Kent u de gevaren op HOOGTE
Wanneer bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen op uw locatie en bent u wettelijk verplicht er zorg voor te dragen dat werk veilig kan worden uitgevoerd. Dit is extra belangrijk wanneer met voor het werk toegang tot uw dak nodig heeft.
Top 5 gevaren op het dak
1. Dakconstructie
Is het dak sterk genoeg om het gewicht van een persoon te dragen, en is het gewicht van gereedschap wat zij meebrengen hierin meegenomen? Als het dak fragiel is, of als er bijvoorbeeld lichtkoepels op het dak aanwezig zijn, zorg er dan voor dat de personen die het dak gaan betreden hier vooraf van op de hoogte zijn.
Er zijn producten die specifiek ontworpen zijn om veilig werken op fragiele daken mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan verplaatsbare looppaden of mobiele loopframes. Ook kan het valgevaar rond lichtkoepels worden beperkt door gebruik van modulaire gaaspanelen of vrijstaande veiligheidssystemen.
2. Veilige daktoegang
Vaak is een dak toegankelijk via een deur of een ladder. Denk eens na over hoe uw daktoegang is geregeld: Binnendoor of buitenom? Is er een deur, ladder of een dakluik? Hoe de daktoegang er ook uitziet, zorg ervoor dat de omgeving vrij is van obstakels en goed verlicht wordt.
Wanneer de toegang via een ladder is geregeld, zorg er dan voor dat deze veilig is en in goede staat: Zijn er beschadigde of losse sporten? Is de ladderboom intact?
3. Onafgeschermde dakranden
Wanneer de mensen dan op het dak staan, zijn ze dan veilig? Het zou niet logisch zijn om een veilige daktoegang naar een onveilig dak te maken.
Aandachtspunten zijn:
· Dakluiken – zorg ervoor dat deze op een veilige afstand van de dakrand uitkomen.
· Laddertoegang – bij daktoegang via een ladder dient er aan weerskanten van de opgang hekwerk aanwezig te zijn
· Borstwering – deze moet overal minimaal 1m hoog zijn, 1,1m voor nieuwbouw
Nogmaals, gezond verstand gebruiken is bij veiligheid het allerbelangrijkste en als u denkt dat een dakluik te gevaarlijk naar de dakrand toe opendraait, doe dan iets met deze verontrusting. U kunt stappen ondernemen zoals een hekwerk met een zelfsluitende veiligheidspoort rond het dakluik plaatsen.
4. Struikelgevaar op het dak
Rondlopen op het dak kan een uitdaging zijn wanneer er obstakels zijn, zoals pijpleidingen of andere hoogteverschillen die struikelgevaar veroorzaken.
Met toegangsbordessen of overstapbordessen worden obstakels veilig en makkelijk ontweken.
5. Training en Competentie
Wanneer u iemand toelaat op uw dak, wees er dan zeker van dat diegene voldoende training heeft gehad en competent is om het werk uit te voeren. Ongetrainde personen kunnen op het dak een gevaar vormen voor zichzelf of anderen en serieus letsel veroorzaken.
Als een onderaannemer het werk op uw dak uitvoert, vraagt u dan naar de trainingscertificaten en of het bedrijf is aangesloten bij een erkend certificatie-programma. Controleer ook altijd of de risicoanalyse van het te ondernemen werk naar behoren is uitgewerkt.
De hier genoemde onderwerpen zijn slechts een aantal voorbeelden en betreffen lang niet alles waaraan gedacht moet worden wanneer uw dak veilig toegankelijk moet zijn. Hopelijk heeft u met deze informatie een goed idee gekregen waar u in beginsel aan moet denken en kunt u hiermee aan de slag. Het eigen inzicht in situaties is altijd het belangrijkste: Als iets er gevaarlijk uitziet, dan is dat het waarschijnlijk ook, en bent u ergens niet zeker van - vraag het aan experts!
Neemt u gerust contact met me op om uw vragen over valbeveiliging door te nemen of bekijk onze website www.vtdn.nl
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen