Huizenprijzen blijven in heel Nederland stijgen: meer interesse buiten Randstad
De prijzen zijn hoger dan ze de laatste 20 jaar zijn geweest. Als je denkt dat er hierdoor minder huizen werden en worden verkocht dan heb je het mis.
We kunnen er niet meer omheen: de huizenprijzen in Nederland rijzen de pan uit. Het aanbod van huizen die te koop staan krimpt: steeds meer mensen kiezen, ondanks de hoge prijzen, ervoor om een woning te kopen. Toch bijzonder in tijden van een pandemie waarin de meeste mensen toch even wat beter op hun inkomsten en uitgaven moeten letten.
Vraag naar nieuwe woning juist door coronacrisis?
Normaal gesproken zou het namelijk logisch zijn dat wanneer er een economische crisis aan de gang is mensen liever de hand op de knip houden. Toch hebben we het niet zomaar over een crisis: de coronacrisis heeft voor veel veranderingen gezorgd in het dagelijks leven. Een van die veranderingen is het feit dat we met name aan het begin van 2020 meer dan eerder thuis bleven om zo de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook nu merken we hier nog veel van: een groot deel van de Nederlanders werkt nog steeds vanuit huis. Over het algemeen zijn we dus nog steeds veel meer thuis dan andere jaren.
Dat is precies de reden waardoor de huizenmarkt actiever dan ooit is geworden: juist omdat men meer thuis is, merken ze of ze wel of niet tevreden zijn met de ruimte waar ze wonen. Misschien komen ze er ineens achter dat ze te weinig bewegingsruimte in huis hebben of wellicht willen ze toch liever groener wonen. Als je immers toch meer vanuit huis werkt, is het wel fijn om binnen no time in de natuur te kunnen staan. De vraag naar een nieuwe woning is onder andere daarom enorm gegroeid dit jaar. Waar vraag is, stijgen de prijzen: door de grote concurrentie tussen woningzoekers kunnen verkopers de woningprijzen omhoog gooien.
Gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland
Hierbij hebben we het niet over magere bedragen: in het derde kwartaal van 2020 lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland op 354.000 euro. Kijken we naar dezelfde periode maar dan een jaar eerder dan is dat een stijging van maar liefst 11,6%. Dat is een forse groei. Het zijn met name de woningen buiten de Randstad die het goed doen. De prijzen van koopwoningen in Amsterdam stegen in verhouding dit jaar helemaal niet zo erg. Het zijn juist de grotere steden buiten dit gebied in het westen waar de verkoopprijzen de top bereikten. In plaatsen in Flevoland en Noord-Brabant, zoals het gezellige Den Bosch, zijn de prijzen torenhoog te noemen in verhouding met de voorgaande jaren.
Dat beamen ook de experts van Boumij Makelaars, een makelaar die gevestigd is in Den Bosch. Volgens hen gaan voornamelijk de appartementen in de stad voor hoge prijzen de spreekwoordelijke deur uit. Uit een onderzoek van Funda omtrent deze stijgende huizenprijzen blijkt dat 86% van de verkopers het een prima zaak vindt dat huizen en appartementen in Den Bosch en de rest van Nederland zo snel verkocht worden. Zo krijg je een goede prijs voor je koopwoning en ben je binnen korte tijd van je huis af. Het feit dat de prijzen in dergelijke gebieden nog meer stijgen dan in Amsterdam is ook te danken aan de coronacrisis. Daarbij kijken we weer naar de verandering in woonwensen van mensen waarin ze toe zijn aan meer rust in hun leven.
Gunstig voor woningbezitters, minder gunstig voor starters
Er is nóg een reden waarom men nu meer naar gebieden buiten de Randstad trekt. Sinds 2013 is er sowieso al een enorme stijging te zien in de huizenprijzen in de Randstad. Voor veel mensen is wonen in de grote stad daardoor onbetaalbaar geworden. Daarom zijn plekken buiten grote steden zoals Amsterdam of Utrecht interessanter. Het nadeel daarvan voor kopers is dat de huizenprijzen daar nu ook een stuk hoger gaan liggen. Voor verkopers is dit natuurlijk louter aantrekkelijker te noemen. Er is nog een groep voor wie het in verhouding gunstig is: mensen die al over een koophuis bezitten en dat huis gaan verkopen voor een andere plek.
Zij hebben veel meer kans omdat ze financieel gezien breder in kunnen zetten. Voor starters is de actuele huizenmarkt helaas allesbehalve interessant te noemen. De prijzen van woningen liggen gemiddeld 11% hoger; waar halen zij ineens 11% meer salaris vandaan? Omdat zij nog niet over een woning beschikken waar ze geld uit kunnen halen, zijn de huizenprijzen vaak eerder wel onbereikbaar dan niet. Natuurlijk is niets onmogelijk voor starters, maar: de huidige markt maakt het wel een tikkeltje moeilijker om betaalbaar aan een koopwoning te komen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen