Is Nul op de Meter haalbaar voor VvE’s?

De huidige regering heeft flink ingezet op verduurzaming. Dit betekent onder meer dat er geld beschikbaar wordt gesteld en dat een verplichte gasaansluiting snel verleden tijd wordt. Nul op de Meter is de toekomst, maar is het haalbaar voor een VvE?

Gepubliceerd: 31 augustus 2018

Nul op de Meter (ook wel NOM) is de benaming voor een woning waarbij er evenveel energie wordt opgewekt, als dat er energie verbruikt wordt. Dit is inclusief huishoudelijk stroomverbruik, zoals stofzuigen, wassen, de verlichting en dergelijke. Daarom staat er aan het einde van het jaar ook weer 0 op je meter. Een appartementsgebouw met Nul op de Meter is verregaand verduurzaamd en heeft (bijna) geen energierekening meer. Het geld dat bespaard wordt op de energiekosten wordt gebruikt om de investeringen van te betalen. Maar is het voor jouw VvE haalbaar om geheel Nul op de Meter te worden? Doorgaans is het voor een VvE lastig om deze vraag te beantwoorden. Want wat zijn verstandige keuzes? Hoeveel bespaar je hier dan mee? Maar zeker ook: hoe financier je zo'n project én hoe houd je alle bewoners betrokken bij het project? Wij kwamen een vijftal (succesvolle) praktijkvoorbeelden van duurzame renovaties tegen.

Twee stappen in energielabel door gevelisolatie

Bij een VvE in Deventer is er door het isoleren van de gevels een sprong van twee stappen in de energielabel gemaakt. Er is gekozen voor enkel het isoleren van de schil. Van beide kopgevels zijn de spouwen geïsoleerd, daarnaast is op de begane grond de vloer onder de woningen geïsoleerd en is het dak vervangen en ook gelijk geïsoleerd. Verder zijn de nog aanwezige houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met HR glas.

Voor deze renovatie hadden appartementen gemiddeld een E/F label. Na de maatregelen zijn ze twee labelstappen vooruit gegaan. De totale renovatie heeft de VvE 315.000 euro gekost. De gemeente Deventer en de provincie Overijssel gaven per woning 2.000 euro subsidie. De bouwkundig adviseur heeft de VvE 17.500 euro gekost. Gemiddeld is per woning 13.000 euro geïnvesteerd. De vraagprijs van een appartement is ongeveer met hetzelfde bedrag gestegen.

Van G-label label naar C/B

Een Utrechtse VvE is na een ingrijpende verduurzaming gestegen van een G-label naar C-/B-label. De appartementen aan de buitengevel of onder het dak hadden een groter warmteverlies dan de andere appartementen en hebben daarom een B-label, terwijl de andere appartementen een C-label hebben.

De blokverwarming met cv-ketels is vervangen door gasabsorptieketels met warmwatervoorziening en een individuele bemetering. Alle elektrische boilers en individuele geisers zijn vervangen. Tevens is de voorgevel inpandig geïsoleerd en de buitengevel uitwendig. Daarnaast is de spouw van de kopgevels geïsoleerd en zijn de houten kozijnen vervangen door aluminium puien met HR++ beglazing.
De totale investering bedroeg 35.000 tot 40.000 euro per appartement. Hiervan is 20% gesubsidieerd. Het resterende bedrag heeft de VvE zelf gefinancierd.

Twee labelstappen omhoog en geen extra kosten voor bewoners

Een VvE in Amersfoort is gemiddeld gestegen van een E-G label naar een C-B label. Dit is gerealiseerd door het dak, de begane grondvloer (boven de bergingen) en de gevels te isoleren. Daarnaast zijn bij de appartementen waar nog enkelglas aanwezig was, dit vervangen is door HR++ glas. De totale kosten bedroegen 75.000 euro. Hiervan was 40.000 euro afkomstig van subsidies en de resterende 35.000 euro vanuit het reservefonds van de VvE. Dit reservefonds kan de komende jaren weer worden aangevuld door de rendementsverbetering niet volledig door te berekenen in de servicekosten.

Van F-G label naar een C-B

Een flat in Veenendaal is gestegen van gemiddeld F-G naar een C-B label door de cv-ketels te vervangen door gasabsorptiepompen, het enkel glas te vervangen door HR++ en de gevels, daken en vloeren te isoleren. De cv-ketels zijn vervangen door warmtepompen. Dit alleen al leverde een reductie in gasverbruik op van 50%. Daarnaast zijn zoals gezegd de gevels en het dak geïsoleerd en is het enkel glas vervangen door HR++.

De kosten van het vervangen van de (vier, centrale) cv-ketels bedroegen 150.000 euro. Dit is gefinancierd in de vorm van een lening. Daarnaast heeft de VvE gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor het laten opstellen van een EPA.

Eén van de duurzaamste VvE's van Nederland

Bij een Rotterdamse VvE zijn een flink aantal verduurzamingsmaatregelen getroffen. Het resultaat is dat zij zich één van de duurzaamste VvE's van Nederlands mag noemen.

De cv-ketels zijn vervangen door een aansluiting van het complex op het warmtenet. Dit warmtenet wordt gevoed door industriële restwarmte. Verder zijn de gezamenlijke ruimten en de portieken voorzien van ledverlichting. Daarnaast is er dakisolatie aangebracht in combinatie met een groendak. Hierdoor is bovendien de thermische spanning in de staalconstructie gereduceerd, verdergaande scheurvorming in het gevelmetselwerk wordt hierdoor voorkomen.

Nul op de Meter?

Wat opvalt is dat al deze appartementencomplexen flinke stappen in hun energielabel hebben gemaakt, maar dat geen van allen écht Nul op de Meter heeft bereikt. Is dat erg? Nee, want de VvE natuurlijk wel mooie besparingen kunnen realiseren.

Hoe zit het dan met je eigen VvE?

Het blijft altijd de lastigste vraag: hoe doen we dit nu in mijn VvE? Want iedere VvE is natuurlijk weer anders, met andere wensen en financiële mogelijkheden. Hoe de verduurzaming er in jouw VvE uit zal zien, bepaal je grotendeels zelf met je medebewoners. Maar uiteraard kunnen we wel wat handvaten bieden. Allereerst is het belangrijk een DMJOP op te (laten) stellen én up-to-date te houden. Om een helder beeld te krijgen van de gevolgen van de keuzes die je maakt, wordt aangeraden om deze elke drie tot vijf jaar opnieuw op te maken en tussentijds aan te passen als dat nodig is.

Naast een DMJOP moet elke VvE ook een Energie Prestatie Advies - een EPA - hebben. In een EPA wordt namelijk op VvE-niveau bekeken welke energiebesparende aanpassingen mogelijk zijn om het energieverbruik van een appartementencomplex te verlagen en geeft inzicht in het effect ervan op het energielabel. Ook wordt direct helder wat de geschatte investeringskosten zijn en wat de verwachte terugverdientijd is. Een goed rapport wordt altijd door een onafhankelijk bureau opgesteld. Ondanks dat een EPA niet wettelijk verplicht is, wordt het wel sterk aangeraden. Want het kan zomaar zijn dat je geld en het milieu kan sparen.

Een DMJOP richt zich puur op onderhoud. Bij een EPA ligt de focus uitsluitend op duurzaamheid en verbetering van de bestaande situatie. Appartement & Eigenaar en steeds meer VvE-beheerders zien het belang in, van een goede DMJOP en EPA. Maar ook de overheid hecht er veel waarde aan. Daarom geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 75% subsidie aan VvE’s om deze rapporten te laten opstellen. De aanvraag kun je doen via www.rvo.nl en is redelijk eenvoudig. Maar let wel goed op de voorwaarden. De RVO vraagt namelijk om uitgebreide rapportages van erkende en onafhankelijke partijen.

Handige tips voor jouw VvE voor een soepel verduurzamingsproces

1. Zorg ervoor dat bewoners vanaf het begin betrokken zijn bij de plannen.
2. Hou de snelheid in het project.
3. Besteed voldoende tijd aan communicatie.
4. Denk ‘out of the box’ als het gaat om financiering.
5. Schenk veel aandacht aan berekeningen.
6. Leg contacten met andere VvE’s van soortgelijke complexen.
7. Vorm werkgroepen waarin iedereen aan bod komt
8. Haal genoeg deskundige begeleiding in huis.

Bron: Energiesprong

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.