Houtworm of bonte knaagkever?
Bij aantastingen door houtborende insecten kan veel schade aanwezig zijn. Toch is het de kunst om vast te stellen of er sprake is van activiteit, en of men er iets aan moet doen.
Houtworm! een veel gebruikte term die voor veel opwinding zorgt bij momument eigenaren. Maar is er wel sprake van houtworm? of is er een ander insect die schade geeft aan de houten constructie?
Vragen waarbij vaak geroepen wordt er moet een bestrijding worden uitgevoerd.
Op de vraag waarom dan, nou kijk omdat er allemaal zaagsel uit het hout komt als ik erop klop! en dat is een verkeerde intepretatie, want hout wat droog is, houdt dit boorsel niet vast en door droging ontstaat meer ruimte in het hout, waardoor het "zaagsel" (wij zeggen boorsel) los komt en uit het hout kan vallen.
Wat belangrijk is, is om te kijken naar de uitvliegopeningen (gaatjes of boorgangen in het hout) want dan pas kan men zeggen om welke vorm van aantasting het moet gaan. En is er wel sprake van activiteit? dat is per houtsoort en insect verschillend.
Is het hout droog, dan kan dit voor veel insecten minder aantrekkelijk zijn. Bonte knaagkever (de grote houtworm oftewel Xestobium rufovillosum) ) komt veel voor in eiken, en vaak in combinatie met houtaantastende schimmels. Hiervoor zal het vochtgehalte in het hout dan ook vaak hoger zijn dan wenselijk.
De kleine houtworm (Anobium punctatum) tast voornamelijk spinthout aan, het zachtere deel van het hout.
Deze twee soorten houtborende insecten geven een heel ander schade beeld, en ook de bestrijding ligt ver uit elkaar.
Een behandeling is niet altijd nodig, zo kan men bij een monument door te zorgen voor meer ventilatie hout dermate terug laten drogen dat dit voor het insect minder aantrekkelijk is, de cyclus kan dan sterk vertragen en zelf tot stilstand komen. Bij een aantasting van de kleine houtworm is meestal een oppervlakte behandeling voldoende.
Om vast te stellen of er sprake is van activiteit kan het boormeel onderzocht worden, en kan er gekeken worden naar levende larven in het hout, of eipaketten, al zal men dit niet vaak zelf aantreffen. Ook kan men bij daglichtvensters op zoek gaan naar uitgevlogen kevers, voor diverse soorten insecten gelden andere uitvlieperioden.
Bij "zaagsel" of boorsel geen paniek, kijk naar de situatie, en bij twijfel raadpleeg dan een specialist.
Meer informatie: www.zwaminspectie.nl
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen