Laadpalen op meterkast van bewoner.
Is het toegestaan om de laadpaal in de parkeergarage op de huis meterkast (meterkast van de bewoner) aan te sluiten? Dit is een veelgestelde vraag tijdens onze bezoeken aan Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die overwegen laadpalen te implementeren.
Het korte antwoord is ja, maar alleen als de VvE hier expliciet toestemming voor geeft.
Hoewel het korte antwoord ‘ja’ is, zijn er diverse belangrijke overwegingen en voorbereidingen nodig voordat je deze stap zet.
Toestemming van de VvE
Voor het plaatsen van een eigen laadpaal is formele toestemming van de VvE vereist. Dit betekent dat er binnen de VvE gestemd moet worden over de toelaatbaarheid hiervan.
Veiligheidsmaatregelen en centrale afschakeling
In overdekte parkeergarages is het essentieel om een centraal systeem te hebben dat in geval van een calamiteit alle laadpalen kan uitschakelen. Dit systeem kan gekoppeld worden aan de brandmeldinstallatie of bediend worden via een aparte noodstopknop. Deze installatie brengt initiële kosten en onderhoudskosten met zich mee, die zowel door individuele bewoners als door de VvE gedragen kunnen worden.
Sinds januari 2024 is een centrale afschakeling voor laadpalen verplicht!
Brandveiligheid
Het is cruciaal om branddoorslag tussen de garage en de meterkast te voorkomen. De gebruikte kabels en doorvoeren moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen om brandrisico’s te minimaliseren.
Lees de 10 tips voor brandveiligheid laadpalen in parkeergarages
Esthetiek en organisatie
Bij een groot aantal laadpalen kan het kabel tracé in de garage snel onoverzichtelijk worden. Elk laadstation heeft een eigen kabel die naar de desbetreffende woning loopt. Het is belangrijk een beleid op te stellen over hoe deze installaties georganiseerd worden. Overweeg het gebruik van kabelgoten om de ruimte netjes en overzichtelijk te houden, en bepaal wie de kosten hiervoor draagt.
Kostenverdeling
Het is van belang om een eerlijke kostenverdeling te hanteren. Bewoners die verder weg wonen van hun parkeerplaats kunnen aanzienlijk hogere kosten hebben dan bewoners die dichtbij parkeren. Deze kosten kunnen oplopen tot wel tien keer zoveel als de bewoners die dichtbij hun parkeerplek wonen.
GelijkheidsbeginselBij dit punt komt het gelijkheidsbeginsel in gedrang, dat inhoudt dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. Dit speelt een belangrijke rol. Kosten moeten op een eerlijke manier verdeeld worden, wat betekent dat deze in verhouding tot het gebruik of het voordeel voor de eigenaren moeten staan.
Kies je voor individueel of collectief laadpalen?
Beleid en financiering
Het opstellen van een duidelijk en gedetailleerd beleid rond de installatie en het gebruik van laadpalen is van groot belang. Dit beleid moet onder meer de verdeling van de kosten, inclusief de noodstopinstallatie, duidelijk omschrijven. Een goed doordacht beleid helpt om conflicten te voorkomen en zorgt ervoor dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.
Door al deze factoren zorgvuldig te overwegen en te implementeren, kunnen VvE’s een weloverwogen beslissing nemen over het installeren van laadpalen. Dit waarborgt niet alleen de veiligheid, maar zorgt ook voor een efficiënt beheer van de kosten.
De oplossing van Laadsnel
Laadsnel.nl adviseert in gevallen waarbij laadpalen geïnstalleerd worden in parkeergarages van VvE’s altijd te kiezen voor een collectief systeem aangesloten op de meterkast van de VvE. Deze benadering is niet alleen in de basis goedkoper, maar biedt ook voordelen op het gebied van veiligheid en voldoet aan het gelijkheidsbeginsel, waardoor alle bewoners gelijk behandeld worden.
Voor VvE’s die de voorkeur geven aan het bieden van individuele aansluitingen voor hun bewoners, biedt Laadsnel ook ondersteuning. In deze situaties kunnen wij helpen met de aanleg van een collectieve kabelgoot en de installatie van een centrale afschakeling. Deze aanpak zorgt ervoor dat ook bij individuele aansluitingen de veiligheid en het overzicht binnen de parkeergarage gewaarborgd blijven.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen