Een inboedelverzekering voor uw appartement

Als appartementseigenaar wilt u uw woning natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Doordat de VvE een opstalverzekering moet afsluiten, houdt dit voor u in: een inboedelverzekering. Lees hier waar u rekening mee moet houden.

Gepubliceerd: 24 augustus 2020

Een VvE is verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten, andere verzekeringen zijn optioneel. En voor weer andere bent u als appartementseigenaar zelf verantwoordelijk. Zo is de VvE verplicht een opstalverzekering af te sluiten voor het gehele gebouw. Deze verzekering dekt eventuele schade aan bijvoorbeeld de muren, kozijnen, gevel en vloeren. Een andere verplichte verzekering voor VvE's is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat er schade aan derden (of aan spullen van derden) gedekt wordt wanneer deze schade is veroorzaakt door gebreken aan het pand. Een inboedelverzekering moet u als eigenaar zelf afsluiten. In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten bij het inboedelverzekering vergelijken en afsluiten.

Eigenaarsbelang inboedelverzekering

In de opstalverzekering van de VvE zal er normaal gesproken vanuit worden gegaan dat elk appartement over dezelfde standaardbadkamer en -keuken beschikt. Dit betekent dat individuele verbeteringen van appartementen hier niet bij inbegrepen zijn. Dat betekent dat als u net een nieuwe keuken of badkamer heeft geplaatst en er doet zich een calamiteit voor, u een lager bedrag terugkrijgt omdat de verzekering niet uitgaat van uw nieuwe keuken of badkamer. Om dit te voorkomen, kunt u bij veel verzekeringen het zogenoemde eigenaarsbelang meeverzekeren op de inboedelverzekering.

Eigenaarsbelang meeverzekeren

Het hangt van de inboedelverzekering af of en hoeveel eigenaarsbelang u kunt meeverzekeren. Sommige verzekeraars hanteren geen maximum terwijl andere verzekeraars dat juist wel doen. Er zijn overigens ook verzekeraars die deze dekking überhaupt niet aanbieden. Verstandig dus om dit van te voren even te controleren.

Waar let u nog meer op bij eigenaarsbelang?

Kijk als eerste naar de voorwaarden en premies, deze kunnen behoorlijk verschillen per verzekeraar. Het kan namelijk zijn dat het eigen risico afgekocht kan worden of brand door eigen schuld bijvoorbeeld niet meeverzekerd is. Dit zijn allemaal zaken die u in overweging moet nemen.

Wat is er verder allemaal verzekerd met de inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan alle eigendommen in uw woning die niet aan uw appartement vastzitten. Denk hierbij aan meubels, sieraden, kleding en dergelijke. Schade aan bijvoorbeeld de badkamer valt hier weer niet onder, die valt onder de opstalverzekering. Dat komt omdat een badkamer niet 'zomaar' (dus zonder te hakken of breken) te verplaatsen is. Een compleet overzicht vindt u bijvoorbeeld op Diks.nl.
Daarnaast zijn er ook situaties waarbij de verzekering nooit zal dekken, bijvoorbeeld bij schade door achterstallig onderhoud of bij opzettelijk ontstane schade. De inboedelverzekering dekt vaak ook geen schade die ontstaan is door natuurrampen of geweld. En let op: ook voor spullen buiten uw appartement geldt dat ze meestal niet verzekerd zijn. Hier zijn vaak aanvullende dekkingen voor.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.