Wifi signaal versterken? Het kan met een wifi versterker!
Draadloos internet is zonder enige twijfel één van de grootste technische zegens van ons tijdperk.
Een geweldige technologische innovatie die ons leven een stuk gemakkelijker maakt… tot de verbinding wegvalt. Een situatie die maar al te vaak voorkomt en jammer genoeg het leven teistert van heel wat appartementseigenaren. Hoe komt dit? Wat kan je eraan doen en wat zijn mogelijke oplossingen om die problemen met het draadloos netwerk voorgoed op te lossen? Dat kan een wifi versterker zijn.
Gedaan met het bereik
In veel grote huizen en appartementen is de reden voor het wegvallen van het wifi signaal vrij logisch: het bereik is gewoon niet groot genoeg. Dat zorgt voor een slecht signaal in sommige delen van de woning wat ten zeerste de mogelijkheden van het draadloos internet beperkt. Iedereen heeft het wel al eens gemerkt dat in sommige kamers of verdiepingen het wifi signaal beduidend beter is dan in andere. Wat we dus nodig hebben is een manier om het wifi signaal te versterken. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om netwerkkabels te gebruiken maar dat brengt dan weer tal van andere moeilijkheden met zich mee. Naast een te klein bereik is een tweede probleem, en weer eentje dat zich voornamelijk in appartementen manifesteert, ook dat draadloze netwerken ontzettend kwetsbaar zijn. Er zijn veel omstandigheden die hen belemmeren zoals een dikke betonnen muur of een stevig plafond. Beide zaken zijn in appartementen dan ook overvloedig aanwezig. Naast deze obstakels is de alomtegenwoordigheid van draadloze netwerken ook een probleem. Alle verschillende signalen gaan elkaar in essentie een beetje in de weg lopen wat de verbinding van veel gebruikers zal verslechteren.
Het wifi signaal versterken met een wifi versterker
We weten nu wat het probleem is: er zijn te veel obstakels voor ons draadloos netwerk en het bereik valt vaak nogal tegen. Hoe lossen we dit probleem nu op? Twee mogelijkheden zijn het aanschaffen van een andere router/modem of een wifi versterker. Het is immers zo dat elke router een maximaal draadloos bereik heeft die verschilt per router. De meeste routers zijn bovendien volledig gericht op horizontaal bereik wat betekent dat - als je werkt met verdiepingen - niet voldoende hebt aan een router. Is jouw router er eentje van de oude soort of technisch gewoon niet bepaald stevig? Dan kan een nieuwe router het probleem met het wifi signaal al oplossen. Let wel op: het spreekt voor zich dat je dan ook op zoek moet naar een toestel dat een verbeterd bereik heeft. Ligt het probleem niet bij de router? Dan is een wifi versterker, ook wel wifi repeater genoemd, een tweede oplossing.
Verschil tussen een router en een wifi versterker
Al die termen. Een mens zou van minder totaal in de war geraken. Gelukkig is het onderscheid tussen beide toestellen vrij simpel. De router of modem is het apparaat dat het signaal in huis brengt. Dit kan via een bedraad of een draadloos netwerk gebeuren maar in essentie is de werkwijze hetzelfde. Apparaten worden bij jouw thuis aangesloten op het internet via de modem. Een wifi versterker is dan weer een apparaat dan op zichzelf geen signaal zal genereren maar een bestaand signaal wel zal versterken. Op deze manier vergroot je wifi versterker het bereik van het draadloos netwerk en kan je ook in de kamers waar dat vroeger onmogelijk was genieten van internet.
De wifi versterker
Een wifi versterker is een handige en goedkope oplossing om het wifi signaal bij jou thuis te versterken. In essentie pikt de wifi versterker het signaal op en versterkt dat signaal zodat je nu wel online kunt streamen in de slaapkamer, bereik hebt op het balkon en meer van dat. Het installeren van een wifi versterker is eigenlijk de creatie van een extra netwerk in huis. Naast het netwerk van de modem is er na installatie ook een netwerk van de wifi versterker terug te vinden met een andere naam. Om in het hele appartement van draadloos internet te genieten is het dan ook aangewezen om beide netwerken in te stellen op jouw apparaten.
Waar plaats je de wifi versterker of router?
Zoals eerder al werd aangehaald zijn draadloze netwerken bijzonder gevoelig. Logischerwijze speelt het in de effectiviteit van de netwerken dan ook een grote rol waar je de router of wifi versterker plaatst. Wat het modem betreft is het zinvol om het apparaat vrij te laten staan en zo veel mogelijk gecentreerd in het appartement. Sommige mensen steken een wifi versterker weg in een kast om er niet naar te moeten kijken maar dit zal het signaal belemmeren. De ideale locatie voor een wifi versterker is in het midden van de woning met de lampjes naar voor gericht op ongeveer één meter hoogte. Wat de wifi versterker betreft is het soms wat zoeken in het begin. Logischerwijze plaats je het toestel niet op een plek waar geen bereik is. Als er geen bereik is op de locatie in kwestie kan de wifi versterker het signaal ook niet oppikken en versterken. Een betere locatie is het uiteinde van het huidige wifi signaal. Je zoekt dus de plaats op zo ver mogelijk van de router af waar wel nog verbinding is en daar plaats je de wifi versterker. Op die manier maximaliseer je de ruimte met een goede verbinding. Heb je moeite met de juiste locatie te vinden? Maak dan gebruik van je smartphone. Schakel de wifi in en ga op zoek naar de laatste plek waar er nog net voldoende signaal is.
De snelheid van het netwerk
Belangrijk om te weten is dat de snelheid van de wifi versterker volledig afhankelijk is van het modem. Dit is eigenlijk vrij logisch gezien het originele signaal uiteraard van dit apparaat af komt en de wifi versterker enkel het bereik zal vergroten. Is jouw router een toestel van ondermaatse kwaliteit dan zal de aanschaf van een wifi versterker dus geen bevredigende uitkomst bieden! De snelheid van de router wordt gemeten in Mbit/s wat staat voor megabit per seconde dus zoek naar een toestel dat hier relatief hoog in scoort. Een andere optie is de aanschaf van een dual-band router.
De dual-band wifi versterker
Een standaard wifi signaal wordt altijd verzonden via de zogenoemde 2,4 GHz frequentieband. Het probleem is echter dat er nogal wat andere soorten toestellen in omloop zijn die van deze frequentie gebruikmaken. Om er maar enkele op te noemen: magnetrons, babyfoons, bepaalde telefoons en ook drones. Deze drukte kan een impact hebben op het signaal wat de reden is dat dual-band werd ontwikkeld. Met een dergelijk modem omzeil je de drukte door te kiezen voor de 5GHz frequentieband. Wil je hiervan gebruikmaken heb je dus specifiek een dual-band modem en dual-band wifi versterker nodig. Bovendien moet je er zeker van zijn dat alle ontvangende apparaten, denk bijvoorbeeld aan iPad of laptop, 5 GHz ook daadwerkelijk ondersteunen.
Enkele logische tips
Als je hebt gekozen voor de aanschaf van een nieuwe modem of een wifi repeater zouden al heel wat van de problemen opgelost moeten zijn. Om zeker te zijn van een sterk signaal zijn er echter nog wat logische tips om mee te nemen. Eerst en vooral volg je bij voorkeur de tips qua plaatsing op om een goed signaal te garanderen. Daarnaast is het aangewezen om de toestellen die van wifi gebruik maken toch zo dicht mogelijk bij de modem en de wifi versterker te plaatsen. De bedoeling is uiteraard om een goed signaal in het hele appartement te krijgen, maar waarom de zaken moeilijker maken dan ze eigenlijk hoeven te zijn? Ten slotte is het nooit verloren moeite om even na te gaan of je eigenlijk het draadloos netwerk niet aan het overbelasten bent. Als je verbonden bent met wifi op diverse apparaten kan dit storend werken op het signaal. Ook het geregeld downloaden van zware bestanden is iets dat zijn impact niet zal missen. Tracht dit dan ook zo veel mogelijk te spreiden en controleer of de toestellen die je niet gebruikt ook daadwerkelijk geen verbinding aan het maken zijn!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen