Tegels vervangen: welk deel is voor de bewoner en welk deel is voor de VvE?

Voor bewoners in een appartementencomplex kan het een lastige vraag zijn. Je hebt misschien een flink aankoopbedrag overhandigt voor je appartement, maar dat betekent niet dat alle onderdelen zomaar vervangen mogen worden.

Gepubliceerd: 22 oktober 2021

Voor sommige aanpassingen moet je VvE namelijk eerst toestemming verlenen.

En hoewel dit soms vervelend klinkt, is dit in de beste interesse van elke bewoner. Het doel van de VvE is het bewaren van de algemene levensstandaarden, en het beschermen van de waarde van alle eigenaren hun woningen. Als elke bewoner zonder toezicht alles zou mogen verbouwen, is er kans dat je buurman zijn aanpassingen tot een negatief gevolg voor jou leiden.

De vuistregel bij VvE aanpassingen

Hierom is de regel vaak dat aanpassingen binnen je eigen appartement toegestaan zijn (zolang je buren hier niet onder leiden). Maar aanpassingen buiten je appartement niet.
Badkamertegels, keukentegels, wc-tegels zijn allemaal voorbeelden van tegels die vaak binnen je appartement vallen.

Dit zijn voorbeelden van tegels die je dus ook naar eigen smaak mag inrichten en aanpassen. Zolang je met de werkzaamheden geen schade berokkend aan je buren zal de VvE hier dus ook weinig om geven.

Aan de andere kant zijn balkon tegels, portiek tegels of dakterras tegels voorbeelden die vaak buiten het appartement vallen. Omdat de VvE hier doorgaans een uniforme- en passende stijl wil behouden, zijn aanpassingen hier minder vaak toegestaan.

Het is daarnaast ook vaak de verantwoordelijkheid van de VvE om deze onderdelen te onderhouden; wat het makkelijkst blijft mits alle tegels hetzelfde zijn. Dus voor je naar de tegeloutlet rent is het slim om te controleren onder welke groep jouw beoogde aanpassing valt.

Het controleren van jouw VvE situatie

Hoewel de juridische papieren van VvE's vaak veel op elkaar lijken, hoeven de details niet altijd hetzelfde te zijn. Aangezien bovenstaande maar een vuistregel is, en het altijd handig is om jouw specifieke situatie 100% zeker te weten, loont het om dit bij jouw specifieke VvE te onderzoeken. Dit soort afspraken worden doorgaans vastgelegd in reglementen, bijv. het splitsingsreglement of het huishoudelijk reglement.

Als een van deze reglementen aangeeft dat dit soort aanpassingen niet zijn toegestaan is er gelukkig nog een laatste hoop. De VvE kan namelijk toestemming verlenen voor uitzonderingen. Dit soort vraagstukken worden vaak beoordeeld tijdens de jaarlijkse bewoner vergaderingen.

Mits je dit onderwerp van tevoren instuurt, mag je dan vaak presenteren wat (en waarom) je wilt aanpassen. Aan de hand van je verhaal zal de VvE stemmen op de uiteindelijke beslissing, dus bij een sterk verhaal kan je altijd nog geluk hebben!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.