SW  Eindhoven

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.