Zo belangrijk is goede dakisolatie
Warme lucht stijgt op. Bij een niet goed geïsoleerd dak betekent dat dus onnodig veel warmteverlies, zo’n 30%. Zonde! Onnodig warmteverlies tegengaan? Zorg dan voor een goede dakisolatie.
Als het buiten koud wordt, steken we onze handen in wanten, doen we een sjaal om en zetten we een muts op om zoveel mogelijk warmteverlies te voorkomen. Isolatie rondom. Ook voor het appartementencomplex is een goede aankleding noodzakelijk en is het belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd. Elders vertellen we over gevelisolatie, de jas van het complex. Hier komen de ins en outs van dakisolatie aan bod, oftewel welke muts krijgt het gebouw.
Waarom dakisolatie?
In de jaren zestig en zeventig werd er nauwelijks gekeken naar het isoleren van daken. Appartementencomplexen uit die tijd kunnen vaak ook wel een grondige na-isolatie gebruiken. Met name de woningen direct onder het dak kunnen veel warmteverlies ervaren als het dak slecht geïsoleerd is. Is dakisolatie dan alleen aantrekkelijk voor deze appartementseigenaren? Nee! Hoewel de bovenste appartementencomplexen er het meest direct van profiteren, komt een goede isolatie de waarde van het complex ten goede. Een goed geïsoleerd pand verbruikt namelijk minder energie en dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
Wanneer dakisolatie?
Is de dakbedekking aan vervanging toe? Dan is dit het ideale moment om ook de isolatie onder handen te laten nemen. Maar ook als de dakbedekking nog prima is, is het mogelijk het dak te laten isoleren. Een grondige inspectie van het dak en de dakbedekking vooraf is aan te raden, om uiteindelijk te bepalen welke ingreep noodzakelijk is. Investeren in isolatie en een paar jaar later alsnog de dakbedekking moeten vervangen is zonde van de investering.
Hoe zit het met dakisolatie?
Voor een plat dak zijn er twee methoden voor het isoleren van buitenaf, de zogenaamde warm dakisolatie. De opbouw en constructie van het dak zijn doorslaggevend bij het bepalen van de methode en het te gebruiken materiaal.
1) Warm dakisolatie
Deze methode van isoleren is aan te raden als de dakbedekking aan vervanging toe is. De isolatielaag wordt onder de waterkerende laag, oftewel de dakafdichting aangebracht. Deze isolatielaag ligt als het ware tussen een dampdichte laag en de dakbedekking in. Het dak fungeert zo als warmtebuffer. Overdag wordt de warmte opgeslagen, waarna deze ’s avonds geleidelijk weer wordt afgegeven.
2) Omgekeerde dakisolatie
Is de dakbedekking nog niet aan vervanging toe? Dan biedt omgekeerde dakisolatie uitkomst. Hierbij wordt het isolatiemateriaal op de waterkerende laag aangebracht.
Let op: een eventuele ballast laag (onder andere ter voorkoming van het wegwaaien van het materiaal) moet wél eerst tijdelijk worden verwijderd, deze zal later weer over het isolatiemateriaal worden aangebracht. Deze manier van isoleren wordt ook veel toegepast op daken die frequent belopen worden.
Vergunning
Controleer altijd of er een vergunning nodig is voor het isoleren van het dak. In vrijwel de meeste gevallen wordt het dak na het isoleren hoger, waardoor een vergunning vereist is.
Welke type dakisolatie?
Afhankelijk van het dak en de isolatiemethode zijn er diverse categorieën isolatiemateriaal. Met de lambdawaarde λ wordt de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal aangegeven.
PIR- isolatie: lage lambdawaarde dus weinig dikte nodig en geschikt voor warm dak
MWR-isolatie (steenwol): hoge lambdawaarde waardoor dikkere lagen noodzakelijk zijn een goede isolatie, goede brandklasse, geschikt voor warm dak
XPS-isolatie: hoge lambdawaarde, dus meer dikte nodig, alleen geschikt voor omgekeerd dak
EPS-isolatie: gemiddelde lambdawaarde, iets meer dikte nodig, alleen geschikt voor warm dak.
Uiteraard zal de dakdekker het beste kunnen beoordelen welk materiaal het meest geschikt is en hoe dit wordt aangebracht.
Hoeveel kunt u besparen?
Hoeveel besparing het isoleren van het dak oplevert, is van diverse factoren afhankelijk. Zonder een goed geïsoleerde gevel zal men weinig profijt hebben van de dakisolatie. Gemiddeld zorgt dakisolatie voor een besparing van 6m³ aardgas per m² dakoppervlak per jaar.
Plan van aanpak voor VvE
Isolerende maatregelen aan gemeenschappelijke bouwdelen, waar het dak ook onder valt, kunnen alleen toegepast worden als hier tijdens de Algemene Ledenvergadering goedkeuring voor is gekomen. Bij groen licht zijn de volgende stappen van toepassing:
1. Aanvragen van offertes, vraag altijd meerdere offertes aan bij erkende bedrijven. Let hierbij op keurmerken en vraag naar garanties en referenties.
2. Onderzoek of er financieringsmogelijkheden zijn in de vorm van een voordelige lening of subsidie. (zie www.energiebespaarlening.nl)
Vraag nu een gratis isolatie-advies aan:
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen