Tips voor een veilige daktoegang
Een veilige toegang naar het dak – voor het eigen personeel of voor derden – is een absolute must als het gaat om een veilige werkomgeving. Daarom een aantal tips voor het creëren van een veilige daktoegang.
1. Zorg dat alle PBM aanwezig zijn
Wanneer men het dak op moet om werkzaamheden uit te voeren, moet ervoor gezorgd worden dat alle benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) aanwezig zijn. Controleer materiaal altijd voordat het gebruikt wordt zodat zeker is dat de middelen veilig zijn en functioneren.
2. Gebruik een dakluik als daktoegang
Zet een dakluik in als daktoegang zodat in de ‘klim’ naar het dak maar één etage overbrugt hoeft te worden. Wanneer men via de buitenkant van het gebouw klimt met een ladder is dit een veel langere klim – over meerdere etages - met daardoor een groter veiligheidsrisico.
3. Borg de ladder bij daktoegang
Zorg ervoor dat de ladder waarmee naar het dak wordt gegaan, geborgd word aan een aanhaaksysteem. Door de ladder te borgen kan deze niet wegglijden tijdens de klim.
Wanneer een ladder gecombineerd wordt met een dakluik én aanhaaktrede kan de ladder eenvoudig geborgd worden. De aanhaaktrede – met antislip - van Staka is eenvoudig in alle Staka dakluiken te monteren: de aanhaaktrede word met vier boutjes vastgezet in de opstand van het dakluik en de klus is geklaard.
Het alternatief is een dakluik met schaartrap. Bij deze combinatie is trap ‘vast’ verbonden aan het dak en deze kan dus niet wegglijden. Een dakluik met schaartrap is daarmee ook een veilig oplossing.
4. Houvast tijdens de klim
Het is van groot belang dat er voldoende houvast is tijdens de klim naar het dak. Neemt u gereedschap mee naar het dak? Maak dan gebruik van een rugtas want er moet altijd één hand vrij zijn om de trap/ladder vast te houden.
Een dakluik met schaartrap is standaard voorzien van een leuning en bij een dakluik met ladder is er houvast aan de ladderboom. Het deksel van het dakluik vergrendelt zich automatisch als deze volledig geopend is waardoor er een goed en stevig houvast is aan de leuning in het deksel van het dakluik.
5. Pas op voor invalgevaar
Invalgevaar is een groot risico bij veilig werken op daken. Inventariseer de risico’s voordat het dak betreden wordt op basis van de briefing van bijvoorbeeld een gebouweigenaar of beheerder.
Daarnaast is het van belang dat het invalgevaar bij daksparingen weggenomen wordt. Bij een Staka dakluik kan, na de dak toetreding, het deksel van het dakluik dicht neergelegd worden zodat de sparing is afgedekt. Het invalgevaar is hierdoor weggenomen. Wanneer de werkzaamheden op het dak zijn afgerond kan het dakluik weer geopend worden en kan men afdalen naar de onderliggende etage.
Omdat dakluiken een solide deksel hebben zijn ze volledig doorvalveilig.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen