Een doorgerotte kabel = levensgevaarlijk
Aan YellowBee was gevraagd om de installatie van nieuwe LED-verlichting in de VvE te verzorgen. Tijdens de installatie bleken er onverklaarbare problemen te zijn met de elektrische installatie, waardoor soms verdiepingen zonder stroom kwamen te zitten.
Het exacte probleem achterhalen
Tijdens de installatie van de LED-verlichting werd duidelijk dat er problemen waren met de elektrische aansluitingen. Door navraag te doen bij de technisch beheerder van de VvE, werd duidelijk dat zo nu en dan een stop doorslaat, zonder direct aanwijsbare reden. De reactie van de VvE was om de stop weer te vervangen totdat deze na verloop van tijd weer doorslaat. Een mogelijke oplossing was om de zekering te verzwaren, maar dit zou de oorzaak van het probleem niet wegnemen.
Doorgaan totdat de oorzaak is gevonden
Yellow Bee medewerkers hebben exact achterhaald waar het probleem nu ontstaat. Er waren geen bouwtekeningen beschikbaar, waardoor de eigen waarneming leidend waren in het onderzoek. Door stap voor stap alle mogelijkheden te analyseren en te meten, werd duidelijk dat het probleem op de bovenste verdieping ontstond. Een installatiedraad in een PVC-buis kon uiteindelijk erg gemakkelijk losgetrokken worden en het viel op dat deze erg nat was.
Wat was er nu aan de hand?
Tijdens het storten van het beton is er onverhoopt water in de installatiebuizen gekomen. Dit water is naar het laagste punt gelopen, waardoor het geen kant op kon. Uiteindelijk is dit water in de isolatiemantel van de installatiedraden gelopen. Zodra dat gebeurt, wordt de isolatieweerstand minder en na verloop van tijd is er een steeds groter wordend stroompje gaan lopen. In eerste instantie is daar niets van te merken, maar uiteindelijk zorgen de koper-ionen in het water ervoor dat er kortsluiting ontstaat tussen de fase en de ook aangetaste nul. Het gevolg: een doorgeslagen zekering.
Het oplossen van het probleem voor deze VvE
Na het ontdekken van het probleem, heeft YellowBee erop toegezien dat deze gevaarlijke situatie niet vaker kan voorkomen. Door al het water uit de kunststof buis te halen en de kabels te vervangen is het euvel verholpen. Nu is het niet meer mogelijk dat deze zelfde situatie nog een keer zal plaatsvinden.
Levensgevaarlijke situatie die slecht had kunnen aflopen
Elektra en water is altijd een gevaarlijke combinatie. In het geval van VvE Dolfijn heeft een kabel die niet is ontworpen om in water te liggen, gezorgd voor kortsluiting. Gelukkig lag de buis waarin de kabels zaten in beton; bij een houten behuizing had deze vlam kunnen vatten met alle gevolgen van dien. Gelukkig is in dit geval de schade beperkt gebleven en heeft dit probleem alleen maar tot ongemakken gezorgd.
Dergelijke problemen worden inzichtelijk gemaakt tijdens een NEN 3140 keuring
De NEN 3140 is een certificering dat wordt afgegeven wanneer een gebouw voldoet aan alle eisen rondom laagspanningsinstallaties. Als de VvE een NEN 3140 of SCIOS Scope 10 had laten uitvoeren, was deze gevaarlijke situatie veel sneller aan het licht gekomen. Dat de stop doorslaat is natuurlijk al een indicatie van een probleem, maar wanneer deze niet onderzocht wordt, neemt het bestuur van de VvE een groot risico met al haar bewoners.
Deze case laat duidelijk zien hoe gevaarlijk het kan zijn wanneer de elektra niet regelmatig gekeurd wordt of wanneer er ondeugdelijke componenten zijn gebruikt en hoeveel overlast het kan veroorzaken voor de betrokkenen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen