Taxatiewaarde vs. WOZ-waarde
De waarde van een woning is geen exacte wetenschap, uiteindelijk bepaalt de markt voor welk bedrag een woning van eigenaar wisselt.
Toch kan het om verschillende redenen van belang zijn om een inschatting te maken van de woningwaarde. De twee voornaamste middelen hiervoor zijn de WOZ-waarde en de taxatiewaarde. Deze waarderingen worden in verschillende situaties gebruikt en worden niet op dezelfde manier berekend. Waarin verschillen deze waarden van elkaar en welke kan men het beste gebruiken?
WOZ-waarde
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het voornaamste doel van de WOZ-waarde is om de hoogte te bepalen van de verschillende belastingen die worden geheven aan de hand van de waarde van onroerend goed. Al het vastgoed dat is aangewezen als apart WOZ-object krijgt ieder jaar een WOZ-waarde toegekend. Deze waarde is de waarde die het onroerend goed kreeg toegekend op 1 januari van het voorafgaande jaar (de waardepeildatum), hier wordt alleen bij uitzondering van afgeweken. Voor het bepalen van de WOZ-waarde wordt niet iedere woning individueel door een expert bezocht. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een vergelijkingsmethode, waarmee de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen (locatie, oppervlakte, etc.) rond de waardepeildatum worden gebruikt als indicatoren voor de WOZ-waarde. Alleen de informatie over de woningen uit het Kadaster wordt gebruikt, zaken zoals de staat waarin de woning verkeert worden niet in de vergelijking meegenomen. De WOZ-waarde is dus een ruwe benadering, die desondanks van invloed is op bijvoorbeeld de hoogte van de onroerende-zaak belasting. Bij het vermoeden van een verkeerde WOZ-waarde kan daarom bezwaar worden gemaakt.
Taxatiewaarde
In sommige situaties moet de waarde van een woning nauwkeuriger worden vastgesteld. Een bank die een hypotheek verstrekt wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk duidelijkheid over de woningwaarde. Hiervoor zal iedere woning individueel moeten worden gewaardeerd door een expert. Een makelaar zal bij de verkoop van een woning vaak zelf een vraagprijs vaststellen gebaseerd op een eigen waardebepaling. Omdat een makelaar belang heeft bij de verkoopprijs, wordt dit echter niet als betrouwbaar genoeg beschouwd. Voor de taxatiewaarde wordt daarom een onafhankelijke taxateur ingeschakeld, die op een vastgesteld tijdstip de woning controleert. De taxateur let bijvoorbeeld op de bouwmaterialen en het onderhoud, maar ook op rechten en plichten zoals erfpacht of het bestemmingsplan. Wanneer zoveel mogelijk is meegenomen in de taxatie wordt een taxatierapport opgesteld met daarin de vastgestelde taxatiewaarde. Hoewel een taxatiewaarde over het algemeen nauwkeuriger is dan een WOZ-waarde, blijft het een schatting. Verschillende taxateurs kunnen tot verschillende waarden komen en soms worden daarin ook fouten gemaakt.
Extra controle
Als garantie voor de vakbekwaamheid van de taxateurs kunnen zij beschikken over verschillende soorten certificeringen (DNV, DEKRA) en ingeschreven staan bij de daaraan gekoppelde registers en brancheverenigingen. Om hiervoor in aanmerking te komen wordt de vaardigheid van de taxateurs getoetst middels examens en worden ook onder meer gedragscodes voorgeschreven. Toch moeten de taxatierapporten van gecertificeerde taxateurs in veel gevallen nog extra gevalideerd worden, om zeker te zijn van de juistheid en kwaliteit van het rapport. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) is verantwoordelijk voor deze validering.
Mate van nauwkeurigheid
Gezien de individuele aandacht, grotere hoeveelheid meegenomen factoren en de extra kwaliteitscontroles is de taxatiewaarde meestal nauwkeuriger dan de WOZ-waarde. Een taxatiewaarde kan daarom ook gebruikt worden om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Desondanks blijft emotie een belangrijke rol spelen bij een uiteindelijke verkoop van vastgoed, zodat ook de meest nauwkeurig vastgestelde waarde uiteindelijk niet overeen hoeft te komen met de verkoopprijs.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen