7 tips voor het plaatsen van een rookmelder

Je eigen veiligheid en die van je huisgenoten en bezoek is belangrijk. Je zorgt ervoor dat (jonge) kinderen niet zelfstandig het balkon op kunnen en al helemaal niet door of over de reling heen kunnen.

Gepubliceerd: 16 april 2019

Je hebt een spionnetje in je voordeur om te kunnen zien wie er voor de deur staat voordat je besluit open te doen. Je doet je best om kortsluiting te voorkomen. Maar weinig is zo levensbedreigend als rook en vuur. Er bestaat een reële kans dat je niet op tijd wakker wordt wanneer er brand ontstaat in je appartement. Daarom is het van groot belang om rookmelders aan te schaffen. Wij geven je 7 tips wanneer je een rookmelder gaat kopen.

1. Koop er voldoende voor een veilig appartement

Het is heel verstandig dat een rookmelder op je prioriteitenlijstje staat, maar voor een veilig appartement heb je er meer nodig dan eentje. Brand kan in verschillende ruimtes uitbreken en als daar geen rookmelders in de buurt hangen ben je alsnog in groot gevaar. Hang ze in alle ruimtes (behalve de keuken en de badkamer) en zeker ook daar waar je ontsnappingsroute is.

2. Kies voor koppelbare uitvoeringen

In een ideale situatie waarschuwen rookmelders elkaar om af te gaan als er ergens rookvorming wordt geconstateerd. Dit kunnen echter alleen koppelbare melders die met elkaar communiceren. Houd hier rekening mee bij je aankoop, want het wel zo fijn dat de melder op je slaapkamer ook alarm slaat wanneer er rook elders in je woning geconstateerd wordt. Zo vergroot je de kans dat je een woningbrand overleeft enorm.

3. Gebruik in de keuken en de badkamer een hittemelder

Wanneer je een rookmelder in een keuken plaatst, zal deze veelvuldig ten onrechte alarm slaan door de stoom die ontstaat bij het koken. Kies daarom in deze ruimte voor een hittemelder, ook wel RF melder genoemd. Dit is ook een betere keuze voor badkamers en een eventuele kleine ruimte met een wasmachine en/of droger.

4. Zorg dat je erbij kunt

Een rookmelder heeft onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Bovendien moet bij veel types de batterij om de zoveel tijd vervangen worden. Hang ze dus wel op een plek waar je er goed bij kunt. Zet er bijvoorbeeld na het plaatsen niet een zwaar meubelstuk onder.

5. In het midden van het plafond

Plaats de melder in het midden van het plafond, zodat het niet te lang duurt voordat hij alarm slaat als er brand is ontstaan in een hoek van de ruimte. Zorg er wel voor dat hij minimaal 50 centimeter van de muur af geplaatst wordt. Plaats de melder niet naast zaken als decoratie, deuren, stopcontacten, lampen, ramen, fittingen of muurventilators. Mocht je nog TL-lampen hebben, houd dan een afstand van minimaal 1,5 meter van de lamp aan in verband met elektrische impulsen die de melder negatief beïnvloeden.

6. Zorg dat de melder niet verstoft of vervuilt

Wanneer een rookmelder verstoft of vervuild raakt, dan kan het gevolg daarvan zijn dat het langer duurt voordat rookvorming geconstateerd wordt of juist dat er onterecht alarm geslagen wordt. Ook de aanwezigheid van veel insecten in een ruimte veroorzaakt dit soort problemen. Voorkom dit door de ruimte schoon te houden, uiteraard voor je eigen veiligheid.

7. Neem ook koolmonoxidemelders

Je leest wel eens in de krant dat mensen zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. Dit kan ontstaan op plekken waar onvolledige verbranding plaatsvindt. Om je hiervoor te waarschuwen is de koolmonoxidemelder uitgevonden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.