Wat houdt de nieuwe houtkachel wetgeving EcoDesign 2020 in?
Wie in het bezit is van een huis of een appartement, heeft daarin mogelijk ook zo'n sfeervolle houtkachel of haard staan.
De kans is daardoor aanwezig dat het begrip EcoDesign 2020 u bekend voorkomt. We gaan hieronder in op wat EcoDesign 2020 precies is, waarom deze regelgeving in het leven is geroepen én wat EcoDesign 2020 betekent voor u inhoudt.
Het duurde even, maar na een aantal jaren aan onduidelijkheid is de spreekwoordelijke kogel door de kerk: de nieuwe wetgeving EcoDesign 2020 gaat vanaf 1 januari 2020 van kracht. En dat niet alleen. Want waar er eerst nog werd gesproken over EcoDesign 2022, is de maatregel – gezien haar nieuwe terminologie – met twee jaar naar voren gehaald.
Wat is EcoDesign 2020?
Maar goed – wat is EcoDesign 2020 nu precies? EcoDesign 2020 is een nieuwe, Europese wet- en regelgeving die betrekking heeft op houtkachels en haarden én diens invloed op het milieu. Sommige varianten stoten namelijk veel meer CO2 dan wenselijk uit – en dat is iets waar de Europese Unie (EU) broodnodig vanaf moet. Deze nieuwe richtlijn moet proberen de aantoonbaar schadelijke impact van houtkachels en haarden tamelijk in te perken.
Dat inperken moet dan voornamelijk gebeuren aan de hand van een nieuw productie- en verkoopbeleid. Nieuwe kachels en haarden moeten allemaal aan specifieke richtlijnen voldoen. Die richtlijnen hebben onder meer betrekking op het rendement, de veiligheid en de emissies van dit soort producten. Het resultaat daarvan wordt, naar verwachting, een aanzienlijke reductie van houtrook.
Als gevolg van de naderende richtlijnen hebben veel bedrijven en overheden het heft al in eigen handen genomen. Landen als Duitsland hebben, vooruitlopend op EcoDesign 2020, al de nodige maatregelen genomen. Met de vervroeging van EcoDesign 2020 volgt Nederland dit nobele voorbeeld.
Waar moet u als eigenaar op letten?
U kunt als appartement- of huizenbezitter op meerdere manieren zijn voorbereid op de wetswijziging. Dat is het makkelijkst wanneer u simpelweg nog een haard of kachel moet aanschaffen. Wanneer u de showroom afstruint naar een exemplaar passend bij uw interieur, doet u er verstandig aan te letten op het CE-keurmerk. Deze markering mag een fabrikant vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar plaatsen wanneer de kachel of haard aan alle eisen rondom EcoDesign 2020 voldoet. De verkoper in kwestie is hier hoogstwaarschijnlijk goed over gebriefd en kan u over alle specificaties inlichten.
Het wordt vanzelfsprekend iets lastiger wanneer er al een haard in het eigendom aanwezig is. Het kan tenslotte zo zijn dat deze nu voldoet aan de richtlijnen, maar na de invoering van EcoDesign 2020 niet meer. In dat geval is het niet verplicht om het toestel te laten vervangen.
Staat er in uw huidige huis of appartement een vrijstaande kachel? Kijk dan eens naar het rendement van de houtkachel. Misschien is het alsnog interessant om naar een toestel te kijken met een hoger rendement die voldoet aan EcoDesign 2020. Bij het vervangen van de vrijstaande houtkachel hoeft alleen de houtkachel te worden losgekoppeld van het aansluitingskanaal. Daarna kan een nieuwe, van een CE-keurmerk voorziene haard of kachel inzetten.
Is er een traditionele haard geïnstalleerd? Dan is het misschien handiger om een inzetbare kachel te plaatsen op de dan lege plek. Dit bespaart mogelijk vervelende sloopwerkzaamheden. Kies, in dat geval, voor een model dat iets kleiner is dan zijn voorganger, waardoor de houtkachel makkelijk in de opening geplaatst kan worden.
Gaat u op zoek naar een vervanger van een niet langer geschikte haard? Dan kunt u zich het best laten informeren door een vakkundige verkoper. Deze weet waarschijnlijk alles over EcoDesign 2020. Gaat u toch zelf kijken? Hou er dan rekening mee dat uw nieuwe kachel een hoger rendement dan 75 procent moet hebben én nog maar 40 milligram aan fijnstof per kubieke meter mag uitstoten. Goed en handig om te onthouden!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen