Inspectie zonnepanelen: hoe werkt dat?

Zonnepanelen zijn inmiddels ruim vertegenwoordigd in het straatbeeld. Helaas worden deze installaties vaak matig aangelegd, met alle potentiele gevaren van dien!

Gepubliceerd: 27 december 2020

In samenwerking met Wassenaar Inspecties

Zoals we hebben kunnen lezen, is het voor een VvE erg belangrijk dat een installateur de installatie aanlegt conform de huidige normen. Zo wordt de kans op schade verminderd en kunt u uw gebouw en installatie verzekerbaar houden. Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst is het belangrijk dat u de installatie laat inspecteren. Dit is belangrijk om er zeker van te zijn dat de installatie geen gebreken vertoond en conform de normen geïnstalleerd is. Daarnaast is zo’n keuring verplicht door de verzekering. Maar hoe gaat zo’n inspectie in zijn werk?

Veel zonnepanelen zijn niet conform de norm aangelegd. Met alle gevaren van dien. Verzekeraars keren niet uit bij onkundig aangelegde PV-installaties en zonnepanelen die niet gekeurd zijn. Een nieuwe certificatieregeling is Scope 12. Deze bundeling van inspectienormen kijkt naar de technische kwaliteit, uitvoering en veiligheid van de installatie. Zodat u weet dat uw zonnepanelen goed zijn aangelegd, en mogelijke mankementen nog tijdig kunnen worden opgelost, en dat - als er iets mocht gebeuren - de verzekeraar de schade vergoedt. Tijdens een Scope 12 keuring checkt men of de PV-installatie voldoet aan bouwregels, veiligheidseisen en elektrotechnische regels.

Wat we veel tegenkomen is dat omvormers, groepenkasten, bekabeling en de zekering niet op elkaar zijn afgestemd. Waardoor er potentieel een onveilige situatie kan ontstaan.

Waar wordt er op gelet bij een inspectie van zonnepanelen?

- Bij de installatie en onderhoud van de PV installaties als groene stroom energiebron zijn de volgende punten van belang;
- De veiligheid van de geïnstalleerde installatie;
- Duurzaamheid van de gebruikte materialen;
- Betrouwbaarheid van de installatie;
- Zijn alle componenten op elkaar afgestemd;
- Het belangrijkste aspect van de PV installatie, de efficiëntie en opbrengst van het geïnstalleerde PV systeem;
- Om bovenstaande punten te kunnen borgen is een juiste en liefst een onafhankelijke inspectie en regelmatig onderhoud van groot belang.

Hoe gaat de PV inspectie in zijn werk?

- Het controleren van de tekeningen en documenten;
- Het visueel controleren van de installatie aan de hand van de tekeningen en documenten;
- Het uitvoeren van elektrische metingen, zowel AC als DC zijdig;
- Het meten van de zonnestraling, ten behoeve van rendement;
- Het controleren of alle componenten correct gebruikt zijn en op elkaar zijn afgestemd;


Aanvullend kan er thermografisch onderzoek plaatsvinden. De uitkomst van de inspectie wordt in een onafhankelijk rapport vastgelegd zodat u zeker weet dat de geleverde installatie aan de gestelde eisen en normen voldoet. Tevens kunt u indien gewenst dit rapport overleggen aan uw verzekering.

Thermografisch onderzoek

Het lijkt vanzelfsprekend dat de geleverde zonnepaneelinstallatie het maximale rendement oplevert, maar alle verliezen en defecte cellen kunnen het rendement aanzienlijk verminderen.

Eén van de manieren om dit te kunnen controleren is door middel van een thermografisch onderzoek. Hiermee kan men defecte cellen en slechte verbindingen in het systeem zichtbaar maken, zonder de installatie uit te schakelen.

Het is belangrijk het thermografisch onderzoek uit te voeren op een onbewolkte of lichtbewolkte dag daar juist dan het grootste rendement, dus warmte, aanwezig is om ook de kleine defecten waar te kunnen nemen.

De temperaturen worden vergeleken met de specificaties van de componenten van de leverancier om zo te kunnen bepalen of deze niet afwijken en onnodige veroudering en defecten tijdig te signaleren.

Tevens kan door middel van thermografisch onderzoek eventuele fabricagefouten worden opgespoord om zo nodig aanspraak te kunnen maken op de garantie van de componenten.

Om het rendement van uw zonnepanelen zo hoog mogelijk te houden en defecten vroegtijdig te kunnen signaleren, is het aan te raden de inspecties regelmatig te laten uitvoeren.

Kijk voor meer informatie ook op www.wassenaarinspecties.nl

 

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.