Wat moet u weten als u een nieuw bed en matras wilt kopen?

Er zijn veel mensen die de waarde van een goede nachtrust wat onderschatten. Een goede nachtrust is echter wel ontzettend belangrijk, daardoor kunt u namelijk weer helemaal fris beginnen aan een nieuwe dag.

Gepubliceerd: 13 april 2016

Om goed te kunnen slapen zijn er wel twee belangrijke ingrediënten nodig, namelijk: een goed matras en een comfortabel bed. De volgende zaken zijn van belang bij het aanschaffen van een nieuw bed en matras.

De prijzen van een matras

Om te beginnen kunt u het beste eens nadenken over wat een nieuw matras voor u mag kosten. Elk segment heeft veel eigen modellen, onderling zijn de verschillende segmenten lastig te onderscheiden. Van een duurder matras mag u uiteraard meer verwachten.

Wat u moet weten voor de aanschaf van een nieuw matras?

- Er zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen zodat u zeker weet dat u een geschikt matras koopt:
- Welke maat moet het matras zijn? Heeft u bijvoorbeeld een extra lang of een extra breed bed?
- Is uw bedbodem verstelbaar? Is de bedbodem zacht of juist stevig?
- Hoe vindt u het matras het fijnst? Hard, zacht, gemiddeld?
- Wilt u één groot matras of liever twee losse?
- Is uw kussen nog goed, of is deze ook aan vervanging toe?

De bedbodem

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe bedbodem heeft u een tal van mogelijkheden. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Denk aan een lattenbodem, een spiraalbodem, een boxspring bodem of een schotelbodem.

Veel mensen zijn bekend met de lattenbodem. Deze bodem is een houten frame met daartussen latten van hout of kunststof. De meeste lattenbodems hebben 28 latten, er zijn er ook met 42 latten, deze bieden vaak nog betere ondersteuning. Door op een goede lattenbodem te slapen is uw houding tijdens het slapen vaak ook goed.

De spiraal bedbodem is van staal. Binnen het frame van staal zijn staaldraden gevlochten en gespannen. Ergonomisch doet deze bodem weinig, wel is het een
zeer stevige bedbodem.

De boxspring bodem is met stof bekleed op een stalen of houten frame. Hier bovenop komt het matras. Een boxspring is heerlijk soepel en zacht, ook biedt het comfort en een goede ventilatie. Wel kan het matras erg snel vuil worden waardoor het niet geheel hygiënisch is.

Welk matras past er bij u?

Voor de aanschaf is het belangrijk om eens goed na te gaan welk matras er bij u past. Enkele criteria die voor veel mensen belangrijk zijn, zijn: hardheid, duurzaamheid, warmte-isolatie en de vochtregulatie conformiteit.

Goed om te weten is dat een matras bestaat uit een kern met daar om heen textiel. Het textiel wordt ook wel een tijk genoemd. Een afritsbare tijk kan handig zijn omdat het zo gewassen kan worden. Het wassen moet wel om minstens 60 graden gebeuren zodat de huisstofmijt gedood wordt. U kunt er ook voor kiezen om een losse katoenen onderdeken, ook wel een molton genoemd, op het matras te leggen.

Er zijn matrassen van verschillende materialen. Eén van deze materialen is schuim. Schuimmatrassen van Polyether of Latex zijn erg licht als het gaat om gewicht. Wel ventileren ze maar matig en ook de vocht doorlatende werking zou beter kunnen. Koudschuim matrassen zijn een uitzondering. Dit matras is juist erg koel en ventileert daardoor goed. Ook is koudschuim veerkrachtiger waardoor u een betere ondersteuning kan krijgen. De matrassen van koudschuim zijn te gebruiken op alle soorten bedbodems.

Latexmatrassen zijn alleen te gebruiken op lattenbodems en schotelbodems. Ze zijn gemaakt van natuurlijk en/of synthetisch rubber. De ventilatie zou te goed genoemd kunnen worden en de ventilatie daarentegen is niet zo goed. Hoe meer natuurlatex er in verwerkt is, hoe veerkrachtiger het matras is en hoe beter de ondersteuning.

Nog een ander soort matras is het binnenveringmatras. Dit matras bevat stalen veren die met elkaar in verbinding staan (dit zijn dus geen individueel verpakte veren). Hoe veerkrachtig en soepel het matras is hangt af van de staaldraad dikte, het aantal veren per vierkante meter, de vorm van de veer en het aantal slagen van de veer. Deze matrassen bieden aardig wat conformiteit, een erg goede vochtregulatie, een zeer goede ventilatie, maar een minder goed warmte-isolerend vermogen. Een binnenveringmatras kan gecombineerd worden met elke bedbodem.

Water is flexibel, daarom ook dat waterbedden zeer comfortabel zij. In de winter zijn ze ook nog eens lekker warm en in de zomer lekker koel. Wel is het energieverbruik hoog en bestaat er een kans op lekken.

Een stevig Japans matras is de futon. Dit matras is erg bijzonder door de verschillende lagen katoen en kokos. Ergonomisch doet een futon vrijwel niets.

Traagschuim is ook een speciaal soort. Het vormt zich naar het lichaam van de slaper waardoor de slaap niet verstoord wordt. NASA astronauten hebben dit materiaal ontwikkelt.

Een goed matras

U wilt waarschijnlijk een goed matras zodat u lekker kunt slapen en zodat u goed in uw vel zit. Een goed matras...

Geeft een goede ondersteuning

Uw rug kan het beste in een rechte lijn liggen. De natuurlijke S-vorm van de wervelkolom hoort in tact te blijven. Een matras kan hierbij ondersteunen.

Biedt een goede hardheid

Hoe hard uw matras moet zijn hangt voornamelijk af van uw gewicht. Een zwaar persoon slaapt vaak het beste op een hard matras terwijl een licht persoon fijner slaapt op een zacht matras. U kunt er voor kiezen om twee verschillende matrassen te gebruiken.

Een goede doorbloeding

Een matras kan zorgen dat de druk verlaagd waardoor uw doorbloeding niet in problemen komt.

Ruimte

Een matras kan het beste minimaal 20 cm langer zijn dan uzelf. De minimale breedte voor een eenpersoonsmatras is 90 cm.

Ventileert goed

Een mens verliest gemiddeld 300 ml vocht per nacht. Daarom is het belangrijk dat een matras voldoende vocht doorlaat en goed ventileert. Ook een ventilerend 4 seizoenen dekbed is daarom van belang.

Ligt heerlijk ontspannend

Zorg ervoor dat u ieder geval heerlijk kan ontspannen op uw matras. Dat is tenslotte het allerbelangrijkste!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.