Soorten behang: welk behang wordt het?

Er is een enorm aanbod aan verschillende soorten behang; dik of dun, met een textuur of in romantische kleuren.

Gepubliceerd: 15 mei 2017

Vaak bepaalt het materiaal waarvan het behang gemaakt is, ook de uitstraling. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee hoofdsoorten. Behang van papier: papierbehang, simplex behang, duplex behang, rauhfaserbehang en vliesbehang. De andere variant is kunststofbehang: vlakvinyl behang, schuimvinyl of glasvezelbehang.


Papierbehang

Papierbehang wordt veel gebruikt voor het behangen van de wand. Hoe dikker het papier, hoe gemakkelijker het is om het perfect aan te brengen op de muur. Houd wel in de gaten of het papieren behang ook afwasbaar is. Het is een redelijk goedkoop materiaal en is daarom ook prima geschikt om de muur wat vaker van gedaante te laten wisselen; een andere kleur, een ander motief, het geeft een geheel andere uitstraling. Behangpapier is dan ook makkelijk te verwijderen met een afweekmiddel of met een behangafstomer (o.a. te huur bij de bouwmarkt). Van alle soorten behang gaat papier het langste mee, aangezien het de muur laat ademen. Hierdoor onstaan er veel minder snel blazen en dergelijke.

Papierbehang is verkrijgbaar in allerlei kleuren: van mat tot hoogglans en metallickleuren. Ook qua structuur kun je allerlei variaties vinden. Denk bijvoorbeeld aan behang met fluweeleffect.
Papierbehang is verkrijgbaar op rollen en is vrij gemakkelijk zelf aan te brengen. Let erop dat de ondergrond mooi egaal is. Dit in verband met de geringe dikte van het papier; hierdoor zijn oneffenheden snel te zien. 

Behangpapier was vroeger vaak houthoudend en hierdoor minder kleurvast als het aan zonlicht werd blootgesteld. De meeste papierbehangen tegenwoordig zijn houtvrij. Wel een probleem blijft de vochtgevoeligheid. Het is dus niet geschikt voor alle ruimtes in huis. Sommige soorten behangpapier zijn vrij dun, dus doorgaans niet afwasbaar en niet scheurvast.
Met speciale behangranden of boorden is het mogelijk accenten te leggen of papierbehang met verschillende kleuren en motieven met elkaar te combineren. Je plakt dan de boord over de naad heen.
Milieutip: er is zelfs behang van gerecycled papier te koop. Behangpapier van gerecycled papier is het minst milieubelastend.


Simplexbehang

Deze behangsoort bestaat uit een laag papier en is een goedkopere behangsoort die veelal te vinden is in bouwmarkten. Doordat simplexbehang slechts uit een laag papier bestaat, is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat de muur of andere ondergrond zeer egaal is. Elke oneffenheid wordt namelijk door het opgeplakte behang zichtbaar. Als alternatief kan gekozen worden voor duplexbehang dat uit twee lagen papier bestaat en hierdoor oneffenheden beter wegwerkt of glasvezelbehang dat zelf de eigenschap heeft om een soort versteviging te bieden aan slechte muren.


Duplexbehang

Duplexbehang is behang dat uit twee lagen papier bestaat, wat als voordeel heeft dat oneffenheden op de muur of andere ondergrond minder goed zichtbaar zijn. Daarnaast is het een dik soort behang waardoor het enorm sterk is en makkelijk mee te werken. Er bestaat duplexbehang in een gladde vorm en waarin reliëf is aangebracht. Ook bestaat er gecouvreerd behang, wat betekent dat er lucht tussen de twee papierlagen is gespoten waardoor het dikker en verend aanvoelt. Deze duplexsoort is geschikt voor het camoufleren van slechte muren.


Rauhfaserbehang 

Deze behangsoort bestaat uit twee dunne papierlagen met een kleine hoeveelheid houtvezels ertussen. Rauhfaserbehang is populair vanwege het feit dat er makkelijk mee te behangen is. Het is goed te beschilderen is en eenvoudig schoon te maken. En niet te vergeten is het een van de goedkoopste behangsoorten. Het rauhfauserbehang dat tegenwoordig te koop is, is vrij dik en wordt wit geleverd. Met een latexverf is dit eenvoudig over te schilderen.

Vliesbehang

Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort neemt geen vocht op zodat het niet krimpt wanneer je er lijm op smeert. Nog meer voordelen die we kunnen noemen; vliesbehang is stevig, scheurt niet snel, is prima afwasbaar en moeilijk ontvlambaar. Belangrijk om te weten is dat je bij deze behangsoort geen behangtafel nodig hebt, je smeert de lijm simpelweg op de muur en plakt het behang eroverheen. 
Dankzij deze bijzondere plaatsingsmethode hoort geknoei met lijm op een behangtafel tot het verleden, waardoor de verwerkingstijd aanzienlijk versneld kan worden. Doordat vliesbehang niet uitzet en krimpt, wordt het risico op de gevreesde blazen nagenoeg uitgesloten. Bovendien is vliesbehang een zeer sterke behangsoort die niet snel scheurt, waardoor het later zeer eenvoudig weer verwijderd kan worden. 

Vliesbehang wordt van verschillende vezels gemaakt, zoals polyester, viscose en eventueel cellulose. Samen met een aantal bindmiddelen worden ze tot een laag geperst. Het biedt zo nieuwe esthetische mogelijkheden, de structuur is immers vezeliger dan papier. Zo kunnen allerlei decoratieve elementen, zoals vlas of bloemblaadjes, in de structuur verwerkt worden. Bovendien is vlies makkelijk aan te brengen.
Belangrijk is dat de ondergrond goed geëgaliseerd is en vervolgens geïsoleerd wordt met een primer. Houd er rekening mee dat dun vlies doorschijnend is. Goed vliesbehang bestaat vooral uit polyestervezels; een synthetisch materiaal dat geen water opneemt, waardoor de vezels niet gaan zwellen. De lijm moet dan ook niet intrekken, zoals bij papierbehang. Lijm kan dus op de muur aangebracht worden; hierdoor is er geen behangtafel meer nodig. Vlies is maatvast, er onstaan dan ook geen blazen of opengaande naden. Knip het papier niet te strak af; hou een marge van vijf centimeter.
Bij vliesbehang met een patroon is het raadzaam om er rekening mee te houden dat je soms wat behang verliest, omdat de patronen van de banen op elkaar moeten aansluiten. Laat de naden goed op elkaar aansluiten met behulp van een speciaal rollertje. Voor het afsnijden van randjes bij deuren en stopcontacten is een mes aan te raden.

Bij zwaardere soorten vliesbehang heb je een afweekmiddel nodig, de lichtere soorten kun je gemakkelijk verwijderen.
Goed, zwaar vliesbehang kan zonder problemen barsten in bepleisterde muren overbruggen. Het is bovendien schokbestendig en bijna niet te scheuren. Het is mogelijk om vliesbehang over te schilderen, te bedrukken of er een speciale coating op aan te brengen om bepaalde effecten (bijvoorbeeld een glanzend oppervlak) te verkrijgen.
Vliesbehang laat waterdamp door, zodat de muren niet beschimmelen. Vlies is bovendien afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.


Vinylbehang 

Het behang van vinyl bestaat uit een onderlaag van papier met daarop een waterafstotende kunststof toplaag. Omdat het waterbestendig is kan het ook prima gebruikt worden in de keuken en zelfs in de badkamer. Een textuur is ook mogelijk. In de meeste gevallen is de toplaag van vinylbehang afstripbaar, dat wil zeggen dat de bovenlaag gemakkelijk losgetrokken kan worden van de onderlaag. Over deze onderlaag kun je gerust heenbehangen.
Vinylbehang is zwaarder dan papierbehang. De kunststof vinyl wordt op een onderlaag van katoen, papier of vlies aangebracht, zodat behangen gemakkelijker wordt. Bovendien is vinyl duurzaam en gaat het lang mee.
Vinylbehang bestaat in verschillende diktes, kleuren, dessins en structuren. Schuimvinyl voelt bijvoorbeeld vrij elastisch aan. Sommige types voelen zelfs aan als zijde. Vinylbehang is ook goed over te schilderen, maar laat je goed informeren over het juiste type verf.

Er zijn twee verschillende soorten verkrijgbaar: vlakvinyl en geschuimd vinyl. Geschuimd vinylbehang heeft een specifieke structuur waardoor het ideaal is om kleine oneffenheden in de muur te verbergen. Door de geschuimde structuur is deze soort wel gevoeliger voor vuil en de bijhorende verkleuringen. Vlak vinylbehang daarentegen heeft een vlakke en harde toplaag, waardoor de duurzaamheid enorm versterkt. Vlak vinylbehang is minder vuilgevoelig, afwasbaar én vochtbestendig.
Het behang is geschikt voor vele ruimtes in huis; het is goed bestand tegen vocht en is dan ook geschikt voor de keuken of badkamer. Daarnaast is het scheurvast en afwasbaar; ideaal dus voor kinderkamers en speelruimtes. Oneffen muren kunnen ook prima met vinylbehang worden afgewerkt; door de dikte worden oneffenheden goed gemaskeerd. Nadeel is dat met vinylbehang op den duur blazen kunnen onstaan, aangezien het behang de muur niet laat ademen. Bovendien is het behang wel geschikt om zelf aan te brengen, maar dit kan een behoorlijke klus zijn. Soms kan het behang een wat kunstmatige aanblik hebben. 

Voor het aanbrengen van vinylbehang is een speciale lijm nodig. Het materiaal is dikker dan papierbehang; het is dus mooier om de stroken goed aan te laten sluiten. Als de stroken overlappen, is er een dikke naad zichtbaar. Een overlapping is eventueel nog door te snijden, zodat er een nieuwe naad onstaat. 
Vinylbehang is wat lastig te verwijderen, aangezien het met een speciale lijm wordt aangebracht. Aangezien de bovenste laag vaak waterafstotend is, is het het beste om sneden te maken in de toplaag of deze laag te verwijderen. Daarna kan met een speciaal afweekproduct of een afstoomapparaat de onderste laag verwijderd worden.
Voor uniek fotobehang kun je kiezen uit vliesbehang of vinylbehang/folie.


Schuimvinyl

Schuimvinyl is een zogenaamd egaliserend grondpapier waar een laag van vinyl op geperst is waardoor oneffenheden op de muur weggewerkt kunnen worden. Het grote voordeel van deze behangsoort is dat het probleemloos schoon te maken is en dat je er gemakkelijk overheen kunt schilderen. Schuimvinyl is een goedkoop alternatief voor spachtelputz, spuitwerk of granol. Wel moet je er rekening mee houden dat dit behang poreus is en daardoor vrij gemakkelijk rook, vet en andere stoffen opneemt. Niet echt geschikt voor in de keuken dus. Schuimvinyl behang moet stotend worden geplakt. Dit houdt in dat de randen van de banen strak tegen elkaar aan moeten worden geplakt. Gebeurt dit niet op de juiste wijze dan ontstaan er kieren of verdikkingen die er lelijk uitzien. Om een goed resultaat te verkrijgen moet behanglijm gebruikt worden voor zwaar behang.


Glasvezelbehang 

Een relatief nieuw soort behang is glasvezelbehang, een behangsoort die zeer geschikt is voor slechte muren. Het bijzondere materiaal 'glasvezel' zorgt ervoor dat het sterker is dan al het andere behang. Heb je een wat oudere muur met wat barsten erin, dan kun je deze versterken door het gebruik van glasvezelbehang. Door het materiaal worden beschadigingen onzichtbaar en de kans op verder scheuren aanzienlijk verkleind. Naast deze voordelen kan glasvezelbehang prima tegen vocht, krimpt het niet en is het brandvertragend.
Een nadeel is dat het behang niet zo gemakkelijk verwijderd kan worden eens het geplaatst is. Omdat glasvezelbehang altijd neutraal van kleur is, kan het wel perfect overschilderd worden in de gewenste kleur. Een nieuwe behanglaag over glasvezelbehang is eveneens mogelijk, hoewel dit voornamelijk afhankelijk is van de grofheid van de glasvezelstructuur. Glasvezelbehang heeft naast de verstevigende functie nog andere interessante voordelen: het is vochtwerend, brandvertragend, duurzaam en stootvast.


Textielbehang 

Textielbehang is samengesteld uit natuurlijke of synthetisch vezels. Hierdoor heeft textielbehang een bijzondere warme en exclusieve uitstraling; helaas gepaard met een hoog kostenplaatje. Sommige fabrikanten hebben kamerhoge rollen in hun gamma, waardoor men een gehele wand in één keer naadloos kan behangen. Nadeel is dat deze behangsoort stof aantrekt, wat overigens bij alle behangsoorten met structuur het geval is. Een oplossing is een specifieke vuil- en vochtwerende coating.
Textielbehang wordt gemaakt van natuurlijke (o.a. zijde, katoen, linnen, jute, wol) of synthetische vezels, die op een onderlaag van papier of vlies bevestigd worden. Patronen in de stof zijn mogelijk. Dit gebeurt vaak door flockage, waarbij de vezels die het motief vormen met hitte en druktechnieken op het textiel worden aangebracht. 
Met textielbehang creëert men een een bijzondere, warme sfeer; ook qua tinten, want in de collecties zijn vaak warme rode kleuren opgenomen. Taft geeft een bijzonder effect; het is een rijkelijke en glanzende stof van zijde of viscose. Het voelt fijn aan en is erg dicht geweven. Typerend voor taft is de dubbele weeftechniek waardoor de stof van kleur verandert, afhankelijk van waar je het weefsel bekijkt en uit welke hoek het licht komt; zo lijkt de stof te leven. Bij zonlicht, kunstlicht en ochtendlicht zal er telkens een ander effect zijn.

Textielbehang breng je aan, afhankelijk van het materiaal waaruit de drager bestaat (papier of vlies). Bij een drager van papier moet de lijm op het papier worden gestreken, bij vlies kan de lijm op de muur worden aangebracht. Laat je goed informeren over de juiste werkwijze of schakel bij twijfel een vakman in.
Textielbehang kan stof aantrekken. Het neemt namelijk vervuilende stofdeeltjes in de binnenlucht op en geeft deze weer vrij. Een behandeling met een vuilwerend en waterafstotend middel kan dat beperken. Mensen die last hebben van een stofallergie kunnen beter kiezen voor een ander type behang. 
Het is mogelijk textielbehang te behandelen met een waterafstotend middel. Aangezien het behang uit twee lagen bestaat, zal het niet snel scheuren.
Textielbehang is afstripbaar. Het is te verwijderen door middel van een afstoomapparaat of een behangverwijderproduct; afhankelijk van welke lijm er gebruikt werd.


Bouwbehang 

Bouwbehang wordt in nieuwe huizen vaak op de muur geplakt en is meestal niet het mooiste behang. Je moet dit behang echter minimaal zes maanden laten zitten. De muren van een nieuwbouwhuis zijn nog niet helemaal uitgewerkt en dit kan kleurverschillen geven in het behang.


Digitaal behang / fotobehang

Het behang van tegenwoordig doet meer dan alleen het bedekken van een lelijke muur. Het zijn af en toe complete kunstwerken die zeer nadrukkelijk aanwezig zijn in een kamer. Een gigantisch grote paardebloem, een prachtige rode roos of het watereffect van een zwembad is een greep uit de mogelijkheden. Maar ook afbeeldingen die doen denken aan het posterbehang uit de jaren '70, bijvoorbeeld: tropische stranden, groen lentebos of een romantische zonsondergang. Dit zogeheten digitale behang is makkelijk te verwerken. Bij het behangen is geen plaktafel of inweektijd nodig. De afbeelding bestaat meestal uit acht of vijf banen, sommige patronen maar uit een of twee banen behang. Het fotobehang is goed afwasbaar en heeft een hoge lichtechtheid.

Benieuwd naar de leukste voorbeelden van behang? Kijk eens op Behangexpert.nl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Guido van Loon - Wonen.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.