De notaris is onmisbaar bij het kopen van een appartement
Het bezitten van een eigen woning is een droom van veel mensen. Die kan alleen waargemaakt worden door gebruik te maken van een notaris. Want deze beroepsgroep heeft unieke bevoegdheden.
Voor het rechtsgeldig maken van de overdracht van een appartement kun je niet om de notaris heen. Hetzelfde geldt voor het goedkeuren van een hypotheekakte en het opstellen van de splitsingsakte. Notarissen zijn overigens helemaal niet zo duur als veel mensen denken. Vooral wanneer je even goed zoekt en prijzen vergelijkt. Vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.
Het kopen van een appartement en de splitsingsakte
Wanneer je een koopappartement bezit ben je slechts voor een deel eigenaar van het pand dat je bewoond. Je hebt te maken met gedeelde ruimtes en daar komen bepaalde rechten en verantwoordelijkheden bij kijken. Hoe dat allemaal is vastgelegd staat in de splitsingsakte. Samen met de bijbehorende splitsingstekening geeft dit document exact de grenzen aan van privé en gemeenschappelijk bezit. De notaris is de enige met de bevoegdheid om een splitsingsakte op te stellen en te bekrachtigen.
De financiering van de aankoop en de hypotheekakte
Er zijn maar weinig mensen die een appartement of andere woning kopen zonder gebruik te maken van een hypotheek. Naast de overdrachtsakte heb je daarom nog een reden om een notaris in te schakelen. Want zij hebben als enige de bevoegdheid om hypotheekakte op te stellen. Die dient vervolgens door de betrokken partijen ondertekend te worden. Dat zijn de koper van de woning en de hypotheekverstrekker. Verder is de handtekening van de notaris noodzakelijk om het document rechtsgeldig te maken.
De notaris legt de band tussen jou en je partner vast
Nog niet zo lang geleden was het gebruikelijk om met je partner te trouwen. In veel gemeenten werd je zelfs met de nek aangekeken als je dat niet deed. Gelukkig is dat allemaal anders geworden en bepaal je helemaal zelf hoe jij je leven inricht. Maar met meer vrijheid verschijnen ook meer verantwoordelijkheden. Je dient zelf vast te leggen wat de band is tussen jou en je partner. Met name wanneer je gezamenlijk bezit hebt is dat verstandig.
Jouw partner als je wettelijke erfgenaam
Wanneer geen sprake is van een huwelijk is het slim om te kiezen voor een van de alternatieven. Dat zijn het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract. Let er wel op dat deze lang niet zo allesomvattend zijn als een huwelijk. Met name het samenlevingscontract is relatief beperkt. Je bent bijvoorbeeld niet elkaars erfgenaam. Zelfs bij het geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval. Je zou niet de eerste zijn die tijdens een moeilijke tijd een onaangename verrassing te verwerken krijgt.
De notaris helpt je bij het creëren van zekerheid
Wanneer je samen een appartement bezit en bewoont is het logisch dat jullie elkaars erfgenaam zijn. In ieder geval wat betreft de woning. Volgens de standaardprocedures, en bij het ontbreken van elke vorm van overeenkomst, zijn de naaste familieleden namelijk de erfgenamen van een overledene. Dat leidt regelmatig tot vervelende situaties. Een notaris helpt jou om je vrijheden optimaal te benutten en je wensen tot in detail te laten opschrijven. Ze krijgen juridische waarde zodat de gemaakte afspraken opgevolgd worden.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen