Valbeveiliging en Zonnepanelen

Wat is de beste valbeveiliging op een dak met zonnepanelen? En het meest kosten effectief?

Geplaatst door: SkySafe BV

Geen valbeveiliging nodig. Tenzij....

Als zonnepanelen op een plat dak in de veilige zone geplaatst worden, kunnen mensen daar zonder valbeveiliging werken. (De “veilige zone” is alles wat 4 meter van de dakrand af is.) Tenzij uit de berekeningen voor optimale energie opbrengst naar voren komt dat de zonnepanelen op een groot deel van het dak (ook buiten de veilige zone) geplaatst dienen te worden. Dit om de optimale energie opbrengst te leveren.

Veilig werken bij zonnepanelen

Het veilig kunnen werken bij of aan zonnepanelen wordt vaak onderschat of zelfs vergeten. Alle aandacht ligt bij een optimale energie opbrengst. Maar het veilig kunnen plaatsen en onderhouden van de panelen is net zo belangrijk. Door het plaatsen van zonnepanelen dicht bij de dakrand wordt een monteur meer bloot gesteld aan valgevaar. Als voorbeeld worden looppaden vaak zoveel mogelijk naar de dakrand verplaatst. 

Welke valbeveiliging bij zonnepanelen gebruiken

Voor valbeveiliging op een dak is het belangrijk om naar het grote geheel te kijken. Vaak is het plaatsen van zonnepanelen niet het enige werk wat op het dak wordt uitgevoerd. Denk maar aan het schoonmaken en onderhouden van het dak het onderhoud aan luchtbehandeling units of bliksemafleiders. De conclusie is dat het plaatsen van tijdelijke valbeveiliging niet het meest veilig en kosteneffectief is op de lange termijn. 

Welke valbeveiliging is dan geschikt?

  • De voorkeur vanuit de ARBO-wet wordt gegeven aan een collectief systeem van valbeveiliging. Daar wordt mee bedoelt een hekwerk of ook wel een leuningwerk genoemd. Dit heeft echter als nadeel dat schaduw van het hekwerk de optimale energie opbrengst benadeeld. Dit is echter op te lossen met een neerklapbaar hekwerk.
  • Bij een horizontaal leeflijn systeem, ook wel (staal)kabelsysteem genoemd, draagt de gebruiker een harnas en zit gezekerd aan het kabelsysteem. Door middel van een meeloper kan de gebruiker zich vrij bewegen langs het kabelsysteem. Een kabelsysteem moet op minimaal 2 meter uit de dakrand worden gemonteerd. Het is echter niet toegestaan om een kabelsysteem op minder dan 2 meter te plaatsen.

Uit de praktijk blijkt dat dit de meest logische en veiligste oplossing is van valbeveiliging. Vaak wordt echter bij het plaatsen van zonnepanelen geen rekening gehouden met valbeveiliging.

  • Mocht de valbeveiliging pas achteraf geïnstalleerd worden, dan is het soms ook mogelijk om ankerpunten tussen de zonnepanelen te plaatsen. Deze Moeten dan wel op minstens 4 meter van de dakrand af worden geplaatst.

Samengevat:
Het vooraf meenemen van de valbeveiliging in de berekening van optimale energie opbrengst heeft de voorkeur. Dit voor een optimale energie opbrengst, veilige werkplek en kosten effectieve oplossing.

Dit is een artikel van onze blog SkySafe valbeveiliging bij zonnepanelen 

Kwaliteit, creativiteit en gedrevenheid, drijven ons om overal een veilige werkplek op hoogte mogelijk te maken.

Bedrijvengids Geplaatst door
SkySafe BV

SkySafe BV

Industrieweg 18-11, 3846 BD  Harderwijk

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.