Hoeveel water houdt een groendak vast?
Ons klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme regenbuien, langere perioden van droogte en warmere zomers.
Dat ons klimaat verandert is een feit, maar hoe zorgen we ervoor dat onze woonomgeving leefbaar blijft? Dat doen we door onze leefomgeving, waaronder de daken, te vergroenen. Groene daken hebben diverse voordelen, maar de kernvraag van dit artikel is: Hoeveel water houdt een groendak vast? Je leest het in deze blog.
Voordelen groendak
Schuurtjes, garages, fietsenstallingen, steeds meer daken veranderen in een groene oase. Prachtig om te zien, maar vooral heel nuttig voor onze leefomgeving. Want groene daken bevorderen de biodiversiteit, zuiveren de lucht én houden water vast. En dat laatste is hard nodig om onze riolering tijdens hevige neerslag zijn werk te laten doen en om ons leefklimaat te verbeteren.
Waterberging groendak
Meer groen in de wijk? Gebruik de ‘ongebruikte’ dakoppervlakken om snel resultaat te bereiken. Afhankelijk van je type dak en dakbedekking kun je al snel 30 tot 100 L water per vierkante meter bergen! Het meest eenvoudige en allround groen sedumdak is geschikt voor heel veel bestaande daken.
De opbouw van je groendak bepaalt hoeveel water je kunt bufferen, maar voor een gemiddeld groen sedumdak is de opbouw als volgt:
- De dakconstructie: deze dient belastbaar te zijn voor het verwachte gewicht van het verzadigde groendak
- Indien nodig een wortelwerend folie: de folie voorkomt dat wortels door je dakconstructie groeien
- Drainageplaat: deze plaat, of mat, heeft zowel een drainerende als bergende functie. In deze eerste laag kun je 3 tot 5 L/m² bufferen. Wij gebruiken hiervoor de door ons speciaal ontwikkelde Fixodrain XD 20 mat
- Extensief substraat: met de dikte van de substraatlaag kun je meters maken, of liters, hoe je het ook wilt noemen. Deze substraatlaag werkt als een spons en kan tot 5 L/m² per centimeter laag bergen, dus met iedere centimeter win je 5 liter per vierkante meter waterbuffering
- Beplanting: het groene dak krijgt zijn naam door de vegetatie. Hiervoor kun je verschillende soorten planten kiezen. Sedum is een vetplant die in zowel extreem natte als droge omstandigheden kan groeien. Het vetplantje vereist bovendien weinig onderhoud en is relatief licht van gewicht
Dus, hoeveel houdt een groendak vast? Alle lagen met hun waterbufferende vermogen opgeteld, bepaalt de totale capaciteit van je groene dak. Een snelle rekensom leert dat een Sedumdak met 6 centimeter extensief substraat in combinatie met een Fidodrain XD 20 mat 6 x 5 + 3 = 33 L water per vierkante meter buffert.
Subsidie groendak
Heel veel gemeenten bieden subsidies voor het aanleggen van een groendak. Maar daarvoor moet het dak wel aan een aantal eisen voldoen, waaronder een minimaal waterbufferend vermogen. Meestal gaat de subsidie-eis uit van minimaal 30 L/m² waterbuffering, maar dit verschilt per gemeente.
Ben jij benieuwd of groene daken ook haalbaar zijn voor jouw woning of project? Bekijk dan hier welke partners en hoveniers in jouw buurt de haalbaarheid kunnen bepalen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen