De Verticale Tuin, van de natuur tot de stad
Groene daken worden steeds populairder, vanwege het duurzame effect; een groendak bespaart energie en heeft een gunstig effect op het klimaat. Een ander fenomeen is de Verticale Tuin, oftewel de 'groene muur'.
De meester op dit gebied is Patrick Blanc, een Fransman die over de hele wereld verticale tuinen maakt. Patrick Blanc legt uit hoe het ontwikkelen van een groene muur in zijn werk gaat. 'Hebben planten echt aarde nodig? Nee, dat is niet nodig... Aarde is niets meer dan een hulpmiddel. Alleen water en de vele mineralen die daarin oplossen zijn, samen met licht en kooldioxide, nodig voor planten om fotosynthese mogelijk te maken.'
Planten 'in het wild' groeien vaak verticaal
'Als water het hele jaar door beschikbaar is, zoals in tropische bossen of in bergachtige gebieden in gematigde gebieden, dan kunnen planten groeien op rotsen, boomstammen en hellingen met weinig aarde. In Maleisië bijvoorbeeld groeien van de 8.000 bekende soorten er 2.500 op plekken waar er geen aarde beschikbaar is.
Zelfs in gematigde gebieden van de wereld groeien vele planten op rotsen, ingangen van grotten of afgebroken stukken steen. Op zulke steile plekken groeien vaak Zuurbes, Spirea en Dwergmispel. Hun van nature gegolfde takken zijn er een teken van dat ze hun origine vinden in een natuurlijk steile omgeving en niet in vlakke omgevingen die de mens tegenwoordig aanlegt. Uit het oogpunt van de natuur is het dus mogelijk voor planten om te groeien op een ondergrond waar (bijna) geen aarde in voorkomt, als er maar geen tekort aan water ontstaat.'
Muren en planten, een verbazingwekkende, krachtige en langdurige combinatie
'Als wortels de kans krijgen om diep in een muur te groeien, kunnen ze gemakkelijk schade berokkenen aan de muur en ze kunnen de muur verwoesten. Dat is precies wat gebeurde met de Angkor tempels. Deze wortel-gerelateerde schade kan voorkomen worden door regelmatig water te geven aan de planten. De wortels verspreiden zich dan alleen over het oppervlak, het binnenste van de muur laten ze dan met rust.'
Vanuit deze observatie en met het idee om een permanente begroeiing op een muur met een minimum aan inspanning te creëren, bedacht Patrick Blanc de Verticale Tuin (Vertical Garden).
'De grootste innovatie is om het vermogen van de wortel om bovenop iets te groeien te gebruiken. Zonder de grond is het systeem dat de plant ondersteunt heel licht en kan het dus geïmplementeerd worden op elke muur, ongeacht het formaat.
De Verticale Tuin kan ook binnenshuis worden opgezet. Kunstlicht is dan meestal noodzakelijk. Een Verticale Tuin is zelfs mogelijk op plekken die helemaal afgesloten zijn van daglicht (zoals parkeergarages). De planten die gebruikt worden, worden afgestemd op de klimatologische omstandigheden.'
Op iedere muur mogelijk, ongeacht afmeting of hoogte
'De Verticale Tuin bestaat uit drie onderdelen: een metalen frame, een laag PVC en een laag van vilt. Het metalen frame wordt aan de muur gehangen of kan ergens tegenaan gezet worden. Het zorgt voor een laagje lucht dat als een heel effici?nt thermische en fonische isolatie fungeert. Een 1 cm dikke PVC plaat wordt vastgemaakt aan het metalen frame. Deze laag brengt stevigheid aan de hele constructie en maakt het waterdicht.
Een vilten laag, gemaakt van polyamide, wordt vastgeniet op het PVC. Dit vilt is rotvrij en de hoge dichtheid maakt een homogene waterdistributie mogelijk De wortels groeien op het vilt. De planten worden als zaadjes, zaailingen of reeds volgroeide planten op het vilt aangebracht; ongeveer dertig planten per vierkante meter.
Het water komt van de bovenkant. Kraanwater wordt gemengd met voedingsstoffen. Het begieten en voeden gaat automatisch. Het hele gewicht van de Verticale Tuin, inclusief planten en het metalen frame, is lager dan 30 kg per vierkante meter. De Verticale Tuin kan daarom ook op iedere muur worden toegepast, ongeacht de afmeting of de hoogte.'
De Verticale Tuin op betonnen muren: een schuilplaats voor biodiversiteit en een 'schoonmaaksysteem' voor de stad
'De Verticale Tuin maakt het mogelijk voor de mens om een levend systeem na te bootsen dat heel erg lijkt op dat wat men in de natuur aantreft. Het is een manier om de natuur toe te voegen aan plaatsen waar de mens het ooit weg heeft gehaald. Dankzij de grote kennis van planten is het nu mogelijk om zeer natuurlijk ogende resultaten te boeken, ondanks dat het mensenwerk is geweest.
In elke stad, over de hele wereld, kan een 'naakte' muur omgetoverd worden tot een Verticale Tuin en zo een schuilplaats worden voor biodiversiteit. Het is ook een manier om natuur toe te voegen aan het dagelijks leven van de inwoners van de stad.
Daarnaast is de Verticale Tuin, dankzij zijn thermisch-isolerende effect, zeer effici?nt en draagt het bij aan het verminderen van energieverbruik, zowel in de winter (door het gebouw te beschermen tegen de kou) als in de zomer (doordat het een natuurlijk koelsysteem wordt).
De Verticale Tuin is ook een efficiënt middel om lucht te zuiveren. Net als het bekende luchtzuiverende effect van bladeren kunnen ook wortels en alle micro-organismen die daarbij betrokken zijn optreden als een luchtzuiverend oppervlak met de grootste efficiëntie van gewicht ten opzichte van grootte.
Het vilt neemt vervuilende elementen op uit de lucht, deze worden langzaam afgebroken en gemineraliseerd totdat zij gebruikt worden als voedsel voor de planten. De Verticale Tuin is dus een zeer effici?nt middel om lucht en water te zuiveren waar platte oppervlakten veel gebruikt worden voor menselijke activiteiten.'
Met dank aan Patrick Blanc.
Meer informatie: www.verticalgardenpatrickblanc.com
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen