Hoe werkt u veilig met steigers in en om uw gebouw?
Rolsteigers bieden veel voordelen; zo zijn eenvoudig en snel in elkaar te zetten. Maar zijn ze ook veilig?
Of een rolsteiger veilig is of niet, begint bij de opbouw. Is de steiger op de juiste manier in elkaar gezet? Van essentieel belang. Wat in de praktijk regelmatig gebeurt, is dat men om tijd te winnen risico's gaat nemen. Het kan inderdaad verleidelijk zijn, maar de gevolgen kunnen uiteraard erg groot zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het veilig opzetten van een steiger doorgaans nauwelijks meer dan een kwartier extra tijd in beslag neemt.
Hoe zorgt u nu dat de steiger veilig staat? Om te beginnen zijn hier vijf tips:
1. Begin met een hekje
2. Verwijder de overkapping na elke werkdag
3. Zorg dat de rolsteiger waterpas staat
4. Plaats de stabilisatoren aan de buitenzijde van de rolsteiger
5. Plaats platforms halverwege de frames
Naast rolsteigers, die u gebruikt voor grotere werkzaamheden, kan het ook zijn dat u een kleinere steiger nodig hebt. Bijvoorbeeld als u in uw appartement zelf aan het klussen gaat. In dat geval komt u uit bij een kamersteiger. Kamersteigers zijn over het algemeen kleiner dan een rolsteiger waardoor ze ook eenvoudiger opgebouwd kunnen worden. Meestal kunt u dit zelf, dus in uw eentje. U bent hierbij dan ook aan minder regels gebonden dan bij kamersteigers.
Handig is dat sommige onderdelen van beide steigers uitwisselbaar zijn. Ideaal als u van plan bent zelf steigers aan te schaffen. Let er in dat geval wel op dat dit niet bij elke steiger het geval is.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen