Uw huis verhuren wat komt erbij kijken?
Soms kan het zijn dat u uw huis of appartement voor een bepaalde tijd wilt verhuren. Bijvoorbeeld omdat u een jaar gaat werken in het buitenland of omdat u een wereldreis gaat maken.
Het kan dan een goede keuze zijn om je huis tijdelijk te verhuren. In dit artikel bekijken we wat de mogelijkheden zijn om op een veilige manier je huis te verhuren.
Uw huis te huur aanbieden
Uw huis verhuren kun je op verschillende manieren aanpakken. U kunt een makelaar in de arm nemen die alles voor u regelt. U zult dan wel een percentage van de huursom of een vast bedrag moeten afdragen. Je kunt het verhuren ook zelf doen. De eerste stap daarbij is het nemen van goede foto’s. Gebruik hiervoor een camera van goede kwaliteit. Ben je van plan om een nieuwe camera aan te schaffen om je huis te fotograferen? Sites zoals Bestenu.nl kunnen je helpen om de beste camera te kiezen.
Zorg dat je huis goed opgeruimd is als je de foto’s gaat maken. Dit geeft een betere indruk van de ruimte. Daarna kun je zelf een beschrijving maken van je huis en contact opnemen met een makelaar of je huis aanbieden op een verhuur website. Denk ook na of je je huis gemeubileerd wil verhuren of niet. Wil je je huis niet gemeubileerd verhuren dan zul je de opslag van je spullen moeten regelen en het huis leeg moeten opleveren aan de nieuwe huurder. Voordat je je huis te huur gaat aanbieden is het raadzaam om alle regelgeving goed te bekijken en alles grondig uit te zoeken. Dit voorkomt problemen op een later moment.
Verhuren met een kortdurende overeenkomst
In 2016 zijn de mogelijkheden om je huis voor een bepaalde tijd te verhuren versoepeld. Je kunt zo je huis verhuren zonder dat een huurder recht heeft op huurbescherming. Dat betekent dat je niet verplicht bent om te zorgen voor vervangende woonruimte op het moment dat de tijdelijke huurovereenkomst afloopt. Heb je een koopwoning dan kun je deze verhuren via een kortdurende overeenkomst van maximaal twee jaar. Met de nieuwe huurders spreek je een termijn af en legt deze vast in de overeenkomst. Wel is het zo dat je zo’n overeenkomst maar een keer kunt afsluiten. Spreek je dus een jaar af, dan kun je niet nogmaals een tijdelijke overeenkomst afsluiten. Daarna wordt deze namelijk direct omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd met huurbescherming. Op het moment dat de overeenkomst afloopt, ben je als verhuurder verplicht om dit nogmaals schriftelijk te bevestigen. Dit moet je minimaal één maand of maximaal drie maanden voor de einddatum doen. Als je dit doet wordt de overeenkomst automatisch omgezet naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Huurprijs vaststellen
Bij het bepalen van de huurprijs kun je als verhuurder van een huurwoning het beste kijken of de woning onder de sociale huurgrens valt. Zo niet, dan hangt de huurprijs onder meer af van de waarde van de woning. Hiervoor kun je het woningwaarderingsstelsel gebruiken. Heb je een koopwoning, dan ben je vrij om de huurprijs zelf te bepalen. De huurprijs moet wel in lijn liggen met de woonlasten om hiervoor toestemming te krijgen van je hypotheekverstrekker. Voor het verhogen van de huur gelden de regelingen uit de huurwet. Hierbij gelden dezelfde regels als wanneer je je huis voor onbepaalde tijd verhuurt.
Andere zaken die u moet regelen
Het belangrijkste dat je moet regelen voordat je je woning te huur kunt aanbieden is het regelen van toestemming bij de hypotheekverstrekker. In de hypotheekvoorwaarden staat altijd opgenomen dat je een koopwoning niet zomaar kunt verhuren. Hiervoor is toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. Er wordt doorgaans alleen toestemming gegeven als de verhuur ook in het belang van de hypotheekverstrekker is. Dit is meestal in de volgende situaties het geval:
Aan het einde van de huurperiode komt de woning gegarandeerd weer vrij
Door de verhuur kan een vermogensverlies worden voorkomen.
Sommige geldverstrekkers werken alleen mee aan verhuur op basis van de Leegstandswet. Voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet moet de gemeente een vergunning afgeven. Daarna kan een woning voor maximaal vijf jaar worden verhuurd. Bij verhuur op basis van de Leegstandswet geldt de huurbescherming die bij normale verhuur geldt niet. Aan het einde van de huurperiode moet de huurder de woning leeg opleveren en kan de verkoop worden gegarandeerd. Grofweg heb je dus twee mogelijkheden als je je huis tijdelijk wilt verhuren. Verhuur op basis van een kortlopende overeenkomst of verhuur op basis van de Leegstandswet. In beide gevallen is het nodig om hiervoor eerst toestemming aan de hypotheekverstrekker te vragen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen