Langer thuis blijven wonen dankzij een toegankelijk appartementencomplex

De toegankelijkheid van een appartementencomplex is belangrijk voor bewoners van alle leeftijden.

Gepubliceerd: 03 juni 2020

Automatische deuren, een drempelvrije toegang en brievenbussen op hoogte zijn enkele aanpassingen die het woongemak verhogen. Voor mensen die, bijvoorbeeld vanwege ouderdomsklachten, moeite hebben met traplopen, is het ook belangrijk dat er een oplossing is voor de trap.

Verplicht toegankelijk

Het bouwbesluit 2012 schrijft voor dat een gebouw met woonruimten op minstens 12,5 hoogte, verplicht een toegankelijkheidssector moet hebben. Dit is een gedeelte van het gebouw dat zelfstandig toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking, zoals een lift. Met een gemiddelde verdiepingshoogte (inclusief vloer en plafond) van zo’n 3 meter, geldt dat dus alleen voor een appartementencomplex met 4 of meer verdiepingen.

Het plaatsen van een lift in een bestaand appartementencomplex is een ingrijpend en kostbaar proces. Voor mensen die moeite hebben met traplopen lijkt verhuizen naar een appartement op de begane grond of een goed toegankelijk complex de enige oplossing. Gelukkig is er nog een andere oplossing: de traplift.

Een traplift biedt de oplossing

Een traplift kan gemakkelijk en snel (zelfs al binnen 48 uur) geplaatst worden in het trappenhuis. Door te kiezen voor een compact design dat strak langs de muur geplaatst kan worden, blijft de trap heel goed beloopbaar. Zeker als er gekozen wordt voor plaatsing aan de binnenzijde van de trap. De rail van de traplift wordt dan in de smalle binnenbocht van de trap geplaatst. De beloopbaarheid van de trap is belangrijk vanwege de (brand)veiligheid van het complex. Als de traplift aan alle (wettelijke) eisen voldoet, mag de VvE de plaatsing niet verbieden. Maar, het is natuurlijk wel zo fijn om eerst te overleggen met de andere bewoners van het gebouw.

Eén of meerdere verdiepingen

Afhankelijk van waar de gebruiker woont, kan een traplift één of zelfs meerdere verdiepingen overbruggen. Als er meerdere bewoners met mobiliteitsproblemen wonen, kunnen zij de traplift bijvoorbeeld samen aanschaffen. Dit maakt het meer rendabel om een traplift te kopen. Dankzij een sleutelsysteem kan de traplift op slot gezet worden, zodat anderen er geen gebruik van kunnen maken. Ook kan de VvE besluiten om de traplift te bekostigen. Zo is het gebouw ook voor toekomstige bewoners toegankelijk.

Traplift voor buiten

Bij veel appartementencomplexen is het trappenhuis ‘open’. De trap bevindt zich dan bijvoorbeeld in de gedeelde binnentuin van het complex. Behalve een toegangsdeur (en mogelijk een afdak) wordt de trap dan blootgesteld aan het weer. Ook dan is een traplift mogelijk. Er zijn namelijk speciale uitvoeringen voor buiten. Een weerbestendige hoes beschermt de stoel tegen alle invloeden van buitenaf. Net als de trapliften voor binnen, staan veiligheid én kwaliteit voorop.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.