Opstalverzekering geregeld via VvE: waarop letten?

Heb jij na een lange zoektocht je droomappartement gevonden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de financiering.

Gepubliceerd: 16 november 2016

Als je een hypotheek afsluit, is een opstalverzekering verplicht. Bij een appartement regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) deze verzekering. Je hoeft er zelf dus vrij weinig voor te doen. Toch is het slim om er goed van op de hoogte te zijn wat de VvE precies heeft verzekerd. Maar waarop moet je dan precies letten?

Opstalverzekering appartement: hoe zit het?

Met een opstalverzekering wordt schade door brand, water of een storm vergoed. En ook als dit veroorzaakt is door diefstal en inbraak. Een actieve VvE regelt deze verzekering over het algemeen voor het hele appartementencomplex. Dat is namelijk verplicht. Elke maand betaalt ieder VvE-lid zijn of haar bijdrage voor de opstalverzekering door middel van de servicekosten.

Welk bedrag wordt verzekerd?

Het te verzekeren bedrag hangt af van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Dit is de totale som geld die nodig is om de appartementen opnieuw te bouwen in dezelfde conditie. De herbouwwaarde wordt vastgesteld door een deskundige. Die kijkt hierbij naar de buitenkant van het gebouw, de gedeelde ruimtes en eventueel aanwezige liften.

Hoe weet ik dat de verzekering ook geschikt is voor mijn situatie?
Het is vaak niet mogelijk om alle appartementen te controleren bij het bepalen van de herbouwwaarde. Daarom kan het gebeuren dat die dure badkamer of houten vloer niet is meegenomen in de verzekering van de VvE #!/vereniging-van-eigenaren. Om te voorkomen dat jij bent onderverzekerd, is het slim om de polis goed te checken. Dan kun je, indien nodig, nog een aanvullende verzekering afsluiten. Daarmee verzeker je het zogeheten eigenarenbelang. Zo weet je of de verzekering helemaal in orde is. Wel zo fijn toch?

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Check niet alleen of je voldoende verzekerd bent, maar lees ook de overige voorwaarden in de polis goed door. Meestal wordt schade door schuld namelijk niet uitgekeerd. Om te zorgen dat jij niet de dupe wordt van schade veroorzaakt door medebewoners, bevat de opstalverzekering van een VvE een appartementsclausule. Daarmee vergoedt de verzekeraar schade aan jou, zelfs als dit de schuld is van de bovenbuurman.

Hoe zit het als de VvE geen opstalverzekering heeft afgesloten?

Heb jij een appartement op het oog? Check dan altijd eerst hoe het geregeld is met de VvE. In principe zijn VvE’s verplicht de opstalverzekering te regelen, maar het kan voorkomen dat dit niet het geval is. In zo’n geval moet je zelf voor zo’n verzekering zorgen. Is er geen opstalverzekering afgesloten, omdat de VvE inactief is? Pas dan op! Een geldverstrekker geeft jou namelijk geen hypotheek als de VvE slaapt.

Zo, je weet nu waarop je moet letten bij een opstalverzekering geregeld via de VvE. Ben je benieuwd welke verzekeringen nog meer belangrijk zijn als je een woning koopt? Bekijk dan dit gratis eBook.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.