3 tips om energie te besparen in appartementen
Besparen op energie is iets waar veel mensen niet altijd mee bezig zijn en dat is zonde. Het besparen van energie is namelijk niet alleen goed voor het millieu, maar ook voor de portemonnee. Hieronder 3 tips voor het besparen op energie.
Tip 1 : Let op de lichten
Het komt nog te vaak voor dat er lichten worden aangelaten in huis, terwijl er geen gebruik van wordt gemaakt. Door lampen onnodig aan te laten staan verbruik je meer energie dan nodig is en dit is zonde voor de portemonnee en het milieu. Daarnaast is ht vervangen van gloeilampen door ledlamepn een slimme et. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt tot wel 85% minder stroom. Doordat ledlampen (bij aanschaf)) duurder zijn dan gloeilampen, is deze aankoop een investering die later wordt beloond. Op lange termijn worden kosten bespaard en wordt het energieverbruik verminderd. Maak overdag dan ook optimaal gebruik van het daglicht in huis, zo hoeven de lampen minder lang aan te staan. Raamdecoratie kan hier goed bij helpen. Shutters en PVC jaloezieën laten veel licht door, maar bieden ook de gewenste privacy. Een andere optie is om vitrage achter de overgordijnen op te hangen. Door de dunne stof van de vitrage komt veel licht naar binnen, maar voorbijgangers kunnen niet meteen naar binnen kijken.
Tip 2 : Stekkers uit apparaten
Veel apparaten die uit staan verbruiken vaak nog stroom wanneer de stekker van dit apparaat nog in het stopcontact zit. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd en kan aardig in de papieren lopen, vooral bij oude apparaten is dit sneller het geval. De televisie, wekkers en het koffiezetapparaat zijn allemaal voorbeelden van apparaten die op de achtergrond alsnog energie verbruiken. Het is dus zeker niet overbodig om stekkers uit de stopcontacten te halen van apparaten die niet worden gebruikt.
Tip 3: Bespaar op douchen
Douchen verbruikt veel energie en is niet altijd even goed voor het milieu, maar toch moet ht gebeuren. Om het milieu tegemoet te komen, kan er minder lang en minder warm gedoucht worden. Het warm maken van water kost namelijk veel energie en belast het milieu dan ook ruim 50 keer zoveel als koud water. Sta niet langer dan 5 minuten onder de douche en douche ook niet warmer dan 37 graden. Als er hoger dan 40 graden wordt gedoucht, wordt er niet alleen een ecologische voetafdruk achtergelaten, maar het is ook nog eens slecht voor de huid.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen