Appartement verduurzamen zonder VvE
Voor woningeigenaren zijn er tal van instructies gidsen en andere richtlijnen geschreven voor de verduurzaming van de eigen woning
Van voordelige aanschaf van zonnepanelen tot tips voor dakrenovatie. Interessant voor woningeigenaren, maar niet per se voor degenen die een appartement bezitten. Sommige ingrepen vallen nou eenmaal onder de Vereniging voor Eigenaars (VvE), al dan niet als regulier onderhoud. Daarom hier drie verduurzamingsmaatregelen die je als eigenaar van een appartement zonder de VvE kunt toepassen:
- Een nieuwe ketel nemen
- Radiatorfolie gebruiken
- Kiezen voor duurzame apparaten
Nieuwe ketel
Bij verduurzaming denken we al gauw aan warmtepompen en aardgasvrij wonen. Bij veel appartementen is dat echter nog niet aan de orde. Zeker als de VvE niet op grote schaal het hele complex kan of wil verduurzamen. In dat geval kan je de cv-ketel van je eigen appartement vervangen door een duurzamer exemplaar. Dit is iets dat sowieso periodiek moet. Een normale cv-ketel heeft een levensduur tussen de vijftien en twintig jaar. Ook als je ketel aan de onderkant van die bandbreedte zit, is een vervanging het overwegen waard. Veel mensen onderschatten namelijk hoeveel dat oplevert. Zowel qua verduurzaming als in de portemonnee. Structureel minder gasverbruik scheelt namelijk fors op de energierekening. Een nieuw cv-ketel is tot wel 20 procent zuiniger dan eentje van ruim tien jaar oud. Als je bedenkt dat de meeste mensen vooral voor gas betalen, loopt de besparing hierdoor al gauw op. Dan is het de moeite waard om niet nog een paar jaar te wachten.
Radiatorfolie
Een andere, zéér eenvoudige (want klussen kun je het niet noemen) maatregel die je zelf toepast: radiatorfolie. Deze folie bevestig je achter de radiotoren, zodat de warmte die ze afgeven minder snel verloren gaat via de muur. Deze speciale folie – die lijkt op aluminiumfolie – kaatst een groot deel van de warmte terug. Het is een zéér goedkope maatregel, want de folie zelf kost maar enkele tientjes. Het enige dat je verder nodig hebt is goede lijm, al los je het eventueel ook op met dubbelzijdig plakband. Radiatorfolie bevestig je op de muur achter de radiator of eventueel op de radiator zelf. Aan dat laatste geven veel mensen de voorkeur, omdat het minder opvalt. Dit is het een makkelijke en goedkope manier om je appartement te verduurzamen.
Duurzame apparaten
Je verbruik, dat heb je volledig in eigen hand. Nou ja, volledig. Je weet natuurlijk niet precies hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Niet alles is dus op te lossen met korter douchen (al helpt dat natuurlijk ook). Natuurlijk kun je voortaan alles bij kaarslicht doen, maar beter is het om gewoon kritisch te zijn op de apparaten die je koopt. De meeste elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel dat aangeeft hoe zuinig ze zijn. Net als bij een cv-ketel kan het verschil tussen een nieuw apparaat en een van tien jaar oud best behoorlijk zijn. Vooral een duurzame wasmachine en vaatwasser leveren veel winst op.
Toch de VvE aanspreken?
Het grote voordeel van je appartement verduurzamen zonder groot onderhoud is dat je het makkelijk oppakt. Apparaten en je ketel moet je toch af en toe vervangen, terwijl radiatorfolie je zeker niet de kop kost. Daar staat tegenover dat de winst beperkt is. Zowel financieel als qua duurzaamheid. Wil je wél grote stappen zetten? Ga dan toch eens met de rest van de VvE in gesprek. Ook voor VvE’s zijn er namelijk diverse subsidieregelingen die grotere investeringen aantrekkelijk maken.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen