Wat moet je doen bij een slapende VvE?

Bij het kopen van een appartement, krijg je te maken met dingen die anders gaan dan bij een ‘gewoon’ huis. Denk hierbij aan de Vereniging van Eigenaren (VvE), waar je verplicht lid van wordt.

Geplaatst door: Knab

Maar wat als die vereniging slaapt en daardoor niet aan haar taken voldoet? Je leest hier hoe je de VvE weer wakker kan krijgen.

De taken van de VvE 

 Als je een appartement koopt, koop je in feite een deel van het gebouw. Daarom ben je als bewoner van het appartementencomplex - samen met alle andere bewoners - verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimtes. Hieronder vallen bijvoorbeeld het trappenhuis, de riolering en de parkeergarage. Het beheer en onderhoud hiervan wordt geregeld via de VvE.

Daarnaast regelt de vereniging de opstalverzekering van het hele gebouw en behartigt het de belangen van de woningeigenaren.
Zo zit de VvE in elkaar

De VvE heeft twee onderdelen: het bestuur en de algemene ledenvergadering. Tijdens de algemene ledenvergadering mogen alle leden (dus alle bewoners van het complex) stemmen over verschillende besluiten. Vervolgens is het bestuur verantwoordelijk voor het uitvoeren van de besluiten en het beheer van de financiën.

Naast alle besluiten, wordt ook het bestuur zelf gekozen tijdens de ledenvergadering. Meestal is bij stemmingen 80% van de stemmen nodig voor een meerderheid. Het precieze percentage legt de VvE vast in de splitsingsakte.

Een slapende VvE

Een actieve VvE heeft allerlei taken. Zorgen dat er minstens één keer per jaar wordt vergaderd, maandelijks geld storten in een spaarpotje, het maken van een begroting of onderhoudsplan… Als dit soort dingen voor jouw appartementencomplex niet geregeld zijn, heb je hoogstwaarschijnlijk een slapende of niet-actieve VvE. Vervelend, want daardoor wordt het gebouw niet goed beheerd en is de opstalverzekering mogelijk ook niet goed geregeld.ok

De VvE weer wakker maken

Een actieve VvE is verplicht. Daarnaast is het wel zo prettig als deze d’r taken doet, omdat het om het onderhoud en het beheer van het gebouw gaat waarin je woont. Constateer je een slapende VvE? Probeer deze dan zo snel mogelijk weer wakker te maken.

- Verzamel alle belangrijke documenten van het gebouw, zoals de splitsingsakte, splitsingsreglement en de reeds gesloten contracten.
- Plan een ledenvergadering in, waarbij zoveel mogelijk bewoners aanwezig zijn. Dan kunnen direct de eerste belangrijke beslissingen gemaakt worden. Wie in het bestuur gaat, waar een betaalrekening wordt geopend en wie de vereniging inschrijft bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld.
- Bepaal de begroting en werk een meerjarenonderhoudsplan uit. Zo kan ook de hoogte van de servicekosten worden bepaald.
- Laat de daartoe aangewezen personen (tijdens de vergadering) de benodigde verzekeringen afsluiten of updaten.
- Plan een nieuwe vergadering in, waarbij alle bovenstaande stappen besproken worden. Bewoners kunnen nu ook hun overige voorstellen indienen.

Na het doorlopen van deze stappen is de VvE officieel weer actief en is het vooral van belang dat dit ook zo blijft.

Alle ins en outs over het kopen van een appartement

De VvE is één van de dingen die je tegenkomt als je een appartement gaat kopen. Wil je meer lezen over het kopen van een appartement? Bijvoorbeeld welke voor- en nadelen een appartement heeft of welke verzekeringen je niet mag vergeten? Download dan Knab’s e-book ‘Appartement kopen’. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.