Kan ik een laadpaal bij mijn appartement laten plaatsen?

Bij sommige appartementencomplexen hebben bewoners geen eigen parkeerplaats. In dat geval is het antwoord simpel; dan kun je een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente.

Gepubliceerd: 14 december 2021

Iedere bewoner mag hier vervolgens gebruik van maken. Als je in een appartementencomplex woont en wél een eigen parkeerplaats hebt, ligt het wat gecompliceerder. Je krijgt dan te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE) en mogelijkheden qua technische voorzieningen. In dit artikel lees je meer over hoe het plaatsen van een laadpaal op eigen parkeerplaats werkt.

De benodigde technische voorzieningen

Om een laadpaal bij je eigen parkeerplaats aan te laten sluiten, heb je een aantal technische voorzieningen nodig. Allereerst een driefaseaansluiting voor de elektriciteit. Meestal is die er wel, maar check het toch even van tevoren. Het probleem waar appartementeneigenaren vaak tegenaan lopen, is dat het lastig is om de elektriciteit van jouw appartement helemaal naar de laadpaal in de parkeergarage te laten lopen. Daarnaast moet er op een of andere manier een dataverbinding komen. Soms kan dit draadloos, bijvoorbeeld via een SIM-kaart. Met die dataverbinding zorg je ervoor dat je echt de enige bent die de laadpaal gebruikt. Lang verhaal kort; om de stroom- en dataverbinding te realiseren moet er een installateur komen. En dat verloopt meestal via de VvE.

De aanvraag via de VvE

Je begrijpt dus dat je een aanvraag moet doen bij de VvE voor het plaatsen van een laadpaal. Zij moeten in alle gevallen toestemming geven. Daarnaast kan het bestuur je helpen. Wellicht zijn er al bepaalde toekomstplannen voor laadpalen en zijn er al voorbereidingen getroffen. Een andere optie is dat de VvE in kaart brengt of er meer animo is voor laadpalen. Zo kan de VvE ervoor zorgen dat alle laadpalen in één keer geïnstalleerd worden. Dat scheelt in de kosten.

De kosten van een laadpaal

Stel dat de VvE besluit de installatie te verzorgen, dan moet er een beleid komen voor laadpalen in de appartementencomplexen. In dat beleid staat meer informatie over een elektrische laadpaal kopen, wat de kosten zijn voor de aanschaf, installatie en het onderhoud. En uiteraard moeten de stroomkosten verrekend worden. Ook de opstalverzekeraar moet met het beleid akkoord gaan.

Kortom, je kunt een laadpaal laten plaatsen op je eigen parkeerplaats bij het appartementencomplex. Dien daarvoor eerst de aanvraag in bij de VvE en vraag of zij er al een beleid voor hebben. Mochten ze dat niet hebben; op de website van VvE laden vind je een brochure met een handig stappenplan over laadoplossingen voor VvE’s. Het is een handig hulpmiddel om alsnog met een dergelijk beleid aan de slag te gaan!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.