Nieuwe pan nodig voor de keuken?

Ga je voor gietijzeren of keramisch? Let dan op een aantal zaken: hoe maak ik de pan schoon en voor welke warmtebron is deze pan geschikt?

Gepubliceerd: 07 juni 2018

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten pannen te verkrijgen. Voor ieder gerecht is er wel een speciale pan. Maar wat sluit het beste aan bij jouw wensen en hoe maak je de beste keuze? Bij de keuze van de juiste pan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waar je de pan voor gebruiken wilt, voor welke warmtebron de pan geschikt is, hoe reinig en onderhoud je de pan, welke speciale pannen heb je en wat zegt het materiaal over de pan? Want lekker eten begint in de pan!

Tips voor de aanschaf van een pannenset

Let er bij het kopen van een pannenset op dat de set geschikt is voor de warmtebron waarop je kookt: bijna alle pannen zijn geschikt om op gas te koken, maar niet elke pan kan gebruikt worden op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.

Gebruik je pannenset nooit voor een keramische kookplaat als deze al eerder gebruikt is bij het koken op gas. Hierdoor kunnen de pannen een beetje verbogen zijn, zodat ze niet meer recht op de keramische kookplaat staan.Sommige pannensets zijn vuurvast. Dit betekent dat je de handvatten tijdens het koken gewoon kunt vastpakken zonder dat je je brandt. Dit is overigens niet het geval bij alle pannen.

Niet alle pannen kunnen in de vaatwasser. Als je een vaatwasserbestendige pannenset zoekt, moet je goed letten op het vaatwasserbestendige icoon. Let goed op de garantie die je krijgt op je pannenset. Vaak heb je daar jarenlang plezier van.

Onderhoud pannen

Als je lang plezier wilt hebben van je pan, onderhoud en reinig je de pan op de juiste manier. Langer behoud van je pan begint al door het juiste gereedschap te gebruiken bij het koken. Gebruik in pannen met een anti-aanbaklaag en pannen waarvan het materiaal makkelijk beschadigd, altijd keukenhulpjes van hout of kunststof. Gebruik tijdens het schoonmaken geen schuurmiddel of schuursponsjes en was de pan altijd met de hand af als deze geen vaatwasserbestendig icoon bevat. De meeste pannen kun je met gewoon afwasmiddel afwassen, spoel ze altijd na met schoon en heet water en droog ze direct af. Schuif niet met je pannen over je (inductie-)kookplaat om krassen te voorkomen.

Met welke warmtebron kook je?

Stel je gaat verhuizen of je koopt een nieuwe keuken. Je hebt eerst gekookt op gas en je gaat nu koken op halogeen. Helaas moet je dan een nieuwe pannenset kopen. Maar wat als het andersom is? Je hebt gekookt op keramisch en gaat nu op gas koken. Dan kun je je huidige pannenset gerust gebruiken.

Elektrisch

Bij een elektrische kookplaat wordt een plaat of spiraal elektrisch verwarmd en die geeft zijn hitte af aan de pan. Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt langzaam weer af. Niet alle pannen zijn geschikt voor de elektrische kookplaat.

Gas

Koken op gas is de meest gebruikte kookvorm. Gas brengt zijn hitte direct over op de pan en de warmte is doorgaans zeer goed te regelen. Daarnaast heb je bij gas geen speciale pannen nodig.

Halogeen

Halogeen verwijst naar het verwarmingselement (een lamp) die de keramische glasplaat verwarmt. De glasplaat geeft zijn warmte vervolgens door aan de bodem van de pan. Een nadeel van deze plaat is dat hij langzaam afkoelt en de halogeen hittebron kan slijten. Niet alle pannen zijn geschikt voor halogeen.

Inductie

Een inductiekookplaat maakt gebruik van een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Niet alle pannen zijn door het magnetische veld geschikt voor inductie.

Keramisch

Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn. Door een gloeispiraal wordt de kookplaat verwarmd. De keramische kookplaat warmt langzaam op en kookplaat blijft lang heet. Niet alle pannen zijn geschikt voor een keramische kookplaat.

Oven

Het oven-icoon op de pan geeft ook vaak aan tot hoeveel ºC deze in de oven kan. Niet alle pannen zijn geschikt voor in de oven door het gebruik van kunststof.

Met welke pan ga jij koken?

Koekenpan

Een koekenpan is rond van vorm en heeft een lage rand. Er zijn verschillende afmetingen, van Ø 20 cm tot en met Ø 32 cm. Een koekenpan wordt meestal gebruikt om voedsel op een hoog vuur te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een eitje bakken, vlees aanbraden, pannenkoeken bakken en snel een uitje bakken.

Hapjespan

De vorm van een hapjespan is rond met een iets hogere rand. Een hapjespan beschikt ook over een deksel. Een hapjespan is ideaal voor het bereiden van éénpansgerechten. Denk bijvoorbeeld aan stamppotten, chili con carne of paella. Ook het laten sudderen van vlees is in de hapjespan zeer gemakkelijk. Een hapjespan kan als het ware ook werken als een soort oventje, je kan er dus heel gemakkelijk op een zondagochtend je brood in opwarmen.

Steelpan

Een steelpan is rond van vorm, heeft een hogere rand, maar is veel kleiner dan een koekenpan. De meeste steelpannen hebben een diameter van Ø 14 cm, Ø 16 cm, Ø 18 cm of Ø 20 cm. Voor het bereiden van sauzen is een steelpan zeer ideaal. Maar ook voor het koken van rijst, pasta of groenten kan een steelpan gebruikt worden.

Wokpan

Een wokpan heeft een ronde vorm en heeft een veel hogere rand dan een koekenpan. Wil je lekker groenten, vlees of vis met elkaar roerbakken, dan is een wokpan ideaal. Vanwege de hoge rand kun je de ingrediënten gemakkelijk in de pan roerbakken.

Kookpan

Grillpan De vorm van een grillpan kan verschillend zijn, rond of vierkant. Er zijn dus ook verschillende soorten afmetingen. Je herkent een grillpan aan de ribbels in de pan. Hierdoor krijg je het mooie grillmotief in het vlees of de vis. Het voordeel van de ribbels is dat het vlees of de vis gezonder wordt bereid. Het vet of vocht wordt namelijk niet te veel in het vlees getrokken omdat dit tussen de ribbels achterblijft. Een vispan lijkt op een grillpan, maar is meestal ovaal. Omdat een vispan ovaal van vorm is, is deze ideaal voor het bakken van vis.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.