Een geluidsarme vloer voorkomt overlast

De laatste jaren worden steeds meer huizen voorzien van houten vloerdelen, vloertegels, PVC of laminaat.

Gepubliceerd: 19 oktober 2017

Dit geeft een mooi resultaat in de woning, maar kan ook voor geluidsoverlast zorgen. Om aan de verplichte geluidsreductie van 10 decibel te voldoen, moeten de juiste maatregelen genomen worden om het woonplezier voor een ieder zo hoog mogelijk te houden.

Hier wordt in voorzien door een ondervloer te plaatsen die voldoende geluidsisolatie geeft. Welke ondervloer het meest geschikt is, ligt aan de vloer die daar bovenop komt te liggen. Tegenwoordig zijn er erkende bedrijven die uitvoerig onderzoek hiernaar doen om de kwaliteit te waarborgen.

Het isoleren van geluid

Om geluid te dempen wat veroorzaakt wordt op een harde topvloer, moet er rekening gehouden worden met het feit dat er twee soorten geluiden geproduceerd worden. Er is namelijk contactgeluid en loopgeluid. Met contactgeluid worden de trilling bedoeld die bijvoorbeeld een voetstap maakt op de vloer. Een loopgeluid is echter het geluid wat de voetstap zelf maakt, zeker als er met schoenen aan gelopen wordt. De juiste ondervloer reduceert beide geluiden.

10 Decibel

Als er gesproken wordt over geluidsreductie dan gaat het over het contactgeluid: de trillingen die te horen zijn op de verdieping eronder. In de voorwaarden die een Vereniging van Eigenaren of een wooncoöperatie stelt aan een ondervloer staat onder andere vermeld dat er een geluidsreductie moet zijn van minimaal 10 decibel. Een decibel, die afgekort wordt als dB, is een maateenheid die aangeeft hoe hard een geluid is.

De criteria van 10dB wil dus zeggen dat de geluidsreductie door het plaatsen van een goede ondervloer ten opzichte van de kale bestaande vloer 10 dB moet zijn. Soms wordt er in huurcontracten gesproken over 12 dB of 15 dB , maar 10 dB is de minimale wettelijke verplichting. Metingen met betrekking tot de hoogte van de dB worden gedaan zonder andere vloeren eroverheen. Als er wel een definitieve vloer over een ondervloer gelegd wordt, kan het reducerende vermogen van de ondervloer veranderen.

Kies de juiste ondervloer

Door niet de correcte ondervloer is gebruiken die geschikt is voor de definitief te leggen laminaatvloer of houten vloer, zal dit het wooncomfort niet ten goede komen. Alle vloeren hebben een specifieke klank en daarom zijn er verschillende door TNO-gecertificeerde ondervloeren verkrijgbaar om de vereiste 10 dB geluidsreductie te kunnen evenaren. Bewaar ook altijd een verpakking van de gebruikte ondervloer met daarop de TNO-rapportuitslagen, zodat deze overlegt kunnen worden bij klachten over geluidsoverlast en er aangetoond kan worden dat de wettelijke verplichting nagekomen is.

Vloerbedekking 

Vloerbedekking heeft geen harde ondervloer nodig, maar een ondertapijt. Dit geeft een egale basis voor de vloerbedekking, extra vering en een langere levensduur aan het tapijt. Goede voorlichting is van belang, daar er veel verschillende ondertapijten verkrijgbaar zijn. Er bestaan ook zogenaamde renovatienetten. Het net wordt gebruikt om over harde ondergronden te leggen, maar kan ook direct over oude vloerbedekking heen gelegd worden.

-Houten vloerdelen of laminaat
Een ondervloer bij houten vloerdelen of laminaat heeft meerdere functies.Zo zal deze vochtwerend moeten zijn, geluid dempen in de ruimte zelf (het loopgeluid), geluid dempen naar de onderburen toe(contactgeluid) en heeft vaak ook nog een warmte isolerende werking.

-PVC vloeren
Voor PVC vloeren geldt als hoofdregel dat de ondergrond volledig egaal moet zijn. Deze vloer wordt namelijk aangeleverd in dunne stroken, waardoor iedere oneffenheid zichtbaar wordt. Door de geringe dikte van de PVC is het zeer begrijpelijk dat hier een uiterst goed geluiddempende ondervloer van groot belang is.

-Vloertegels
Een tegelvloer mag nooit rechtstreeks op de betonnen ondervloer gelegd worden.De ondervloeren die speciaal ontwikkeld zijn voor stenen vloeren zorgen ervoor dat contactgeluid en loopgeluid geabsorbeerd worden.

Energie besparen

Op de website www.milieucentraal.nl staat veel informatie over het isoleren van de vloer. Met name bij houten vloeren en tegelvloeren kan dit aanzienlijk schelen in de energiekosten en het woongenot bevorderen, en het milieu profiteert hier ook nog eens van mee!
En een laatste tip: Er bestaan zogenaamde isolatiematten die bijdragen in de vermindering van geluidshinder die vooral veel in nieuwbouwprojecten gebruikt worden, maar ook goed dienst doen bij renovaties. Isolatiematten hebben een dikte van 3 tot 6 mm waardoor het loopcomfort verbetert door de extra vering, het contact- en loopgeluid gereduceerd wordt en warmte vasthoudt voor een comfortabele woonsituatie.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
wouter
6 jaar geleden
Daarnaast is het nodig om bij het leggen enige afstand tot de muren te houden en plinten te plaatsen met flexibele kunststof onderrand zodat niet de geluiden alsnog via de muren worden overgedragen. Een en ander beïnvloed wel de vloerverwarming/vloerkoeling nadelig. Wouter
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.