Vloerbedekking in een appartement: de keuze voor een stille vloer

Een van de dingen waarop je moet letten bij het kiezen van vloerbedekking voor een appartement is de geluidsreductie.

Gepubliceerd: 17 augustus 2022

In een appartement heb je namelijk buren en mogelijk ook onderburen. Om overlast tussen buren te voorkomen, zijn er een aantal richtlijnen en regels.

Een voorbeeld hiervan is de zogeheten 10dB-eis. Dit wil zeggen dat het contactgeluid met 10 dB moet worden gereduceerd ten opzichte van de kale draagvloer. Deze 10dB-eis is niet vastgelegd in een wet, maar wordt door de Nederlandse Stichting Geluidshinder voorgeschreven. Dit is volgens de stichting een acceptabele reductie van het contactgeluid. Veel VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) nemen deze eis over. Er zijn er echter ook die nog strengere eisen opleggen. Ook bij martijndewitvloeren.nl in Schagen geven ze aan dat steeds meer VvE’s van geluidsreductie een prioriteit hebben gemaakt.

Zachte vloerbedekking in een appartement

Over het algemeen gaat de voorkeur in een appartement uit naar zachte vloerbedekking. Het gaat dan met name om tapijt en tapijttegels. Dat komt doordat dergelijke soorten vloerbedekking een veel betere geluidsreductie bieden dan harde vloeren. Een geluidsreductie tussen 20 en 30 dB is perfect mogelijk. Het is zowel aangenamer voor jezelf als voor de (onder)buren. Tegelijkertijd voelt tapijt ook lekker warm aan, houdt het warmte vast – ideaal voor het tegengaan van een hoge energierekening – en zijn er qua designs en kleuren heel wat keuzemogelijkheden.

Harde vloerbedekking in een appartement

Harde vloerbedekking heeft over het algemeen minder goede geluidsisolerende eigenschappen dan zachte vloerbedekking. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is om een harde vloer in een appartement te leggen, integendeel. Er dient dan wel extra aandacht uit te gaan naar de ondervloer en dan is het altijd opletten geblazen. Geafficheerde waardes van 16 dB of 19 dB komen voor. Het gaat veelal om testgegevens die vertrekken van een “ideale” situatie, namelijk zonder vloerbedekking. Met vloerbedekking scoren deze ondervloeren vaak veel minder goed. Om achteraf problemen en discussies te voorkomen, aanvaarden de meeste VvE’s tegenwoordig enkel nog TNO-gecertificeerde ondervloeren.

Qua harde vloerbedekking zijn onder meer pvc-vloeren en vinylvloeren populaire en geschikte keuzes. De nieuwste generatie pvc-vloeren kan perfect aan de 10dB-eis voldoen. De ondervloer moet wel in een goede staat verkeren. Eventueel moeten gaten en/of deuken eerst worden opgevuld. Ook vinylvloeren kunnen tegenwoordig een geluidsreductie van 10 dB of beter garanderen. Sommige vinylvloeren bieden zelfs een geluidsreductie van 18 dB, waardoor er aan de strengste eisen is voldaan. Door een geluiddempende ondervloer voor vinyl te plaatsen, kunnen de prestaties overigens nog beter worden gemaakt.

Gietvloer in een appartement

De gietvloer is aan een opmars bezig en ook appartementseigenaars zien de voordelen van deze vloer in. Een gietvloer kan aan de 10dB-eis voldoen, maar dat is niet altijd het geval. Over het algemeen voldoen enkel gietvloeren waarbij men in plaats van epoxyhars polyurethaanhars gebruikt aan de gestelde eis. Deze hars is elastisch en hierdoor beter geluiddempend. Door de gietvloer over een bestaande vloer te leggen, worden de geluidsisolerende eigenschappen er alleen maar beter op.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.