Appartement kopen: 6 vragen over de hypotheekvoorwaarden
Het bod op jouw droomappartement is geaccepteerd. Tijd om de financiering te regelen dus! Alleen hoe zorg je dat je de beste hypotheek voor jou kiest?
Het is slim om niet alleen naar de hypotheekrente te kijken. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Met een lage hypotheekrente maar ongunstige voorwaarden, ben je uiteindelijk vaak alsnog duurder uit. Check deze 6 vragen over hypotheekvoorwaarden en ontdek waarop je kunt letten.
Hoe ga je aflossen?
Als je je eerste appartement koopt, is aflossen op je hypotheek verplicht. Doe je dit niet, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit houdt in dat je kunt kiezen tussen twee aflosvormen: lineair of annuïtair. Bij een lineaire hypotheek zijn je maandelijkse hypotheeklasten in het begin hoog en worden deze steeds lager. Kies je voor een annuïtaire hypotheek, dan zijn de maandlasten in het begin laag en stijgen deze tijdens de looptijd.
Wat is de rentevaste periode?
Je hebt de keuze tussen een variabele rente en een rente die is vastgezet voor een afgesproken tijd. Bij een langere rentevaste periode, hoort over het algemeen ook een hoger tarief. Een lange rentevaste periode heeft echter ook zo z’n voordelen. Omdat de hypotheekrente in die tijd niet verandert, kunnen je maandlasten ook niet onverwacht stijgen.
Betaal je een boete bij extra aflossing?
Als je een financiële meevaller krijgt, kun je die gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek. Dan betaal je immers minder rente. Let er wel op dat bepaalde hypotheekverstrekkers hiervoor een maximum hanteren. Dit ligt meestal tussen de 10% en 20% van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Als je boven dit percentage komt, betaal je een boete. Daarnaast kun je de betaalde rente aftrekken van de belasting, bekijk dus goed of extra aflossen onderaan de streep wel echt voordeliger is.
Hoe zit het bij een verhuizing?
Een verhuizing heeft gevolgen voor je hypotheek. Denk dus na over je toekomstplannen en hoe lang je ongeveer in je appartement denk te wonen. Je mag de huidige hypotheekrente van de resterende rentevaste periode over het algemeen meenemen. Maar wellicht is je huidige woning nog niet verkocht. Dan kun je bij enkele hypotheekverstrekkers de verwachte overwaarde lenen voor de hypotheek van je nieuwe woning. Dit is echter niet altijd mogelijk. Indien wel, krijg je te maken met strenge voorwaarden.
Moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Hypotheekverstrekkers verplichten in veel gevallen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Het verschilt per partij of je die verzekering dan ook bij hen moet afsluiten, of dat je een vrije keuze hebt qua verzekeraar. Vergelijk bij het afsluiten van je hypotheek dus ook wat de premies zijn van verschillende verzekeringen en waar je mag afsluiten. Dat kan je nog geld besparen.
Hoelang is de hypotheekofferte geldig?
Controleer bij het afsluiten van je hypotheek nog even hoelang het precies duurt voordat je daadwerkelijk de sleutels van de woning krijgt. De offerte moet immers nog geldig zijn bij de overdracht. En de geldigheid van een hypotheekofferte is beperkt. Als de overdracht plaatsvindt na de oorspronkelijke geldigheid van de offerte, is het soms mogelijk deze te verlengen. Daar staat echter soms wel een boete tegenover. Of dit zo is en welk bedrag je dan betaalt, verschilt per hypotheekverstrekker.
Bij het afsluiten van je hypotheek zijn er dus allerlei voorwaarden waarop je kunt letten. Nieuwsgierig welke hypotheek voor jou het voordeligste is? Check dan eens deze handige online hypotheekvergelijker. Daar staan alle voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers in één overzicht. Makkelijk als je wilt weten hoe bepaalde verstrekkers van elkaar verschillen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen