Hoe kan ik mijn risico’s afdekken

Deeltjes van zonnepanelen zijn vaak minuscuul, de gevolgen bij een schade zijn vaak gigantisch.

Geplaatst door: Rivez

‎De ontwikkelingen omtrent zonnepanelen blijven zich onverminderd voortzetten. De laatste jaren hebben woningeigenaren volop geïnvesteerd in de energietransitie door het plaatsen van zonnepanelen. Dit als individuele appartementseigenaar, dit als huurder van een appartement of collectief als VvE. Recent is het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd van het toekomstig kabinet met wederom een nieuwe ontwikkeling op het gebied van het zonnepanelen. Namelijk het voortijdig afschaffen van de salderingsregeling. Maar is er in het woud van ontwikkelingen wel voldoende aandacht voor de bijbehorende risico’s?

Door: Rob van den Heuvel
Accountmanager Vastgoed – Rivez-Zuiderhuis

Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken moet in korte tijd de CO2-uistoot worden teruggedrongen. Dit zorgt voor een grote toename van activiteiten, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Met als gevolg een toename van de bijbehorende veiligheidsrisico’s. Heeft u als VvE besloten collectief zonnepanelen te plaatsen op het gemeenschappelijk dak, dan is de VvE hiervoor verantwoordelijk. Heeft een huurder van een appartement, een energieleverancier of investeerder zonnepanelen geplaatst op het dak van uw VvE, wie is er dan verantwoordelijk?
Het kan namelijk gebeuren dat u als VvE alsnog eigenaar wordt van de zonnepanelen en daarmee verantwoordelijk. De eigenaar van de zonnepanelen kan een overeenkomst met recht van opstal afsluiten met de VvE. Hierdoor blijft de eigenaar van de zonnepanelen en niet de VvE verantwoordelijk voor de zonnepanelen. Duidelijkheid over waar de verantwoordelijkheid voor de zonnepanelen nu ligt is ontzettend belangrijk. Dit om een nare verrassing ingeval van een schade te voorkomen.

Bij een brandschade kunnen de zonnepanelen op het dak van de VvE beschadigd raken. Maar is er onvoldoende aandacht voor de minuscule gevaarlijke splintertjes die vrijkomen en die lastig op te ruimen zijn? Bij een brand aan zonnepanelen raken zonnecellen door vuur oververhit. Hierdoor kan het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt versplinteren tot kleine scherfjes. Deze kleine scherfjes zijn zo minuscuul, dat ze via de rook voortkomend uit de brand kunnen worden meegenomen en kilometers verder neerdalen in de omgeving..

Het opruimen van materiaal na een brandschade is een kostbare aangelegenheid. Als er zich een brand heeft voorgedaan en de VvE is eigenaar van de zonnepanelen, dan zijn de kosten van het opruimen op het eigen terrein van de VvE doorgaans verzekerd op de gebouwverzekering van uw VvE. Nu kan het voorkomen dat er bij u in de buurt een brand uitbreekt, waardoor deeltjes van zonnepanelen terechtkomen op uw terrein. Dan is het verhalen van de kosten voor het opruimen van deze deeltjes op het terrein van uw VvE vaak lastig. Met name wanneer deze brand uitbreekt bij een gebouw dat verderop in de wijk ligt, dus niet direct aangrenzend aan uw VvE. Vervelend genoeg kan het in de praktijk dan voorkomen dat de opruimingskosten voor rekening van uw VvE komen.

Tot op heden worden deze zonnepaneeldeeltjes nog niet als milieuschade geclassificeerd door de wetgever. Hierdoor zijn niet alle verzekeraars bereid om de kosten voor het opruimen te verzekeren onder een milieuschadeverzekering. Daardoor het kan voorkomen dat een VvE alsnog zelf met de kosten voor het schoonmaken van het eigen terrein na een brand in de buurt blijft zitten.

Het Verbond van Verzekeraar heeft een onderzoeksprotocol Zonnepaneelincidenten gemaakt. Het doel van het onderzoeksprotocol is om vooraf duidelijkheid te geven over de werkwijze na schade aan zonnepanelen waarbij zonnepaneeldeeltjes zijn vrijgekomen. Het onderzoeksprotocol geeft hierbij duidelijkheid over wie wat moet doen na schade aan zonnepanelen. Na een schade met zonnepanelen stelt een deskundig bedrijf vast of de zonnepaneeldeeltjes zijn verspreid over de omgeving. Hierna wordt een opruimplan opgesteld en wordt het gebied schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Tot slot volgt een eindinspectie die wordt uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerder Zonnepaneel Incidenten (DIZI). Een DIZI-deskundige werkt voor een gespecialiseerd bedrijf of voor de overheid en moet ingeschreven staan in het VOAM-register.

Hoe kan ik met kennis van bovenstaande het risico van aanwezigheid van zonnepanelen voor de VvE afdekken? Als de zonnepanelen niet van de VvE zijn is het voornaam een overeenkomst met recht van opstal op te stellen met rechten en plichten tussen de VvE en eigenaar van de zonnepanelen. Hierin kan onder andere een verplichting op het gebied het verzekeren van de zonnepanelen en de kosten voor opruimen worden vastgelegd.

Zijn de zonnepanelen van de VvE, dan is het van belang de huidige verzekeringen erop na te slaan. Biedt de gebouwverzekering van de VvE na een schade alleen dekking voor opruimingskosten van zaken op het eigen terrein? Zo niet, heeft de VvE een milieuschadeverzekering gesloten met een aanvullende dekking voor het opruimen van zonnepaneeldeeltjes buiten het terrein van de VvE? Twijfelt u als VvE over de verzekeringsdekking voor zonnepanelen, neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.

Bedrijvengids Geplaatst door
Rivez

Rivez

Europaweg 158, 5707 CL  Helmond

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.