NEN 6050: Brandveilig werken aan daken
Het is alweer tien jaar geleden dat de NEN 6050 – norm met ontwerpvoorwaarden voor brandveilig werken aan daken – werd ingevoerd.
De aanloop was lang: al sinds eind jaren ’80 werd er focus gelegd op de problematiek van dakbranden bij het aanbrengen van dakbedekking. Wat heeft deze norm de dakdekkers na tien jaar gebracht?
Aanzienlijke vermindering aantal dakbranden
Specifieke cijfers zijn er niet, maar Chris van der Meijden (technisch directeur van Kiwa BDA Groep) en Arno Bron (bedrijfsleider regio Zuidwest bij Consolidated Nederland BV) zien zeker een afname in het aantal dakbranden na invoering van de NEN 6050. Van der Meijden: “Het was niet zo dat er bij een groot deel van de werkzaamheden dakbranden ontstonden, maar een dakbrand heeft grote consequenties, wat kan leiden tot verwoesting van het gebouw en schade aan de omliggende omgeving.”
Ook Simon Zwart (rayonmanager bij Triflex) ziet een aanzienlijke vermindering van het aantal dakbranden. “Dit komt vooral door alle ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe en andere producten. Te denken aan zelfklevende materialen, verlijmde systemen en koud toepasbare systemen, zoals die van ons”, vertelt Zwart. Van der Meijden ondervindt ook een verandering in het gebruik van bepaalde producten: “Men is gewend om dakbedekking aan te brengen met open vuur, maar dat is niet per se de beste manier. Ik heb veel goede resultaten gezien met bijvoorbeeld koud toepasbare of zelfklevende producten bij kritische zones van het dak.”
Ontworpen voor de man op het dak
Een groot verschil met eerdere richtlijnen en publicaties is volgens Arno Bron dat deze richtlijnen niet voor de man op het dak waren ontworpen. “Vóór de NEN 6050 kon je pas op het dak bedenken of iets veilig was of niet, of dat er eventueel andere materialen nodig waren. Met deze NEN is heel duidelijk verwoord wat de eisen zijn om het risico op brand te beperken. Te denken aan de zone van 75 cm bij opstanden waarin geen open vuur gebruikt mag worden.”
Een omslagpunt
Bron noemt de NEN een omslagpunt: “Twee decennia geleden was het normaal dat er nu eenmaal risico’s bij het beroep hoorden. Had je maar geen dakdekker moeten worden, zeiden ze dan.’’ Simon Zwart sluit zich aan bij de uitspraak van Bron: “Wat vooral een behoorlijk positieve verandering teweegbracht, is de bewustwording van de risico’s en het daarnaar handelen. Veel bedrijven hebben deze norm inmiddels als een bijbehorende eis omarmd en werken niet anders.” Van der Meijden vult dat aan: “Als je de NEN helemaal volgt, dan is de kans op brand nihil.”
Verbeterpunten
Volgens Bron zijn er zeker nog verbeterpunten: “Blijf nadenken bij het werken met hogere temperaturen. Een hoge temperatuur veroorzaakt brand. Dat je geen vlammen of vonken ziet, betekent niet dat er geen risico is op brand. Ook hete lucht kan voor brand zorgen. We werken soms met apparaten die lucht verwarmen tot richting de 1000 graden en daar komt geen vlam of vonk aan te pas. Daar moet je nuchter over na blijven denken en dat staat niet in de NEN 6050.”
Informatie
Meer weten over onze producten in combinatie met brandveiligheid of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op via +31 (0)38 460 2050 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen