Onderzoek naar lekkage

Kort na de volledige renovatie van het dak van een appartementen complex, lekt het bij vrijwel elke regenbui.

Geplaatst door: De Huizenarts

Onderzoek naar oorzaak lekkage dak

In het dakvlak van de bovenste appartementen zijn bij de renovatie van het dak diverse dakramen aangebracht. Tevens is het dak geïsoleerd en aan de buitenzijde onder de pannen voorzien van een waterkerende dampopen folie. De pannen die op het dak lagen werden hergebruikt daardoor het uiterlijk van het complex vrijwel niet veranderde. Na de werk-zaamheden bleek dat het tijdens hevige regenbuien op diverse plaatsen begon te lekken. De lekkages doen zich zowel voor rondom de dakdoor-voeren en dakramen, als ter plaatse van de aansluiting van het dak op de gevel. 

Onderzoek:
Voorafgaande aan het onderzoek is de problematiek met de eigenaren en uitgebreid besproken. Daarbij is aangegeven op welke wijze de renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. Ook wordt aangegeven onder welke omstandigheden de problemen zich voordoen. Bij het onderzoek is zowel vanaf de binnen als de buitenzijde de zaak onderzocht.
Het complex is voorzien van een flauw hellend dak met zeer grote over-stekken aan zowel de voor- en achterzijde. Op de gevel direct onder het overstek, zijn lekkage sporen zichtbaar. Ook op andere plaatsen langs de gordingen en aan de onderzijde van de dakramen zijn lekkagesporen aangetroffen. Het dak bleek tijdens de renovatie van binnenuit ge-isoleerd. Het dakbeschot was plaatselijk vervangen en de gordingen en spanten konden worden behouden. Aan de buitenzijde is over de tengels en onder de nieuwe panlatten een waterkerend dampopen folie aange-bracht. In het dak zijn verder diverse doorvoeren aanwezig. Aan de bui-tenzijde, op het dak bleek dat diverse dakpannen kapot waren. Rondom de dakramen was het waterkerende dampopen folie getracht met tape waterdicht aan te laten sluiten op de gootstukken van de dakvensters. Aan de onderzijde van de dakvensters was het lood zo aangebracht dat hier als het ware een goot was ontstaan waarin water zich verzamelde. Bij diverse dakdoorvoeren bleek het de manchet van de doorvoer over het folie heen te zijn aangebracht.

 

Analyse:
Tijdens de inspectie zijn diverse slordigheden en uitvoeringsfouten en afwijkingen van hetgeen de architect had uitgetekend, aangetroffen. De wijze waarop de dakpannen aansluiten op de dakvensters en de wijze waarop getracht is een waterdichte aansluiting te verkrijgen tussen folie en gootstukken, getuige niet van goed vakmanschap. Ook het lood aan de onderzijde van de dakramen is onvoldoende waterafvoerend aangebracht. Verder sluiten de dakdoorvoeren evenmin waterdicht aan op het folie. Wanneer water onder de dakpannen terecht komt en over het folie wordt afgevoerd, stroomt dit bij de dakdoorvoeren eenvoudig naar binnen. Ter plaatse van dakvensters kan het regenwater zeer eenvoudig naar binnen dringen. Alhier komt het direct op het dakbeschot terecht waardoorheen het een weg naar binnen vindt. Een bijkomend probleem is het toegepaste folie. Deze blijkt niet geschikt voor flauw hellende daken. De gaatjes die in deze folie zijn aangebracht waardoor sprake is van een dampopen systeem, zijn zodanig gemaakt dat wanneer sprake is van een langdurige waterbelasting in plaats van snel afstromend water, de folie gaat doorlekken. In onderhavige geval is dat mede een oorzaak van de lekkages.

Conclusie: Door een zeer slordige en onvakkundige uitvoering van de dakrenovatie is op diverse plaatsen in de woning sprake van lekkage.

Herstel:
Het enige juiste herstel is het geheel verwijderen van de pannen van het dak en het op de juiste wijze, dakpansgewijs aanbrengen van het juiste folie. Er zal moeten worden gekozen voor een folie welke geschikt is voor flauw hellende daken. Tevens zal het folie bij alle doorbrekingen zodanig moeten worden aangebracht dat water wordt afgevoerd in plaats van naar binnen wordt geleidt. Rondom de dakramen betekent dit dat de folie zal moeten worden doorgezet onder de gootstukken door en opgezet tegen de zijkanten van de dakramen. Bij de doorvoeren moet het folie zo worden aangebracht dat water wat afstroomt over het folie op de manchet van de doorvoer terecht komt en niet er onder. Verder is het van essentieel belang dat de inwateringspunten zo veel mogelijk worden beperkt, dat betekend alle kapotte pannen vervangen en het lood aan de onderzijde van de dakramen afwaterend aanbrengen.

Bedrijvengids Geplaatst door
De Huizenarts

De Huizenarts

Waardsedijk Oost 8, 3417 XJ  Montfoort

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.